Як зробити Київ культурно привабливим та залишитись в плюсі

Дар'я Тарасова
22 червня, 2016 середа
12:44

Генеральний інспектор Мінкульту Франції Бенуа Пом'є розповів, як українській столиці стати цікавішою для світу, а державі – отримати фінансові зиски

Останнім часом питання культурної привабливості міст в України стало лунати все частіше. Громадські активісти, митці та інші небайдужі намагаються донести, що правильно розставлені акценти на культурі можуть принести чимало грошей та зисків місту. 

Щоправда, цивілізований світ звернув увагу на культурну стратегію на кілька десятків років раніше. І під час першого в Україні Kyiv Art Week на міжнародній конференції генеральний інспектор Міністерства культури і медіа Франції Бенуа Пом'є поділився досвідом Європи щодо культурної політики.

null

Що таке культурна політика і навіщо вона потрібна

Культурна політика сама по собі є стратегією: стратегією залучення історико-культурного надбання та сучасних естетичних ідей до широкого обігу в суспільстві, стратегією подальшого виробництва нових взірців культури.

Існує кілька об'єктів, на які може бути направлена стратегія культурного розвитку. Це можуть бути пам'ятки, архітектурні ансамблі, визначні місця, які загалом називають культурною спадщиною. Інший включає в себе дозвілля, яке може запропонувати місто. Ще один напрямок культурної стратегії – культурне надбання, куди входять твори мистецтва.

Очевидно, що розвиток будь-якого з цих напрямків (або одразу всіх) приваблює туристів, а заразом і гроші. 

Якщо коротко, за словами Бенуа Пом'є, має бути і співпраця з туристичними офісами, і створення яскравих інформативних веб-сайтів про місто. Але цим справа не обмежується. У місті має відбутися зміна архітектури (зокрема знесення МАФів тощо) та зміна стилю життя населення.

"Перевтілення міста, попри значні фінансові витрати та людські ресурси, є прибутковим. Цікаво, що Міністерство фінансів Франції у 2013 році провело дослідження і виявило, що кожен євро, витрачений державою на культурний розвиток міст, приніс від 3 до 9 євро прибутку", - зазначає Пом'є.


Культурна привабливість міста та економічні зиски йдуть пліч-о-пліч, і чим раніше в державі зрозуміють це, тим швидше можна очікувати на позитивний результат.


Як місту привабити туристів

Для того щоб місто стало привабливим, потрібно створити його "бренд", розвинути його ідентичність. 

Багато країн Європи, до яких щороку приїжджають мільйони туристів, не мають культурної спадщини. Україна не відноситься до них, тож має можливість бути культурно привабливою без зайвих зусиль.

Утім і в такому випадку потрібні фінансові та інші зусилля з боку влади.

"Є країни, культурна спадщина яких набагато менша, але держава виділяє немалі кошти на розвиток міста. У результаті вони сміливо конкурують з тими містами, які мають історичну культурну спадщину", - відзначає Бенує Пом'є.

Коли мова заходить про культурну привабливість міста та економічний розвиток, успіху можна досягнути через розвиток осередків культури, які створюють імідж міста. 


Зокрема проведення всесвітніх виставок, фестивалів міжнародного рівня та спортивних заходів можуть стати гарним приводом приїхати до міста. Акцент на культурне дозвілля переважно роблять міста, які не мають культурної спадщини, але конкретні заходи приваблюють велику кількість туристів.


На думку Пом'є, необхідно вводити довго- та середньострокове планування як з державної точки зору, так і з культурної. Важливо, що керуватися стратегія має командою, очільник якої матиме орієнтацію на міжнародний ринок. 

Політичну підтримку культурної стратегії Пом'є бачить лише такою, що виходить за межі політичних конфліктів.

Третя умова успіху – це синергія трьох галузей: економіки, вищої освіти та культури. Поєднання цього відбувається через об'єднуючі кластери-території, зокрема виші, дослідницькі центри, через діячів культури.

Досвід Європи. Як Захід заробляє завдяки культурі 

У Ліверпулі видатки на розвиток туристичної привабливості міста складають 600 євро з людини на рік. У Монреалі – це 174 євро з людини за рік. Ці міста не мають особливої культурної спадщини, але через належні витрати їм вдалося набути ідентичності і стати привабливими для туристів.

"Змінив імідж і Сідней. Також можна згадати Лувр-Ланс на півночі Франції - філіал Лувру. Ці міста мали досить індустріальний портрет, проте нові культурні осередки змінюють їхній імідж", - розповідає генеральний інспектор Мінкульту Франції.

Лувр у Лансі

Гарним прикладом культурного перевтілення є Більбао. Місто на півночі Іспанії через створення архітектурних ансамблів змінило імідж та заробило гроші.

У 1997 році у Більбао був відкритий музей Гуггенгайма. Спочатку спорудження будівлі відбувалося без уточнення мети. Багато місцевих жителів та культурних асоціацій не розуміли, навіщо робити акцент на подібні культурні заходи і виділяти такі великі кошти на розвиток культурних осередків.

Музей Гуггенгайма у Більбао

Музей Гуггенгайма зрештою став найпрестижнішою частиною програми культурного розвитку Іспанії. І через 20 років після його відкриття усі визнають, що музей є основним місцем, що приваблює в Більбао. 

На сьогодні цей музей відвідують близько 800 тис туристів. І кошти, витрачені на цей музей, повернулися в багатократному розмірі.

"Ще один приклад – доволі специфічний – це Лувр в Абу-Дабі. Він створив своєрідний культурний пульс в місці. Інвестиція нараховує мільярди євро. Тож, як бачимо, головна умова культурної стратегії - мати цілі та амбіції міжнародного рівня", - ділиться Пом'є. 

Лувр в Абу-Дабі

Італійська Флоренція створила свій імідж: тут вже тривалий час багато підприємств виробляють одяг класу люкс. Монреаль став містом, де проходить багато арт-фестивалів. Ще один приклад – Німеччина. У Мюнхені був створений культурний центр, що дало змогу оновити імідж міста через впровадження нових культурних проектів. 

Чи є перспективи у Києва

На думку Бенуа Пом'є, існують підстави для оптимізму.

"30 років тому подібні думки здавалися досить дивними. Культура не вважалася одним із чинників економічного розвитку. Перші дослідження цього питання, проведені в 2000 році, показали, що культура може приносити гроші. Такі країни, як Україна, мають освічене населення, багату культурну спадщину і необхідні умови для участі в європейському культурному змаганні.

Розвиток міста може відбуватися лише за дотримання кількох умов. Одна з них – залишатися відкритими для світу. По-друге, важливо усвідомлювати, які переваги може приносити культура", - підсумовує Бенуа Пом'є. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.09
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
14:39
Хотіла продати дворічного сина за 1 млн грн: жительці Дніпра оголосили підозру
14:33
Міністерство оборони
Міноборони створило Офіс для управління військовою допомогою, яку надають країни-партнери
14:25
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:12
грузія
Європарламент пропонує не починати переговори з Грузією про вступ до ЄС через закон про "іноагентів", - Радіо Свобода
14:03
OPINION
Семен Єсилевський
Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?
13:51
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
"Реал" назвав суму, за яку готовий продати Луніна
13:49
погода
Наталка Діденко розповіла, коли припиняться дощі та прийде тепла погода
13:42
Україна Євросоюз
ЄС виділив Україні новий транш макрофінансової допомоги на €1,5 млрд
13:31
Верховна Рада
ВР схвалила у першому читанні законопроєкт про посилення контролю за гральним бізнесом й обмеження реклами азартних ігор
13:30
трактор, поле, фермер
"Зроблено в Україні": аграрії можуть компенсувати 25% вартості придбаної сільгосптехніки. Умова
13:18
Ентоні Блінкен
Блінкен прибув до Китаю: зустрінеться із Сі Цзіньпіном і лідерами бізнесу
13:15
Пил із Сахари
У атмосфері та опадах: до України дістався пил із Сахари
13:14
На фото: кадр з фільму "Путін"
Вийде в 35 країнах світу: оголошена дата премʼєри трилера "Путін" з дипфейком президента РФ у підгузку та в лікарні
12:45
застосунок Дія
Парламент прийняв за основу законопроєкт про розмитнення авто в Дії
12:41
На фото: Документальний фільм "Білий янгол – кінець Мар’їнки"
Фільм про евакуацію мирних мешканців з Марʼїнки отримав золоту нагороду та гран-прі New York Festival
12:30
грузія
Грузія продовжила термін безвізового перебування для українців
12:29
Еспресо лого
Відключення Еспресо з Т2 й напад митрополита Лебідя на кореспондентку телеканалу: держдеп США оприлюднив звіт про порушення прав людини в Україні
12:09
На фото: Олег Собчук з гурту "СКАЙ"
"Річ не в страху": лідер гурту "СКАЙ" Собчук пояснив, чому не воює
12:07
На Закарпатті прикордонники з пострілами затримали шістьох чоловіків, які планували втекти до Угорщини
ВР проголосувала за збільшення чисельності прикордонників
12:04
OPINION
Валерій Пекар
Чому ми втікаємо з поля битви за свідомість
11:52
Євген Балицький
ВАКС конфіскував у колаборанта Балицького 5 літаків, автомобілі, квартири та будинок
11:30
Оновлено
нафтобаза у Смоленській області
Безпілотники СБУ вночі атакували дві нафтобази у Смоленській області РФ
11:18
Джамала
Джамалу обрали речницею від України на Євробаченні-2024
11:15
Збір на амуніцію для 65 ОМБр
11:15
Огляд
міжнародний огляд
Як штучний інтелект допомагає ЗСУ та чому найбільша загроза для Європи не Путін, а ультраправі. Акценти світових ЗМІ 24 квітня
11:14
Електроенергія
Україна третю добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 24 квітня
11:13
Водопілля у Києві 2024 рік
У Києві рівень води у Дніпрі піднявся до рекордної цієї весни позначки
11:06
На фото: російські книжки
У Росії створили експертний центр, який визначатиме відповідність книг законодавству
11:04
Ексклюзив
окупанти
Кримська операція залежатиме від того, що будуть робити росіяни після 9 травня
10:54
Огляд
Карта. Авдіївка_2404
Карта бойових дій за період 17-24 квітня: Тактичні невдачі на фронті vs стратегічні перемоги у війні
10:48
Оновлено
обстріл одеса
Росіяни зранку вдарили ракетами по Одесі: є постраждала
10:45
окупанти в Криму
Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року
10:42
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 24 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
10:41
КНДР, Північна Корея
Міністр зовнішніх економічних зв'язків КНДР після візиту до Росії прилетів до Ірану
10:31
в Одесі затримали агента ФСБ
Наводив ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість: в Одесі затримали агента ФСБ
10:26
На фото: виставка "06:29 Момент зупинки музики"
У Нью-Йорку відкрили виставку, яка відтворює музичний фестиваль в Ізраїлі, на який 7 жовтня напав ХАМАС
10:11
Ексклюзив
Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS
10:08
OPINION
Віктор Трегубов
Декого переконати оплесками та лагідним поглядом неможливо
10:06
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У РФ заарештували заступника Шойгу через хабарництво
09:51
Телемарафон внесли у звіт Держдепу США про порушення прав людини в Україні
Більше новин