Uber в Україні. Як це змінить уявлення про таксі

Як працюватиме Uber в Україні і чому таксисти проти

Від сьгодні поки що лише в Києві працює міжнародний сервіс для замовлення таксі Uber. Еспресо.TV вирішив нагадати, що це таке і яким чином це змінить ситуацію з таксистами в країні.

Що таке Uber?

Uber - це сервіс для виклику таксі, відомий своїми демократичними цінами та зручним мобільним додатком. Завдяки останньому можна самому обрати автомобіль, який буде виконувати замовлення і в режимі онлайн відслідковувати його переміщення. Оплата здійснюється з банківської карти.

Історія Uber почалася в 2008, і до 2012 року в його системі були лише автомобілі представницького класу. Пізніше їхній список розширили економ-класом, додавши сервіс UberX. Саме він запрацював в Києві сьогодні.

Возитимуть киян авто не нижче класу В, не раніше 2008 року випуску, на кшталт Ford Focus, Skoda Rapid, Volkswagen Polo, Chevrolet Lacetti. Компанія вже опублікувала список автомобілів, які працюватимуть в столиці.

Наразі сервіс працює в більш ніж 450 містах і більш ніж в 75 країнах світу. У Східній Європі - в 20 містах і 11 країнах.

Водночас він заборонений у Бразилїї, Канаді, Індії, Японїї, Іспанїї та частково в Німеччині. Основна претензія - водії без ліцензій.

Як він працює?

Відмінність Uber від інших таксо-сервісів полягає насамперед у тому, що замовник може зарезервувати автомобіль, обравши його за реальними фото самого транспортного засобу і водія.


Потім за GPS-координатами водій приїде до місця перебування замовника, поки той буде відслідковувати переміщення таксі на карті.


Щодо оплати, кошти спишуться з карти після завершення поїздки. Таким чином, не буде виникати проблем з оплатою послуги, якщо потрібно заїхати по дорозі ще в одну точку.

Ціна ж складатиметься з трьох компонентів - вартості за хвилину, за кілометр і за подачу авто. Приблизну ціну за поїздку абонент знатиме ще при замовлення машини.

Які ціни?

Сама подача машини має фіксовану вартість - 25 гривень. До неї додаються 4,5 гривень за кілометр і 40 копійок за хвилину.

Проте мінімальна поїздка коштуватиме 40 гривень. Так, з Контрактової площі до Софіївської можна доїхати за 40 грн, від залізничного вокзалу до ВДНГ - приблизно за 80 грн, а з Оболоні до ТРЦ "Скаймол" - 56 грн.

Хто стане водіями Uber?

Водій нового сервісу повинен мати застрахований автомобіль, ліцензію на перевезення пасажирів і, звісно, водійські права. При цьому у нього має бути відсутня судимість.

При цьому офіційно Uber - це сервіс короткострокового найму автомобіля, а не таксі. Тому формальність з ліцензіями можна легко обійти, хоча генеральний менеджер сервісу в Україні пообіцяв працювати лише з водіями з ліцензією.

Для прямого співробітництва з сервісом водій повинен оформити ФОП (фізична особа-підприємець) або мати зареєстровану юридичну особу. Цей момент можна також обійти і співпрацювати з офіційними партнерами, проте за це вони братимуть комісію у розмірі близько 10%.

Банком-партнером стане ПриватБанк. Саме через нього водії отримуватимуть зарплати.

Чому таксисти проти?

Коли з'явилася інформація про те, що Uber тепер працюватиме в Україні, вітчизняні таксисти вийшли на вулиці з протестами. Так, до речі,  його зустрічали і в інших країнах. 

Окрім цього, нинішні оператори таксі звинувачували Uber у тому, що сервіс дозволить працювати водіям без досвіду, що позначиться на безпеці пасажирів.

Водночас, ще одним небажаним моментом для звичайних таксистів є можливість появи в Україні сервісу uberPOOL. Він дозволяє прокласти водію такий маршрут, щоб підбирати по дорозі інших пасажирів. Це вигідніше для самих замовників і для водіїв.

Які плани далі?

Uber традиційно розпочинає роботу з найбльшого міста - столиці. Як розповів генеральный менеджер Uber в Україні Аркадій Вершебенюк, далі за планом міста-мільйонники.

В інтерв'ю виданню “Новое время” він зазначив, що сьогодні запустили тестування Uber  і до вечора 3 липня всі поїздки будуть безкоштовними. Таким чином, існує цілком висока імовірність того, що користувачі побачать повідомлення “немає вільного авто”.