Україна міжнародна за два роки президента Порошенка

Дмитро Гомон
26 травня, 2016 четвер
12:32

Найбільш значні досягнення, провали та події, які довелось пережити Україні на міжнародній арені за 2 роки президентства Петра Порошенка

Звільнення Надії Савченко стало важливим досягненням Петра Порошенка не лише на внутрішній, а й на міжнародній арені. Звісно, було би краще, якби президент добився звільнення усіх заручників, яких нараховується кілька десятків у Росії та Криму.

Та загалом Україна, яка спромоглася влаштувати грандіозний міжнародний тиск на Путіна і повернути додому свою громадянку, в світових ЗМІ виглядає позитивно.

Та окрім справи Савченко, є багато інших сфер, де відбуваються важливі для України процеси.

Окупація та повернення Криму

Сам Порошенко якоїсь чіткої лінії щодо питання, як повернути Крим, не демонстрував. Проте він особливо й не заважав активістам, які влаштовували енергетичну, транспортну й інші блокади півострову.

Врешті-решт РНБО зупинилася на стратегії, яку простими словами можна описати так: зробимо рівень життя в Україні таким, щоб Крим сам попросився додому.

Читайте також: Два роки Порошенку. Які обіцянки виконав і не виконав президент

За ці два роки Росія намагалась демонструвати, що далеко не всі на Заході засуджують анексію півострова.


Та змінити ставлення міжнародної спільноти їй не вдалося, левова більшість країн вважає Крим частиною України, незаконно окупованої Росією.


На півострові побували делегації французьких та італійських політиків. Після перебування в Криму українська влада заборонила їм усім в'їзд до нашої держави. Всі ці візитери - маловідомі й непопулярні на батьківщині персонажі.

Французьку делегацію, наприклад, очолював Тьєррі Маріані, який разом з екс-керівником російської залізниці Володимиром Якуніним керує асоціацією "Франко-російський діалог".

Маріані вже цього року влаштував ще один інформаційний привід для російських ЗМІ – 27 квітня в Національній асамблеї Франції відбулось голосування за скасування санкцій проти Росії.

Більше 90% депутатів цю подію проігнорували, що яскраво свідчить про рівень підтримки проросійських політиків у французькому парламенті.

Також у Криму побував колишній прем'єр-міністр Італії, друг Путіна Сільвіо Берлусконі. Засудженому за корупцію політику тепер також заборонено в'їзд в Україну.

Досягненням Порошенка та української влади загалом можна вважати той факт, що США і Євросоюз вже кілька разів подовжили дію "кримського пакету" санкцій проти Росії. Так, він найбільш безболісний для Кремля, але й найбільш символічний, бо став каталізатором для більш суттєвих покарань.

Безальтернативність Мінських угод

Домовленості, які були підписані на тлі боїв за Дебальцево, багато українців не схвалює. Найбільше обурення викликають пункти про вибори на окупованих територіях Донбасу та амністію бойовиків.

Порошенко, незважаючи на критику, залишається прибічником Мінських угод, наголошуючи на тому, що альтернатив їм немає. Ця теза цілком співзвучна висловлюванням західних лідерів, зокрема, й представникам Нормандської четвірки. Принаймні, в цьому питанні вони солідарні з українським президентом.

Мінські угоди не виконуються по головному пункту – припинення вогню. Із заяв західних лідерів випливає, що вони вважають винною в цьому Росію. Але тиснути на Кремль вони погоджуються лише економічно, та й то не всі.

Офшорний скандал

Найбільшим програшем Порошенка на міжнародній арені стала поява його прізвища в Панамському архіві. Всі подальші пояснення вже не здатні залатати ту діру в іміджі, яку отримав український президент. Особливо погано те, що він там став сусідом людей з оточення Путіна.

Читайте також: Другий постріл. Хто з українців засвітився в Панамських архівах

Безвізовий режим з ЄС

Це питання нещодавно зрушило з мертвої точки. Єврокомісія ухвалила принципове рішення про надання "безвізу" Україні. Тепер слово за Європарламентом та Радою Європи. Остання мала б розглянути питання 9 червня. Втім, це дуже оптимістичний варіант.

Читайте також: Безвізовий режим для України. 4 головні питання

Більш вірогідно, що безвізовий режим для України буде схвалено восени. І це в тому випадку, якщо вдасться переконати європейських політиків не прив'язувати це питання до проблеми напливу мігрантів. Мова йде про ухвалення рішення про можливість тимчасового скасування безвізового режиму.

В принципі, до України ця ідея не має прямого відношення, але деякі країни вважають, що "безвіз" нам давати можна лише після введення в дію антимігрантського механізму.

Референдум у Нідерландах

Справжнім ударом по європейських амбіціях України стало проведення в Нідерландах голосування щодо Угоди про асоціацію з нашою країною. Це стало тріумфом місцевих євроскептиків, які фактично зробили Україну заручницею своїх політичних фантазій.

Українська дипломатія зараз вимушена боротися з наслідками цього голосування. Символічним вибаченням голландців за цей референдум можна вважати їхнє активне голосування за співачку Джамалу на Євробаченні.

Крім того, уряд Нідерландів так досі й не поставив остаточну крапку в питанні про ратифікацію Угоди. Цілком можливо, що результат референдуму не вплине на подальшу долю документа в парламенті Нідерландів.

Читайте також: Голландці проголосували проти асоціації з Україною. Що далі?

Розслідування по збитому "Боїнгу"

Ще одне питання щодо Нідерландів стосується розслідування голландської прокуратури з приводу винуватців катастрофи рейсу MH17 над Донбасом. Воно досі не завершене.

Звісно, тиснути на слідчих українська влада просто не має права. Чи йде робота неофіційними каналами? Можливо, зважаючи, що нещодавно з'явилося нове розслідування журналістів Bellingcat, яке недвозначно підтвердило, що літак було збито саме російським "Буком". Журналісти провели велику роботу, опрацювавши величезний обсяг фото- й відеоматеріалу.

Цього літа виповниться два роки з дня трагедії. Хотілося б сподіватись, що Порошенко нагадає про неї Путіну.

Призначення послів

За час президентства Порошенка сталася заміна постійного представника України в ООН. Юрія Сергеєва, який очолював представництво вісім років, замінили на колишнього посла в РФ Володимира Єльченка. Це питання викликало бурхливу реакцію в самій Україні.

Бо, по-перше, ротація сталася напередодні початку набуття Україною статусу непостійного члена Радбезу ООН. По-друге, багатьом не подобалось попереднє місце роботи Єльченка.

Можливо, питань щодо відставки Сергеєва було б менше, якби президент призначив усіх послів до важливих для України держав. А вони досі не призначені, про що й нагадала днями голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко.

Рух на схід

У квітні Порошенко мав коротку зустріч з лідером Китаю Сі Цзіньпіном та запросив його завітати в Україну. Якщо такий візит відбудеться, це без всілякої іронії можна буде записати в список перемог українського президента.

За часів Януковича було запущено кілька великих інвестиційних проектів, але через корупцію жоден з них так і не було нормально реалізовано. У нинішнього президента є можливість змінити якість україно-китайських стосунків, але час на це невблаганно спливає.

Це ж стосується, до речі, і країн Близького Сходу. Зважаючи на активність в регіоні росіян, нашим лідерам варто не ловити гав.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
21:00
ID-картка, паспорт
Чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України, - постанова уряду
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
17:04
Канада
Канада дозволила Airbus використовувати російський титан попри санкції, - Reuters
16:55
Оновлено
України дістався пил із Сахари: коли очиститься атмосфера
16:46
Ексклюзив
Моніторинг, можливість блокувати постачання з України: кореспондентка Еспресо в Європарламенті роз'яснила нові правила торгівлі з ЄС
16:32
«Японія. Очима та серцем»: у столиці відкрилась виставка, присвячена Японії
У Києві відкрилась виставка, присвячена Японії
16:30
Росія продовжує продукувати фейки
Франція пропонує ЄС запровадити нові санкції для боротьби з російськими фейками - Bloomberg
16:18
Оновлено
Регіна Харченко
В. о. голови Запоріжжя поскаржився Зеленському на очільника ОВА Федорова, міськрада змінила в. о. мера
16:13
На фото: Джон Траволта на гала-вечірі з нагоди 30-річчя фільму "Кримінальне чтиво"
Джон Траволта назвав причину, з якої Тарантіно запросив його на роль у "Кримінальному чтиві"
Більше новин