Польщі не потрібний "Газпром"

Як "Газпром" втрачає вплив у Європі

Уповноважений польського уряду з питань енергетичної інфраструктури Петро Наїмський підкреслив, що його країна не збирається продовжувати довгостроковий контракт з "Газпромом".

Це рішення - одне з найважливіших з точки зору ролі і впливу російського газового монополіста на європейському ринку. Польща була однією з країн Євросоюзу, чиє енергетичне постачання ще з радянських часів було практично повністю замкнуто на Росію.

Всі спроби змінити ситуацію наштовхувалися на запеклий опір. У 2001 році уряд майбутнього голови Європейського парламенту Єжи Бузека - серед його міністрів, до речі, були і Лешек Бальцерович, і Лех Качинський - підписує меморандум щодо майбутнєго постачання до Польщу норвезького газу.

Але "Солідарність" програє парламентські вибори, а лівий уряд - його очолює майбутній активний член Валдайського клубу Лешек Міллер - фактично відмовляється від намірів попередників.


Пояснення просте: російський газ дешевший за норвезький. Саме це пояснення десятиліттями чули від своїх корумпованих владарів українці.


Для того, щоб питання енергетичної незалежності стало важливішим за питання ціни, щоб "Газпром" став сприйматися не просто як фірма, а як зброя Кремля в наступі на суверенітет сусідніх країн, щоб знову домовитися з норвежцями, були потрібні роки.

Тепер до Польщі, окрім норвезького, буде поставлятися і газ з Катару - його тестовий прийом вже почався на терміналі у Свіноуйсці. Але найголовніше - російський газ після 2022 року - а це рік закінчення контракту - буде закуповуватися тільки тоді, коли він буде потрібним.

Для "Газпрому", цього брудного "гаманця" Путіна, неминуче виникнуть проблеми з довгостроковим плануванням.

Чи могли росіяни не програти конкуренції? Звичайно, могли. Поставка газу по трубопроводах ще недавно виглядала дешевою і надійною. Але перетворення цієї поставки в політичну зброю, шантаж сусідів і війна з Україною поставили на перспективах "Газпрому" жирну крапку.

Польща - усього лише одна з країн, що відмовляться від довгострокових контрактів з "гаманцем". Рано чи пізно її приклад наслідуватимуть й інші.