Ілюзія небезпеки. Чому західні музиканти більше не бояться їхати в Україну

Дар'я Тарасова
3 червня, 2016 п'ятниця
19:01

Українські організатори фестивалів про те, чи став український концертний ринок привабливішим для закордонних артистів та чи не бояться вони їхати в Україну

Цього літа в Україні відбудеться щонайменше 12 гучних музичних фестивалів, про які ми писали раніше. В різних містах виступатимуть не лише українські музиканти, а й чимало закордонних виконавців.

До речі, багато з них, зокрема легендарні Red Hot Chili Peppers та Muse, приїдуть в Україну вже не вперше. Щоправда, попередні виступи були ще до Майдану та до початку війни на сході.

Еспресо.TV запитало організаторів музичних подій, чи важко привезти закордонний гурт в Україну та чи є позитивні тенденції на нашому концертному ринку.

Чи бояться закордонні зірки їхати в Україну

Український концертний ринок молодий, утім, вже є фестивалі, історія яких налічує понад 10 років. До того ж закордрнні гурти неодноразово приїжджали в Україну не лише на фестивалі, а й з сольними концертами. Тож казати, що про Україну ніхто нічого не знає, не можна. 

Утім, справедливо буде зауважити, що середня кількість концертів на рік у період з 2014-го до сьогодні стала меншою, ніж була ще два роки тому. І одна з головних причин – питання безпеки.

"Для всього світу в Україні війна. Хай неоголошена, але військові дії тривають. І сьогодні артисти не стоять в черзі їхати в Київ, - каже директор фестивалю U-Park Микола Ісідоров. – Те, що ми домовилися з Red Hot Chili Peppers та Muse, я вважаю дивом, адже шанси були вкрай низькі".

Однак організатор Carpathian Alliance Metal Festival Дмитро Хлевінський бачить і позитивні зміни в цьому напрямку. Ще минулого року з доведенням безпечності візиту в Україну проблем було більше.

"Цього року вже легше. Звісно, питання є, але страху вже менше. Тих музикантів, які відмовилися з причин безпеки, нема", - зазначає він.

Але повного спокою у західного світу Україна не викликає. Підтверджує це співорганізатор фестивалю "Файне місто" Володимир Пасяка: "Певні складності виникають, як через війну так і через те, що наш фестиваль є новим для іноземних артистів. Доводиться пояснювати, що епіцентр військових дій за 1000 км від фестивалю".

Щоб привезти закордонних виконавців, іноді доказувати безпечність доводиться не лише словом. Так, засновник концертного агентства H2D Сергій Малецький розповідає, що в 2014 – 2015 роках іноді потрібно було надсилати фотографії Майдану, аби показати: тут все спокійно. 

"Зараз переговори з агентами тривають легше. І, якщо артисту цікаво приїхати в нашу країну, він приїде, а якщо ні, то ні, - ділиться Сергій Малецький. - Це було нелегко завжди, але якщо порівнювати з 2014 роком, то зараз ситуація набагато краща. І, принаймні, агенти вже почали відповідати на запити з України".

Однак відновлення довіри у 2016-му – не загальна тенденція. Наприклад, для Muse, які приїдуть цього літа, команді фестивалю U-Park довелося знімати відео в Києві.

"З Muse ми спілкувались майже рік, а з Red Hot Chili Peppers до затвердження дати – 7 місяців. Ми їздили Києвом та знімали місто, записували також звернення фанатів", - зазначає Микола Ісідоров.

Фінансовий бік. Чи цікава Європі українська аудиторія

Зрозуміло, що поки українці не готові платити за концерти груп першого ешелону, гонорари яких, як і раніше, виплачуються в доларах чи євро. І це не в останню чергу впливає на відвідуваність України закордонними артистами та грає проти української аудиторії. 

"Значну роль відіграє низька купівельна спроможність мешканців України. Девальвація, зарплати, неможливість відвідувати подібні заходи роблять Україну сьогодні неконкурентоспроможною в плані гонорарів", - пояснює директор фестивалю U-Park.

Середня вартість квитка на концерт в Європі – 50 євро. І якщо для жителя Польщі це припустимі гроші, зазначає Микола Ісідоров, то в Україні – це місячний прожитковий мінімум.

Україна комерційно не найвигідніша країна для артиста. "Висока інфляція та бідність не дозволяють конкурувати навіть з найближчими країнами, не кажучи вже про світових мастодонтів шоу-бізнесу - США, Німеччину, Францію", - зазначає Сергій Малецький.


Також важливо, що концерти для західних виконавців завжди були промоцією для збільшення продажів. В Україні ж, яка цього року отримала пріоритетний статус як найбільший порушник права інтелектуальної власності, за музику платити не звикли.


"Є імена, які ми протягом кількох років намагаємось запросити на фестиваль, але Україна для них не потрапляє в ТОП бажаних країн. Пов'язано це з тим, що тут музика майже не продається. Для них гастролі - один із способів популяризації своєї музики. Навіщо сюди поспішати, якщо це ніяк не вплине на продажі?" – пояснює організатор Ostrov Festival Павло Серб. 

Утім, західні гурти їдуть в Україну. Лише цього літа на різних фестивальних сценах виступлять півсотні зарубіжних музикантів. 

Чому вони таки їдуть до нас?

"Більшість знає про наш фестиваль і охоче їдуть, адже наша українська молодь зарекомендувала себе як вдячна публіка. Наші гарно приймають. Зрозуміло, що артистам це до душі", - ділиться Павло Серб.

Хвалить нашу аудиторію і Сергій Малецький: "Деякі гурти, з якими ми працюємо не перший рік, з радістю повертаються в Україну. Вони кажуть, що у нас неймовірно тепла публіка".

Фото: Ostrov Festival

Однак не останню роль відіграє і своєрідний альтруїзм українських організаторів. Чимало привозять топових музикантів для вибудовування іміджу країни. Особливого бізнесу в проведенні фестивалів в Україні поки нема.

"Ми взяли на себе таку відповідальність зокрема і для того, щоб іміджево привідкрити Україну після 2014 року. Ми хочемо показати, що подібні події можуть проходити в Україні", - зазначає Микола Ісідоров.

За словами співорганізатора "Файне місто" Володимира Пасяка, фестивалі зараз працюють на перспективу. "Наразі проведення фестивалів швидше має виховну функцію, а ніж комерційну. Вони виховують свою потенційну публіку", - додає він.

Альтернативний вихід знайшли організатори Carpathian Alliance Metal Festival. Квитки на їхній фестиваль коштують дешевше, ніж на деякі інші опен-ейри.

"Ми вводимо певні інновації для себе: занижуємо ціни. І за рахунок цього плануємо зібрати більше людей. Тож, беремо масовістю, а не ціною", - ділиться Дмитро Хлевінський.

Цікавий аспект: організатори фестів (особливо, якщо фестиваль проводиться вже не вперше) мають влаштовувати їх і далі. Тоді як з концертами ситуація інша. 

"Фестиваль – це тривалий проект. Вони повинні проводитись хоча б в нуль. Справа в тому, що в них до цього були вже вкладені гроші в імідж, в бренд. А концерти – це інша справа", - пояснює Дмитро Хлевінський.

Чи є позитивні тенденції на концертному ринку України

Відтоді, як зарубіжні виконавці стали відмовлятися від концертів в Україні, минуло не так багато часу. Своєрідна відлига настала лише на початку 2016-го, тому думки організаторів фестивалів щодо позитивних зрушень розходяться.

Володимир Пасяка, зокрема, відзначає позитивні зміни. "Після тривалого затишшя концертний ринок зрушив з мертвої точки. Він став цікавим для іноземних менеджерів. Українська аудиторія засумувала за якісними світовими виконавцями, що вплинуло на відвідуваність", - каже співорганізатор "Файного міста".

Про поступове відновлення ринку порівняно з 2014-м каже і Сергій Малецький. Повернення на українську сцену зірок першої величини він вважає сигналом про покращення стосунків між Україною та зарубіжними партнерами. 

"Ще один плюс: люди вже звикли, що квиток не коштує 100 грн, як раніше. І вони готові платити за якісного артиста від 500 грн та більше", – зауважує засновник концертного агентства H2D. 

У той же час казати про тенденції та недооцінювати український ринок попередніх років було б несправедливо. Так, Ostrov Festival, який цьогоріч відбудеться в 4-й раз, давно відкрив закордонним діджеям Україну як надійний музичний ринок.

Фото: "Файне місто"

А Микола Ісідоров, команда якого привезе Red Hot Chili Peppers та Muse, вважає, що підвищеного інтересу у агентів закордонних артистів до України нема. "Для порівняння концерт Red Hot Chili Peppers в Будапешті був проданий за 1 день. А ми продаємо квитки вже півроку і далекі від якихось гігантських продажів".

Як українському концертному ринку заважає Росія

Попри те, що Революція Гідності голосно заявила на весь світ про Україну, у сфері музики залишаються ті, хто досі не відокремлює нас від Росії.

Так, за словами організатора Carpathian Alliance Metal Festival, український концертний ринок в Європі часто вважають лише частиною російського.


Плануючи тури, агенти артистів об'єднують концерти в Україні не з європейськими, а з турами по країнах СНД.


По-друге, самі російські промоутери перешкоджають розвитку українського концертного ринку, адже івент-менеджери з Росії іноді влаштовують концерти західних артистів в Україні в рамках туру країнами СНД. Тому зарубіжні агенти просто не мають потреби співпрацювати з українськими колегами.

Не останню роль відіграє купівельна спроможність, вплинути на яку може тільки економічна ситуація в країні. А те, що поки в силах зробити українські організатори, - це виховувати аудиторію. 

"Ще 20 років тому будь-яку зарубіжну музику слухали небагато людей. Ситуація змінюється, і щороку люди виявляють більший інтерес до музичних подій. Тож є передумови, що фестивалі збиратимуть більшу аудиторію", - підсумовує організатор Ostrov Festival.

Читайте також: 12 головних музичних фестивалів літа України

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
Більше новин