Чому українська корупція це не виправдання для зняття санкцій з Росії

Справа не в тому, що ми не можемо впоратися з корупцією. А в тому, що з нею не може впоратися Захід. І це куди небезпечніше - тому що може привести до краху Європейського Союзу

Коли я чую твердження щодо того, що Захід "втомився від України" через наші невдачі у боротьбі з корупцією та реформування країни, мене охоплює щире здивування.

Так, я цілком можу припустити втому Заходу від темпів реформування України. Це навіть не втома - це турбота про долю власних кредитів. Я тільки не розумію, коли цю втому пов'язують із бажанням скасувати санкції проти Росії.

Давайте все ж таки згадаємо політичну абетку. Санкції проти Росії були запроваджені не в обмін на наше бажання перемогти корупцію і провести реформи, а тому що Росія порушила територіальну цілісність України.

На повагу до власної територіальної цілісності може розраховувати будь-яка держава. Навіть найбільш корумпована. Навіть зовсім недореформована.

Єдиний випадок, коли світова спільнота може - і то частково - погодитися з порушенням територіальної цілісності - це коли держава здійснює геноцид проти власного населення і це визнано рішеннями міжнародних трибуналів. Так було із Косово. Але і його незалежність від Сербії визнана далеко не всіма.

Путін і Медведєв напали на Грузію, коли головну частину того, що прийнято називати реформами Саакашвілі, було вже завершено. Була переможена корупція, змінені закони. Але Захід "втомився" від Грузії за один день. Проти Росії не були запроваджені навіть умовні санкції. Те ж саме буде і з нами.


Якщо ми переможемо корупцію, але не створимо сильної армії - ніщо нам не допоможе. Україна буде лежати в труні чистенькою і некорумпованою.


Заяви деяких західних політиків про необхідність скасування санкцій проти Росії - це не свідчення наших невдач у боротьбі з корупцією. Це свідчення корумпованості західних бізнесменів, що співпрацюють з Москвою і політиків, які лобіюють їхні інтереси.

А багато хто може отримувати рекомендації і допомогу з Москви або Каракаса безпосередньо. Свідоцтва таких "службових" контактів ліваків з грецької СІРІЗИ, іспанського Подемосу або правих популістів з сім'ї Ле Пен давно оприлюднені.

Справа не в тому, що ми не можемо впоратися з корупцією. А в тому, що з нею не може впоратися Захід. І це куди небезпечніше - тому що може привести до краху Європейського Союзу.

На Заході про це не кожний говорить вголос. І не кожний розуміє. Але ті українські політики, хто пов'язує можливе скасування санкцій з "втомою" і нашої виною, грають на боці Путіна і його агентури в ЄС - і стають частиною кремлівського корупційного нариву на тілі Європи.