Чому нардепа Онищенка хочуть посадити за український газ

Народному депутату від "Волі народу" Олександру Онищенку загрожує до 12 років тюрми за відмивання грошей через "Укргазвидобування"

У грудні 2015 року Національне антикорупційне бюро (НАБУ) почало розслідувати схеми на держпідприємстві "Укргазвидобуванні", в результаті яких держава недоотримала мільярди гривень.

В цьому кримінальному провадженні йшлося, що особи, серед яких були і народні депутати, використовуючи спільну діяльність приватних компаній з "Укргазвидобуванням", протягом 2014-2015 років продавали газ через підконтрольні фірми-прокладки за заниженою вартістю. У справі фігурувало ім’я нардепа від "Волі народу" Олександра Онищенка.

В НАБУ говорять, що саме через компанії, пов’язані з депутатом, відбувалися схеми по відмиванню грошей. Йдеться про ПрАТ "Пласт", ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ "Фірма ХАС", ТОВ "Природні ресурси +" (усі - Київська область), ТОВ "Карпатнадраінвест" (Харківська область). Одним з акціонерів компаній згідно з Державним реєстром юридичних і фізичних осіб, є Онищенко.

Вже в травні господарський суд Києва розірвав угоду про спільну діяльність між "Укргазвидобування" і "Фірмою ХАС".

Всі згадані в судовому документі підприємства, крім ТОВ "Карпатнадраінвест", зареєстровані за однією адресою в Київській області - місто Миронівка, вулиця Леніна, 48.

Національна поліція в Харківській області також звітувала, що розслідує справу щодо заволодіння держкоштами "Укргазвидобування" топ-менеджментом компаній "Цефей" і "Карпатнадраінвест", співвласником яких є Онищенко.

Паралельно в офіційній приймальні нардепа детективи НАБУ провели декілька обшуків, один із них сьогодні.

В прес-службі Онищенка розповіли свою версію того, як проходив обшук. За словами прес-служби, у приймальню народного депутата зі зброєю увірвалися працівники НАБУ, кувалдою виламали двері, кинули на стіл постанову слідчого судді без будь-яких роз'яснень.

У лютому-березні Генпрокуратура також проводила обшуки з виїмкою документів в філіях "Укргазвидобуваня". Голова компанії Олег Прохоренко тоді назвав ці обшуки "відголосками минулого".

Сьогодні ж відбувся спільний брифінг директора НАБУ Артема Ситника та керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького щодо розслідування цих схем.
 
Антикорупційники прямо заявили, що Онищенко керував схемою з незаконного продажу газу через фіктивні фірми. Його звинувачують в розкраданні в особливо великих розмірах.

Відмивання коштів відбувалось через занижену ціну на газ, що постачався на підконтрольні Онищенку компанії. У подальшому цей газ передавався на підприємства реального сектору економіки, але вже за ринковими цінами.

Різниця між ринковою ціною і ціною, за якою газ продавався на реальні підприємства, перераховувалася на фіктивні підприємства готівкою.

"Вони, починаючи з 2013 року, ще за Януковича створили злочинне угруповання, до якої входили за цей час більше 20 посадових осіб, 10 із них затримано", - пояснює директор Бюро.

Водночас Ситник відмовився назвати імена затриманих, аби не зашкодити слідству. В НАБУ також сподіваються, що затримані захочуть співпрацювати зі слідством.

За словами директора Бюро лише протягом 15 червня було проведено 37 обшуків у Львові, Дніпропетровську та Києві, внаслідок яких вилучено понад $500 тис. Зараз обшуки продовжуються і розпочинається процедура арешту майна, що перебуває у власності учасників злочинної організації.

Національне антикорупційне бюро вже підготувало подання на зняття недоторканості і арешт Олександра Онищенка.


За даними слідства, всього за період діяльності цього угрупування – січень 2013 – січень 2016 років – держава отримала збитків 1,6 млрд грн. (Зазначимо, раніше провадження стосувалося лише 2014-2015 років) Крім цього, до державного бюджету не сплачено плату за ренту – 1,3 млрд грн.


"Був певний період часу, коли низка народних депутатів лобіювали у парламенті зниження рівня ренти, тому вона не сплачувалася. Отже, можна стверджувати, що загальна сума збитків, завданих державі внаслідок корупції при реалізації природного газу, складає близько 3 млрд грн", – наголосив директор НАБУ.

Наразі Еспресо.TV не вдалося отримати коментар з цього приводу ні в самого Онищенка, ні в народних депутатів групи "Воля народу". Представники "Укргазвидобування" також поки не прокоментували ситуацію.