Євро-2016. Чи стане Іспанія втретє поспіль чемпіоном Європи

Дмитро Марценишин
3 червня, 2016 п'ятниця
09:07

На Євро-2016 у Франції у групі D чинного володаря титулу – Іспанію – спробують зупинити Чехія, Туреччина та Хорватія, у складі якої грають представники українських клубів – Даріо Срна та Домагой Віда

На шляху до чемпіонського хет-трику

Беззаперечним фаворитом групи D на чемпіонаті Європи з футболу буде збірна Іспанії. Букмекери не сумніваються, що команда Вісенте Дель Боске потрапить до наступного раунду змагань та пропонують на її вихід до 1/8 фіналу коефіцієнт 1,04. Другою за котируваннями у квартеті є Хорватія (1,36), а шанси Туреччини та Чехії вважаються рівними (по 1,90).

Чотири роки тому Іспанія на українсько-польському чемпіонаті Європи встановила історичне досягнення – вона стала першою збірною, яка виграла Євро вдруге поспіль.

Загалом в активі іспанців три континентальні титули (1964, 2008, 2012). Стільки перемог у Німеччини. Так, що у Франції ці команди розгорнуть заочну суперечку за звання одноосібного рекордсмена.

А от титул чемпіонів світу іспанці у 2014 році безславно втратили, навіть не вийшовши у Бразилії зі своєї групи. Цей турнір став останнім для "золотого" покоління "Червоної фурії", та послугував сигналом до зміни поколінь.

Проходила вона не завжди гладко, що засвідчив невдалий старті Іспанії у кваліфікації Євро-2016. Команда Дель Боске несподівано поступилася у гостях Словаччині (1:2), а потім впродовж усього відбору надолужувала втрачене.

Виправили становище іспанці блискуче, вигравши дев'ять інших матчів та фінішувавши першими. Двічі чемпіонам Європи поступилася й Україна, яка програла у гостях з рахунком 0:1, а вдома не змогла впоратися навіть з іспанськими резервістами – 0:1.

У тій грі Іспанія, на відміну від України, не мала турнірної мотивації. Але перемога команди Дель Боске лише засвідчила, наскільки "довгу" лаву запасних мають чемпіони Європи. Тому іспанський тренер з легкістю відмовляється від послуг таких гравців, як форвард лондонського "Челсі" Дієго Коста, чи хавбек "Манчестер Юнайтед" Хуан Мата.

Тому навіть втрата травмованого правого захисника Дані Карвахаля навряд чи позначитися на боєздатності команди. Принаймні, на груповому раунді, де Іспанії дісталися доволі зручні суперники.

Скажімо, у Хорватії іспанці виграли обидві очні зустрічі – останню – на груповому раунді Євро-2012 з рахунком 1:0. У кваліфікації українсько-польського чемпіонату Європи збірна Іспанії двічі засмутила Чехію – 2:0, 2:1. А у Туреччини команда Дель Боске виграла три поспіль матчі. Востаннє команди зустрічалися у відбірковому турнірі чемпіонату світу-2010, коли іспанці перемогли 2:1 та 1:0.

"Українська" Хорватія

Високо букмекери оцінюють й шанси збірної Хорватії, у складі якої теж вдосталь виконавців топ-рівня – таких, як півзахисники мадридського "Реалу" Лука Модріч та Матео Ковачіч та хавбек "Барселони" Іван Ракітіч.

Близька хорватська збірна і українським вболівальникам, адже чимало її футболістів грають, чи грали раніше за українські клуби. Капітан хорватів Даріо Срна представляє донецький "Шахтар", ще один захисник – Домагой Віда – київське "Динамо", а хавбек Іван Стрініч та форвард Нікола Калініч раніше грали за дніпровський "Дніпро".

Попри солідний підбір виконавців, хорвати не без проблем пройшли кваліфікацію, де поза конкуренцією в групі виявилася Італія. А за другу пряму путівку на Євро-2016 розгорнулася боротьба між Хорватією та Норвегією.

Хорвати на своєму полі розтрощили скандинавів з рахунком 5:1, проте у гостях поступилися 0:2, що коштувало посади головного тренера Ніко Ковачу, якого на цій посаді замінив Анте Чачіч, який зумів у підсумку вивести команду на другу позицію, залишивши позаду, окрім Норвегії, Болгарію, Азербайджан та Мальту.

Хорвати за часи своїх виступів на чемпіонатах Європи пропустили лише один фінальний турнір. Найвищим їхнім досягненням є вихід у чвертьфінал у 1996 та 2008 роках. На Євро-2012 команда не спромоглася вийти до плей-офф. На груповій стадії змагань вона припинила виступи й на чемпіонаті світу-2014.

З Чехією збірна Хорватії зустрічалася лише одного разу та перемогла її у 2011 році у товариському матчі з рахунком 4:2. Добре складаються у Хорватії і стосунки з Туреччиною, яку хорвати прибрали у стикових матчах Євро-2012 (3:0, 0:0), помстившись таким чином, за поразку у серії післяматчевих пенальті у чвертьфіналі Євро-2008.

Турецька євроінтеграція

Вихід збірної Туреччини до півфіналу чемпіонату Європи став одним з найбільших досягнень у її історії, яке перевершують, хіба що, бронзові нагороди чемпіонату світу-2002.

До успіху на Євро команду привів Фатіх Терім, який її тренує й зараз. Славетний фахівець повернув Туреччину на великі турніри, на яких вона не грала з того самого 2008 року. Щоправда, відбір командна подолала з великими труднощами, здобувши у групі де грали Ісландія, Чехія, Голландія, Латвія та Казахстан в першому колі лише одну перемогу – вдома над останньою з цих збірних.

Втім на фінішній прямій турки змогли надолужити втрачене, а вирішальну перемогу здобули вдома над голландцями (3:0), "відчепивши", таким чином, титулованого конкурента від Євро-2016.

Команді Фатіха Теріма навіть вдалося оминути стикові матчі, ставши кращою збірною серед тих, які фінішували третіми у своїх групах.

З Чехією збірна Туреччини обмінялася у відборі гостьовими перемогами – у Стамбулі виграли чехи – 2:1, а у Празі – турки – 2:0.

Чеські традиції

Поразка від Туреччини стала не єдиною для Чехії у кваліфікації. Команда Павела Врби також поступилася у гостях Ісландії (1:2). Також чехи припустилися осічки у домашній зустрічі з латвійцями (1:1), проте решту матчів вони виграли, серед інших двічі перемігши й Голландію (2:1, 3:2).

Чехія фінішувала у групі першою, але досить показово, що вона пропустила найбільше голів з усіх переможців груп – 14. І тут справа радше у ненадійності захисту, ніж у формі славетного голкіпера Петера Чеха, який навіть у 35 років залишається зіркою англійської Прем'єр-ліги, захищаючи ворота лондонського "Арсеналу".

Чех був основним голкіпером збірної Чехії, ще у 2004 році, коли вона на чемпіонаті Європи дійшла до півфіналу. Були у чеській футбольній історії і більші досягнення – в 1996 році чехи дійшли до фіналу, а у 1976-му збірна Чехословаччини Євро і поготів виграла.

На Євро-2012 Чехія також виступила непогано і дісталася чвертьфіналу, випередивши у боротьбі за путівку Польщу та Росію. Засмутила команда Врби росіян і в товариському матчі напередодні Євро-2016, перемігши їх 1 червня на нейтральному полі у австрійському Тіролі з рахунком 2:1.

Загалом же можна констатувати, що Чехія, Хорватія та Туреччина – збірні приблизно однакового рівня, тому інтрига в боротьбі за вихід з групи D зберігатиметься до останнього.

Розклад матчів групи D

12 червня, 16:00 – Туреччина – Хорватія, Париж

13 червня, 16:00 – Іспанія – Чехія, Тулуза

17 червня, 19:00 – Чехія – Хорватія, Сент-Етьєн

17 червня, 22:00 – Іспанія – Туреччина, Ніцца

21 червня, 22:00 – Хорватія – Іспанія, Бордо

21 червня, 22:00 – Чехія – Туреччина, Ланс

Середні котирування на вихід команд з групи D

Іспанія – 1,04

Хорватія – 1,36

Туреччина – 1,90

Чехія – 1,90

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:13
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено людину, пошкоджено ТЕС і ГЕС
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
07:03
Десантно-штурмові війська ЗСУ, віцськові
Ворог проводить активні наступальні дії на 6 напрямках: на фронті - 59 бойових зіткнень
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
Більше новин