Ігор Завадський на свободі

Вчора Подільський районний суд звільнив Ігоря Завадського з-під варти в залі суду. Він змінив запобіжний захід з утримання під вартою в СІЗО на взяття на поруки

Поручителі - народна артистка України Раїса Недашківська, народний депутат України Микола Княжицький і я.

Раніше, 20 квітня, апеляційний суд, скасувавши вирок суду першої інстанції через істотні порушення процесуального закону, відмовився віддати Ігоря нам на поруки. Він продовжив утримання під вартою в СІЗО до 18 червня. Що ж змінилося за такий короткий час?

Я вважаю, що головну роль тут зіграло призначення нового генерального прокурора. Юрій Луценко, який не з чуток знає умови перебування в Лук'янівському СІЗО, публічно заявив, що обвинувачені не повинні бути під вартою без вироку тривалі терміни. Це грубе порушення статті 5 Європейської конвенції прав людини.

Парламентський Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська передала в Генеральну прокуратуру 16 довідок про таких ув'язнених, і серед них довідку про Ігоря Завадського. І так співпало, що запобіжний захід Завадського розглядався першим із цих 16. Молодий прокурор, напевно, вперше підтримав позицію захисту про заміну запобіжного заходу. Будемо чекати на звільнення і інших 15.

Взагалі, треба віддати належне новому генеральному прокурору, який за такий короткий час встиг вже чимало змінити в роботі ГПУ. Це і нові прогресивні позиції щодо низки питань, і зокрема, щодо тривалості перебування в СІЗО, це і відкриття кримінальних справ по Криму, це і кадрові призначення.

Так, не може не радувати призначення на посаду начальника управління ГПУ з нагляду за законністю в пенітенціарних установах молодого адвоката і правозахисника В'ячеслава Свирця. Адже це управління було абсолютно бездіяльним, отримуючи і від омбудсмена, і від нас заяви про кричущі злочини в пенітенціарній системі - тортури і побиття засуджених, ненадання належної медичної допомоги, рабську працю, таємні виробництва в колоніях ...

Ігор Завадський провів в ув'язненні 4 роки, 2 місяці і три тижні. І він, і його друг, концертний директор Андрій Бригида не визнали себе винними - ні під жорстокими тортурами в день затримання 23 березня 2012 року, ні на слідстві, ні на суді. Вони не пішли ні на які компроміси, хоча це обіцяло набагато більш швидке звільнення.

І ось перші години на волі, ейфорія, радість, перехоплює через край, що передається всім оточуючим. Такі хвилини дуже важливі, адже у нас постійно ре мінор та ре мінор! Взагалі, скільки себе пам'ятаю (а мій перший виразний дитячий спогад - повернення діда з табору: високий худий старий піднімається з мамою по сходах в дитячому садку, а я дивлюся на них і думаю, хто це з такою радісною мамою? - Врізалося в пам'ять на все життя), ці перші хвилини після звільнення з ув'язнення несправедливо засуджених людей завжди були особливо хвилюючими і радісними. Незабутні хвилини, скільки їх вже було і ще буде! ..

А 30 червня в київському Будинку актора вже буде сольний концерт Ігоря "Повернення". 20 січня, в день 50-річчя, Ігор отримав в подарунок інструмент "Рубін", а в кінці квітня, коли цей старий акордеон зламався, йому передали вже цілком професійний "Україна". За цей короткий час Ігор відновив техніку і готовий зіграти два відділення по 45 хвилин!

Попереду судовий процес. Я вже писав, що звинувачення повністю сфальсифіковано, що не було навіть події злочину. І переконаний, що Ігор Завадський і Андрій Бригида в кінцевому рахунку будуть виправдані.

Велике спасибі всім, хто допомагав Ігорю і Андрію! Хто не повірив в злий наклеп і підтримував їх чим міг!