Євро-2016. Чи виживе Росія на полях Франції

Дмитро Марценишин
1 червня, 2016 середа
11:31

На Євро-2016 збірна Росії ризикує вкотре не потрапити до плей-офф, на шляху до якого у неї стоять один з фаворитів турніру – Англія, непоступлива Словаччина та Уельс з Гаретом Бейлом у складі

Англія і прагнення до еліти

Збірна Англії з футболу вже давно забула про гучні перемоги. Проте на Євро-2016 команду вважають одним з фаворитів. Букмекери прогнозують команді Роя Ходжсона повернення до так званого клубу топ-збірних, з якого британці за останні десятиріччя випали.

В котируваннях англійцям відводять четверте місце, пропонуючи на їх перемогу у чемпіонаті Європи коефіцієнт 9,50. Вище оцінюються шанси лише трьох збірних – Франції (4,25), Німеччини (4,50) та Іспанії (6,75).

Збірна Англії традиційно легко здолала кваліфікацію, де її суперниками були Швейцарія, Словенія, Естонія, Литва та Сан-Марино. "Три леви" виграли усі свої десять матчів та стали єдиною командою у відборі, яка не втратила жодного очка.

Втім у фінальних частинах великих турнірів у англійців справи останнім часом складаються не так добре. Достатньо сказати, що востаннє вони доходили до півфіналу 20 років тому – на домашньому Євро-1996.

Команда Ходжсона мала шанс повторити цей успіх на Євро-2012, але у серії післяматчевих пенальті поступилася майбутнім фіналістам турніру – італійцям. На чемпіонаті світу-2014 Англія взагалі зганьбилася, посівши останнє місце у групі.

Проте за два роки збірна Англії суттєво змінилася. З неї пішли такі легендарні ветерани, як Френк Лемпард та Стівен Джеррард. Натомість у команди з'явилися нові лідери – "ватажок" сенсаційного переможця Прем'єр-ліги Джеймі Варді та кращий бомбардир чемпіонату Англії Гаррі Кейн з "Тоттенхему".

Саме голи цих форвардів принесли 22 травня Англії перемогу в товариському матчі над Туреччиною – 2:1. Певним чином це має заспокоїти Ходжсона, у якого перед Євро виникли кадрові проблеми саме через травми атакувальних футболістів.

Зокрема, на чемпіонаті Європи не зіграють два травмовані гравці лондонського "Арсеналу" – форвард Денні Уелбек та півзахисник Алекс Окслейд-Чемберлен. Під питанням й участь у турнірі нападника "Ліверпуля" Деніела Старріджа, який травмувався 27 травня у товариській грі з Австралією – 2:1.

Букмекери переконані, що Англія без проблем здолає груповий раунд, та пропонують на це коефіцієнт 1,10. Головним конкурентом британців вони вважають Росію (1,35), досить високо оцінюють шанси Уельсу (1,62), а роль аутсайдера відводять Словаччині (2,10).

Врятована Росія

Дійсно, про останні зустрічі з росіянами у англійців залишилися не найкращі спогади. У кваліфікації Євро-2008 Англія знищила Росію вдома - 3:0, але провалила фініш кваліфікації, спочатку поступившись у гостях росіянам (1:2), а у вирішальному матчі програвши Хорватії (2:3) та не потрапивши до фінальної частини турніру.

Саме на Євро-2008 росіяни під орудою голландця Гуса Хіддінка досягли свого найбільшого успіху у історії та вийшли до півфіналу турніру. На минулому чемпіонаті Європи у 2012 році збірна Росії, яку вже тренував інший тренер з Нідерландів – Дік Адвокат – не вийшла з групи. Йому на зміну прийшов італієць Фабіо Капелло, проте і він не зміг вивести команду з групи на чемпіонаті світу-2014.

Невдало росіяни розпочали під керівництвом Капелло й відбір до Євро-2016 зігравши унічию 1:1 з аутсайдерами з Молдови та двічі поступившись з рахунком 0:1 Австрії.

У підсумку росіяни достроково розірвали з італійцем контракт та виплатили йому компенсацію у 15 млн євро, а на фініші відбору запросили на тренерську посаду Леоніда Слуцького. Під його керівництвом команда здобула чотири перемоги та отримала "пряму" путівку на Євро-2016, поступившись у турнірній таблиці Австрії та випередивши Швецію, Чорногорію, Ліхтенштейн та Молдову.

Перед Євро-2016 збірна Росії зазнала суттєвої втрати – через травму на турнірі не виступить один з лідерів, півзахисник ЦСКА Роман Дзагоєв. Проте отримала команда Слуцького й підсилення.

Попри антизахідну істерію у країні російське громадянство отримали два іноземці – хавбек німецького "Шальке" Роман Нойштедтер, який, народився у Дніпропетровську, а перед Євро-2012 міг отримати український паспорт і зіграти за нашу національну команду, а також бразильський голкіпер Гільєрме.

Дебютант на 100 мільйонів

Досить висока оцінка шансів збірної Уельсу на вихід з Групи на Євро-2016 передовсім пов'язана з наявністю у її складі найдорожчого футболіста світу – Гарета Бейла, за якого у 2013 році мадридський "Реал" заплатив лондонському "Тоттенхему" 101 млн євро.

Саме навколо Бейла, який здатен самостійно вирішити долю будь-якого матчу, будується гра команди Кріса Коулмена. Саме хавбек "Реалу" став кращим бомбардиром валлійців у кваліфікації, забивши 7 голів.

Вони допомогли Уельсу фінішувати другими у групі B слідом за Бельгією та випередити Боснію і Герцеговину, Ізраїль, Кіпр та Андорру. Валлійці зазнали лише однієї поразки – у гостях від боснійців (0:2), зате перемогли вдома фаворитів групи – бельгійців (1:0).

У тому, що Уельс з Бейлом та без нього різні команди, могли пересвідчитися українські вболівальники. Без своєї головної зірки валлійці 28 березня у Львові поступилися у товариському матчі збірній України 0:1.

Уельс зіграє у фінальній частині чемпіонату Європи вперше у історії. Раніше валлійці лише одного разу грали на великому турнірі – чемпіонаті світу у далекому 1958 році.

Недооцінена Словаччина

Словаччина також дебютує на Євро, проте на відміну від Уельсу, востаннє у великих змаганнях вона грала зовсім нещодавно – на чемпіонаті світу-2010. Як для новачків змагань подібного рівня словаки зіграли більш, ніж достойно та вийшли до 1/8 фіналу.

Здається, букмекери суттєво недооцінюють Словаччину. Збірна України у кваліфікації на власному досвіді переконалася, наскільки це неприємна команда, поступившись їй вдома 0:1 та програвши у підсумку боротьбу за друге місце та пряму путівку до Франції.

У силі словаків пересвідчилися і чинні чемпіони Європи – іспанці, які програли їм у Братиславі – 1:2. А 29 травня від Словаччини постраждали чемпіони світу – німці, які вдома у товариському матчі програли з рахунком 1:3.

Один з голів у ворота Бундестім у цьому матчі забив гравець італійського "Наполі" Марек Гамшик, який є одним з найдорожчих півзахисників Європи та за оцінками сайту transfermarkt.de коштує 35 млн євро.

Тож за наявності виконавців такого рівня та зі своєю силовою та дисциплінованою манерою гри, Словаччина здатна створити проблеми будь-якому супернику на Євро-2016. Це вона щонайменше довела у матчах з Іспанією та Німеччиною.

Розклад матчів групи B

11 червня, 19:00 – Уельс – Словаччина, Бордо.

11 червня, 22:00 – Англія – Росія, Марсель.

15 червня, 16:00 – Росія – Словаччина, Лілль.

16 червня, 16:00 – Англія – Уельс, 16:00, Ланс.

20 червня, 22:00 – Словаччина – Англія, Сент-Етьєн.

20 червня, 22:00 – Росія – Уельс, Тулуза.

Середні котирування букмекерів на вихід команд з групи B

Англія – 1,10

Росія – 1,35

Уельс – 1,62

Словаччина – 2,10

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.87
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:14
ракета Х-59
РФ вранці атакувала Черкащину: пошкоджено критичну інфраструктуру
08:08
Білий дім
Деякі човники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
Більше новин