Найкривавіша бійня в історії США. Хто і як влаштував теракт в Орландо

Американець афганського походження Омар Матін застрелив 50 людей у гей-клубі в США та ще 53 поранив

Стрілянина в Орландо (штат Флорида) вже побила антирекорд за кількістю загиблих в історії США. Раніше такою вважалася масова стрілянина в Політехнічному університеті штату Вірджинія, де у 2007 році корейський студент Чо Син Ху застрелив 32 людини.


Омар Матін застрелив 50 відвідувачів гей-клубу Pulse. На місці трагедії поліція знайшла 39 тіл, з них два – на парковці. Ще 11 людей померли пізніше в лікарнях. Ще 53 людини поранені.


На форумах, де спілкуються радикальні ісламісти, вітають з вдалою атакою та пишуть, що Омар був одним із них. Перед нападом Матін зробив кілька дзвінків на телефон служби спасіння 911 та заявив, що є вірним ідеалам "Ісламської держави" і згадав теракт на Бостонському марафоні в 2013 році.

Після нападу угруповання через своє агентство Амак заявило, що теракт скоїв "боєць ІД". Та поки що зв'язки Матіна з "Ісламською державою" не доведено, цілком можливо, що терористи просто скористалися ситуацією та приписали собі його "заслуги".

Всі подумали, що це шоу

В ніч з 11 на 12 червня в Pulse проходила тематична латиноамериканська вечірка. Зібралося близько 300 людей. Близько другої години ночі в клубі з'явився Омар Матін зі штурмовою гвинтівкою типу AR-15, пістолетом та предметом, який нагадував вибуховий пристрій.

Він захопив заручників, а потім облаштував собі позицію у ванній кімнаті. Через три години поліція влаштувала штурм, пробивши двері клубу броньованим автомобілем. Під час перестрілки злочинець був убитий.

Фото з Facebook Омара Матіна

Кільком відвідувачам вдалося сховатися в гримерках артистів, звідки вони писали в Twitter повідомлення про те, що відбувається. Ще одна людина сховалася у ванній, прикрившись тілами загиблих.


Через темряву та гучну музику спочатку всі подумали, що стрілянина – це частина шоу. Але коли почалися крики та знову пролунали постріли, стало зрозуміло, що це напад.


"Люди на танцювальному майданчику попадали на підлогу, декому з нас, хто був поблизу від бару та запасного виходу, вдалося вислизнути звідти, ми втекли", - написав у Facebook один з відвідувачів клубу Рікардо Альмадовар.

Хто влаштував бійню

Повне ім'я нападника - Омар Мір Седдік Матін. Він народився у 1986 році в Нью-Йорку, потім переїхав до Флориди. Останній час він жив у Форт Пірсі, це приблизно за 200 км від Орландо.

Омар три роки тому на короткий час потрапляв у поле зору правоохоронців. "ФБР вперше звернуло увагу на Матіна в 2013 році, коли він припустився різких коментарів під час розмови з колегами по роботі, заявивши про нібито наявні в нього зв'язки з терористами", - розповів на брифінгу представник агентства Рональд Хоппер.

Але ці зв'язки після ретельної перевірки не підтвердились і розслідування було закрито. Пізніше Матіна перевіряли вдруге на предмет можливих зв'язків з уродженцем США, смертником Абу Салахом. Але й цього разу було зроблено висновок, що Омар не становить загрози.

Терорист чи психічно хворий?

"Ми знаємо достатньо, щоб говорити, що це був терористичний акт та акт ненависті", - заявив у своєму зверненні до нації президент США Барак Обама.

Поліція говорить, що Омар Матін добре підготувався до нападу та все спланував.


Батько нападника Мір Седдік розповів, що його син не міг скоїти масове вбивство з релігійних міркувань. Швидше, це сталося через нетерпимість до геїв.


Батько пригадав, що син висловлював сильний гнів після того, як побачив у Маямі двох чоловіків, які цілувались. "Ми просимо вибачення за все те, що сталося, ми вражені так само, як і вся країна", - сказав Седдік.

Журналісти вже розшукали колишню дружину Омара Матіна, яка жила з ним чотири місяці. Жінку звуть Сітора Юсуфій. За її словами, чоловік бив її, забороняв дзвонити родичам і був психічно неврівноваженим.

Також жінка розповіла, що Матін зловживав стероїдами, відрізнявся гомофобними поглядами та намагався влаштуватись на роботу в поліцію. Однак потягу до радикального ісламу вона за ним не помічала. У 2011 вони розлучилися, і з того часу Юсуфій припинила спілкування з колишнім чоловіком.

Сітора розповіла, що Матін 10 років працював у великій охоронній організації G4S. На цій посаді він мав дозвіл на носіння зброї. Вже відомо, що два тижні тому назад чоловік придбав пістолет Glock та довгоствольну гвинтівку. Зараз також проводиться перевірка, стріляв Матін з робочої зброї  чи використав особисту.

В американських ЗМІ пролунала версія, що Матін міг бути пов'язаним з радикальним імамом, якого нещодавно звільнили з тюрми. Офіційно ця інформація не підтверджена.

Тим часом до Орландо з'їжджаються донори крові. А всіх інших просять молитися за тих, хто загинув і тих, за чиє життя борються лікарі.

Фото: Reuters