Українська економіка зараз приваблива для інвестицій, - заступник голови НБУ

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб розповів Еспресо, як зміна ставки ФРС США вплине на українську економіку

Який вплив матиме зниження ставки Федеральної резервної системи США на світ? Чому за позицією ФРС так уважно слідкують усі світові ЗМІ?

Можна почати з того, що таке відсоткова ставка Центрального банку. Це вартість грошей. Тобто якщо Центральний банк змінює їхню вартість, це буде впливати і на інші економічні показники.

Оскільки США - це найпотужніша економіка світу, процентна ставка Федеральної резервної системи означає вартість грошей не тільки в США, а й у всьому світі. Адже долар - це світова резервна валюта. І тому змінення цієї ставки впливає на всі економічні процеси.

З огляду на неї інвестори ухвалюють рішення щодо спрямування потоків капіталу в ту чи іншу країну. Тому зміна ставки США має глобальні наслідки.

Це призведе до сповільнення економіки США? Адже знижували її саме з метою стимулювати економічний розвиток.

Для чого центральні банки змінюють ставку? Для того, аби це впливало на реальні економічні показники відповідно до того мандату, який вони мають.

Центральний банк Сполучених Штатів має так званий подвійний мандат. Це - низькі рівні безробіття та інфляції. І своїм інструментом, відсотковою ставкою, він намагається балансувати між цими двома цілями. Розглянемо сценарій, який зараз є, що центальний банк США думає про підвищення процентної ставки.

Її підвищення веде до збільшення вартості грошей, і вони стають більш дорожчими. Це стримує інвестиційний та споживчий рухи населення та бізнесу. Це, з одного боку, негативно впливає на темпи економічного зростання та безробіття, а з іншого боку, це стримує інфляцію.

Тобто коли центральний банк ухвалює рішення про збільшення ставки, це значить, що він більше уваги приділяє своїй інфляційній цілі, ніж безробіттю. Тому що центробанк США, Федеральна резервна система бачить, що ситуація з безробіттям значно покращилася і економіка США також виходить з тієї кризи, в якій вона була. Але в середньостроковій перспективі є загроза зростанню інфляції, і тому вони зараз можуть ухвалити рішення про підвищення відсоткової ставки.

А що збільшення відсоткової ставки принесе для інших великих ринків, що всерйоз пов'язані із американським, - Європейського Союзу, Китаю тощо?

Цього немає в мандаті ФРС, але я думаю, що вони так неявно також звертають увагу на те, як зміна ставки вплине і на інші країни.

Наприклад, був епізод в минулому році, коли вони не підвищували ставки, тому що бачили - на фінансових світових ринках ситуація не дуже спокійна, і її підвищення могло б поглибити ці проблеми. Тобто ФРС доводиться звертати увагу на інші країни.

Щодо впливу на них, механічний ефект такий - якщо гроші в США стають дорожчими, якщо там зростають процентні ставки, то це підвищує відносну привабливість американських активів у порівнянні з китайськими, російськими чи бразильськими активами.

Тому це повинно призводити до переорієнтації потоків капіталу з інших країн на ринок США. І ми це бачили протягом 2013-2014 років, коли Федеральна резервна система почала наполегливо говорити, що вони будуть підвищувати ставки. Це призвело до того, що всі очікували, що в США ставки будуть зростати досить швидко, але потім американцям довелося взяти паузу. І зараз це зростання, про яке говорять, не є таким значним.

Але наскільки економіка Китаю, що показує ознаки гальмування, та економіка ЄС, яка досі не оговталася від кризи, готові до підвищення ставки ФРС?

Підвищення ставок в США більш впливає на країни ринків, що розвиваються, а не на розвинені країни, як в Єврозоні. Вважається, що ці ставки більш впливають на потоки капіталу, які є більш ризиковими, зокрема в ринках, що розвиваються.

При підвищенні ставки можуть змінитися, і ми це бачимо вже зараз, змінюється курс долару до євро, останній зараз дорожчає. І це має такий негативний вплив на європейську економіку, тому що експорт стає більш дорожчим. Але в Єврозоні економічне зростання не є проблемою, нею є ситуація у фінансовому секторі і політична ситуація.

Процеси з виходом Британії з ЄС впливають на настрої інвесторів і економіку. Щодо Китаю, я вже багато років бачу, що цю країну складно аналізувати, і я не бачив надійних аналізів. Тому що економіка країни дуже складна. Дійсно, там посилились певні турбулентності, але запас міцності є ще достатньо значним. Ми зараз говоримо про зниження темпів зростання лише з восьми відсотків до шести.

Тобто, як на мене, поки що не можна говорити про значне сповільнення економіки Китаю, але такий ризик є. Адже складно зрозуміти, що там насправді відбувається.

А для української економіки збільшення ставки ФРС щось принесе? Ми ринок, що розвивається. Нам варто чекати на відтік капіталу?

Щоб продати щось непотрібне, треба купити щось непотрібне. Так і тут - щоб мати якийсь відтік капіталу, потрібно спочатку мати приток капіталу. Теоретично, як я й казав, підвищення ставки в США негативно впливає на країни, подібні до України, тому що збільшує відтік капіталу.

Але в нас немає цього відтоку капіталу зараз, ми в такій ситуації зараз, що вже вийшли з жорсткої кризи, і, в принципі, показники української економіки щодо рівня заробітної плати чи інші, вони зараз привабливі для інвестицій сюди.

Тобто в сучасних умовах, якщо ми зараз будемо бачити і програму МВФ, і структурну реформу, навіть разом із збільшенням ставок в США, я думаю, ми можемо побачити приплив капіталу сюди, тобто він буде відпливати з країн з такими ринками, що формуються, але він буде йти в Україну.

Якщо резюмувати, відсоткова ставка ФРС в нинішніх умовах не матиме значного впливу на українську економіку?

Не матиме.