Філіп Флурі: Вікно можливостей для України зараз закривається

Антін Борковський
4 червня, 2016 субота
13:00

Віце-директор Женевського Центру демократичного контролю над Збройними силами Філіп Флурі розповів Еспресо про рівень довіри до українських спецслужб на Заході і зачинення "вікна можливостей"

Як ви оцінюєте теперішній стан українських спецслужб і в який бік вони мали б рухатись?

25 років Україна перебувала у такій собі пострадянській бульбашці. Хоча і була певна взаємодія й точились розмови про постійний вибір між Заходом і Сходом, але насправді було прийнято дуже мало реальних рішень. І зараз якраз той час, коли ці рішення повинні бути прийняті.

Вони повинні бути прийняті саме зараз, адже Україна дала занадто багато обіцянок Заходу. Українська верхівка давала ці обіцянки, виконуючи обіцянки, що були дані вашим же виборцям. Тож тепер час приймати конкретні рішення.

Що це означає для сфери оборони та безпеки? Є певні інтереси країни в сфері оборони і безпеки і є певні служби, що виконують ці функції. Сам факт того, що ці служби формально існують, не означає, що вам потрібні саме такі служби. А те, що ці служби вже  впродовж довгого терміну часу  працюють – не  означає, що у такому вигляді вони повинні діяти і надалі, впродовж  довшого проміжку часу.

Якщо брати теперішню ситуацію, в якій опинилася Україна, в нас точиться, зокрема, й терористична війна. Чи в цей час можна реформувати спецслужби?

Це якраз найліпший час для реформ цього сектору. Це те, що мало бути зробленим ще 25 років тому. Звичайно, зараз ви у складній ситуації, але сама по собі складна ситуація не є причиною для виправдання, чому не робляться правильні речі у правильний час.

Зараз правильний час, і залишилось тепер визначити, які правильні кроки вам слід здійснити. Українська влада вже дала низку зобов’язань Заходу, і ці питання повинні бути вирішенні у відповідності до цих зобов’язань. Тобто зараз правильний час для вирішення цих питань.

Спецслужби країн-членів НАТО довіряють свої секрети Україні?

Стабільність та довіра постають у процесі. Якщо вони зараз не на належному  рівні, то це означає, що вони не були підняті до цього належного рівня. Тому  я кажу, що ці речі є такими, що виникають у процесі – їх потрібно створити. Так само і всередині країни. І в цьому аспекті служби сектору безпеки України є вкрай поганими - має бути комплекс речей і стратегічна комунікація.

Це насправді відноситься не лише до служб сектору безпеки, це актуально для всіх владних органів України - брак стратегічної комунікації. Пояснюйте, що ви робите, пояснюйте, чому ви це робите! Пояснюйте це знову і знову, обговорюйте це з виборцями, з вашими громадянами. Це те, що обов’язково має бути зробленим.

Слід взяти курс на стратегічну комунікацію. Це було запропоновано і з боку НАТО, і з боку інших міжнародних організацій. Це тривало роками. Але чи хтось це послухав? Чи хтось прийняв цей курс, погодив його, імплементував його? Ні. Довіра створюється у такий спосіб, а не через появи на якихось зустрічах, не через спільне поїдання обідів і вечерь, дарування подарунків і спів українських пісень.

Ви повинні показати, що ви дійсно навчились чогось, що ви рухаєтесь з нами у тому самому напрямку, що ви робите відповідні речі . Якщо ж ви цього не будете робити – ви загубите це. Є вікно можливостей і зараз воно закривається. Завдяки цьому вікну можливостей Україна отримала чимало  симпатій, в Україну пішло багато грошей, до вас приїздить багато експертів.

Ми хочемо побачити результати, але ми  їх не бачимо. Ми бачили людей, що беруть участь у різних курсах, зустрічах, вони - їздять з візитами і подорожують. Вони приїздили вже не раз і ми вже їх знаємо. Але чи ми бачимо якісь результати!? Чи бачимо якесь підтвердження цьому у вашій державній політиці і в політиці стратегічної комунікації? Ні! Але це саме те, що ми хочемо побачити. Це те, у що ми вкладаємо наші гроші. Покажіть нам це.

Стосовно люстрації в українських спецслужбах. Це дуже делікатна річ, ми завжди впираємося в проблему подвійних лояльностей, тобто люди, які закінчували вищі навчальні заклади.

Наприклад, в Росії чи за часів СССР, й які працювали в КГБ - вони часом проявляють себе добре на службі Українській державі, але ніколи не можна бути впевненим, що вони на сто відсотків є лояльними насамперед до України, так? Адже Україна власне зараз загороджена оцим пострадянським простором.

Лояльність - це не та функція, на яку варто фокусувати увагу і це не те, на чому потрібно ґрунтувати свої експертизи. Є кілька проблем з самою люстрацію. Найперше, якщо люстрація розуміється лише в політичному сенсі.

Наприклад, давайте зробимо список тих, хто вчився у країні Х, а тепер працює в країні Y. Це, само по собі не приведе до чогось доброго, бо вам потрібне не просто лояльне ставлення, себто не тільки люди лояльні до вас, вам потрібні ті, що є водночас і професійними, і лояльними.

Тож вам потрібна не лише люстрація. І якщо ви хочете бути чесними у люстрації, тоді слід подивитись на минуле абсолютно всіх, а не тільки пропускати крізь люстрацію виокремлені групи. Тобто, якщо ви хочете бути в цьому чесними, ви повинні бути рівно зваженими. Цього не зроблено. Друге – вам потрібні професіонали. Для цього потрібна програма підготовки професіоналів і менеджмент персоналу.

Професійність і лояльність одночасно дуже часто бувають такою недосяжною мрією, ми розуміємо, що насамперед "сотрудник КГБ уважает КГБ", а вже потім для нього виникає повага до інших речей. Присягу в КГБ давали в особливий час і особливій структурі. І якщо буде віддано наказ, мало хто зможе проконтролювати лояльність у так звану годину Х.

Якщо ви вірите в те, що це є вагомим, то ви обов’язково повинні робити щось стосовно цього. І це слід відкрито задекларувати. Сказати, наприклад, що ці люди, які пройшли відповідне навчання, є відстороненими від певних типів професій, або можуть працювати тільки за певними напрямками, які не мають прямого доступу до державної таємниці.

Наприклад, вони реально не повинні мати доступу до секретних матеріалів, вони можуть працювати лише у секторі з мінімальним рівнем доступу. Але якщо це буде зроблено ультимативно – це не буде до кінця чесним, адже нерозумно виключати абсолютно всіх лише через певний бекграунд, тільки тому, що вони його мають. Бо ж люди змінюються.

 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про допомогу Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
Більше новин