Як писали про звільнення Савченко російські ЗМІ

Перед російськими журналістами непроста задача: пояснити співгромадянам, чому Путін відпустив Надію Савченко

Перегляд найбільш масових російських ЗМІ доводить, що на долю Єрофеєва й Александрова нашим сусідам і справді начхати. Більшість аналізує вигоди, які отримає Росія від звільнення Надії Савченко. Багато присвячено й темі проблем, які може отримати українська влада від повернення полонянки.

Телеканал НТВ був одним з трьох, якому дозволили знімати в аеропорту Внуково повернення Єрофеєва та Александрова. На відео видно, що зустрічали їх справді лише дружини.

Звісно, НТВ, як і всі російські ЗМІ, не називає їх ГРУшниками. Журналіст, який включався в ефір, розповів, що обоє росіян – "добровольці, які поїхали воювати на Донбас".

Телеканал НТВ присвятив обміну досить багато ефірного часу. Його журналістам дозволили говорити лише з дружинами Єрофеєва й Александрова, а не самими військовими. Вони, стверджує НТВ, "дуже хвилювалися, коли чоловіки вирішили поїхати добровольцями воювати на Донбас".

Звісно, телеканал багато часу витратив на Путіна. Детально показали його зустріч з родичками загиблих російських журналістів Волошина й Корнелюка, які звернулися з проханням помилувати Савченко.

До речі, завдяки російським телеканалам стало зрозуміло, що до справи доклався Віктор Медведчук, який сидів на зустрічі по ліву руку від Путіна. Усе виглядало так, що це Медведчук умовив родичок Волошина й Корнелюка просити помилувати Савченко.

Крім того, НТВ намагалось зняти процес звільнення Савченко у Ростові-на-Дону. Це їм не вдалося і замість цього журналіст переказував біографію Савченко та розповідав про судовий процес над нею в російській інтерпретації.

Не забув НТВ згадати й про те, що в день повернення Савченко в Україні було оголошено жалобу за вбитим 90 років тому Симоном Петлюрою. А він же вбивця, натякав журналіст, і Савченко – вбивця, але тим не менш її вітали у Києві квітами.

Такі ж паралелі провела й газета "Комсомольская правда". Її кореспондент Коц написав колонку, мета якої – переконати читачів, що "після святкування Надю чекає важке похмілля розчарування", і взагалі Росія виграла, Україна - програла.

Свій текст, аби він звучав переконливіше, Коц пересипає епітетами та словосполученнями, які так люблять російські пропагандисти: "істерична", "іскрометний перфоманс", "склочна скандалістка".

"Подивіться на це з іншого боку – ми, полегшено зітхнувши, скинули зі своїх плечей поганий баласт зі шлейфом з необґрунтованих міжнародних претензій і хамських наїздів. Залишився тільки легкий неприємний запах тих, хто підтримував "Надійку" тут, в Росії. Тепер ми їх знаємо поіменно", - погрожує Коц.

Також дуже багато часу російські ЗМІ витратили на опис нервової поведінки Савченко, яка цілком логічна після перебування в тюрмі й психологічного пресингу.

"Савченко нагарчала на журналістів: Я відвикла від людей", - так подає на своєму сайті сюжет про українку телеканал Life (колишній Lifenews).

А газета "Известия" свій текст про обмін опублікувала під заголовком "Савченко хоче "два літри горілки" та "на поле бою".

"Дійсно, багато хто ще раз переконався, що Росія своїх не кидає, хоча рішення про обмін Володимир Путін прийняв не відразу. У підсумку переважив гуманізм, а ще усвідомлення того, що краще боротися за живих, нехай навіть ціною помилування винної. У даній ситуації переможців та переможених немає", - пафосно пише видання.

Газета.Ru вважає, що обмін Савченко на Єрофеєва та Александрова дає можливість Росії говорити всьому світу, що провина за невиконання мінських домовленостей лежить на Україні.

"Москва пішла на зустріч, видала Савченко – тепер черга за Києвом, який, по ідеї, повинен почати проводити конституційну реформу", - пише сайт.

Міжнародний оглядач "Коммерсанта" Максим Юсін бачить одразу три плюси від обміну та один мінус.

"ПАРЄ, Європарламент та інші міжнародні організації більше не будуть ухвалювати резолюції по "справі  Савченко" з рішучим осудом РФ", - зазначає він. Другий плюс – повернення Єрофеєва та Александрова. Третій – те, що Савченко перетвориться з російської на українську проблему.

А мінус, за його словами, той, що за той час, поки тягнувся процес над Савченко "репутації Москви на міжнародній арені нанесено серйозні збитки".