Як пройшов перший день депутата Савченко у Верховній Раді

Перший день Надії Савченко в ролі нардепа

27 травня після майже двох років ув'язнення у Росії українська льотчиця і депутат Надія Савченко вперше дала прес-конференцію в Україні. На ній вона заявила, що обов’язково прийде в Верховну Раду у вівторок, оскільки їй і так "2 роки прогули ставлять".

Після такого анонсу зовсім не дивно, що у вівторок у Верховній Раді яблуко не було де впасти. Кількість журналістів, які очікували приходу Савченко вирізнялась від типового парламентського дня в рази.

Саму Савченко ще вранці помітили недалеко від Верховної Ради, однак у саму сесійну залу Надія зайшла майже непоміченою.

Засідання парламенту відкрилось саме виступом Савченко.

"Я повернулась і включаюся в роботу. Я хочу подякувати всім людям світу, які підтримали мене й Україну. Я не дам вам забути, хто сидить у кріслах Верховної Ради, а хлопці на Донбасі помирають за Україну", - виголосила Савченко, після чого заспівала гімн України і власноруч зняла з трибуни парламенту плакат "Свободу Савченко!", місце якого зайняв інший - "Свободу політв’язням!".

Після своєї промови Савченко зайняла місце у залі. Прямо біля трибуни. Показово, що поруч із нею сидить технолог Юлії Тимошенко Олександр Абдуллін, а одразу позаду неї – ще один давній соратник Тимошенко Андрій Кожем’якін, які весь час активно консультували Савченко під час засідання.

Савченко і Кожем’якін

Власенко, Абдуллін та Савченко

Під час засідання Савченко демонстративно проігнорувала виступ лідера "Опозиційного блока" Юрія Бойка, та уважно вслухалась до слів лідера її фракції Юлії Тимошенко.

Перші голосування нардепа Надії Савченко у Верховній Раді

Під час однієї з перерв в засіданні Савченко нарешті з’явилась в кулуарах, чим викликала чималий ажіотаж. Їй навіть знову довелося вигукувати: "Простір!", щоб журналісти не сильно близько її оточували.

Під час цієї ж перерви Савченко вийшла на вулицю, де підтримала акцію українських музикантів та встигла поспілкуватись як зі своїми прихильниками, так і з противниками.

Прихильниця Савченко

Одна з активісток біля Верховної Ради України почала сварку з Надією Савченко. Фото: "Сегодня"

Після цього Савченко повернулась в Раду, однак уникнути надмірної уваги журналістів їй не вдалось до самого кінця свого першого парламентського дня.

Фото: Reuters, Богдан Бортаков, Євген Будерацький