Як президент ФІФА Інфантіно перетворюється на другого Блаттера

Новому президенту ФІФА Джанні Інфантіно вистачило чотирьох місяців, аби погрузнути у корупційних скандалах

У чому звинувачують Інфантіно

Новий президент ФІФА швейцарець Джанні Інфантіно перебуває на своїй посаді лише чотири місяці, але навіть за цей незначний період він уже встигнув отримати численні звинувачення у корупції.

Чергову їхню хвилю 2 липня оприлюднило швейцарське видання Sonntags Zeitung, у наявності якого опинився лист з компроматом на Інфантіно, авторство якого не оприлюднюють, але у ЗМІ приписують голові комітету ФІФА з аудиту Сіндесіве Мабасо-Койяні.

Інфантіно звинувачують у тому, що він отримував подарунки від бізнесменів з Росії та Катару – країн де мають відбутися два найближчих чемпіонати світу з футболу – 2018 та 2022 років. Невідомі благодійники, нібито, сплатили близько $150 тис. за перельоти чиновника на приватних літках.

Також Інфантіно ставлять у провину нецільове використання коштів ФІФА, службовими автомобілями якої користувалися члени його родини, які лише за два місяці наїздили на 30 тис. швейцарських франків.

Поки невідомо, чи мова у листі йде про оприлюднену раніше Frankfurter Allgemeine Zeitung інформацію, що Інфантіно після фіналу Ліги чемпіонів між іспанськими "Реалом" та "Атлетико", який відбувся 29 травня у Мілані, на приватному літаку спочатку полетів до Риму, а потім – до Женеви.

За інформацією видання, за ті перельоти заплатив російський олігарх, ім'я якого не оприлюднюється. Також журналісти підозрюють, що раніше чужим коштом Інфантіно у квітні літав до Дохи та Москви на зустрічі з організаторами чемпіонатів світу 2018 та 2022 років. А це суперечить кодексу етики ФІФА, за яким чиновникам можна приймати лише символічні подарунки.

Крім цього Die Welt раніше звинуватив Інфантіно у знищенні аудіозапису засідання ради ФІФА, яке відбулося у Мехіко, де серед інших питань, обговорювався розмір зарплати нового президента організації.

Чому підозрюють Росію та Катар

Комітету з етики ФІФА вистачило звинувачень на адресу Інфантіно, щоб розпочати розслідування, яке у разі доведення провини чиновника, може завершитися його відстороненням від футболу. Поки що - на 90 днів.

Сам Джанні Інфантіно усі звинувачення на свою адресу називає спланованою інформаційною атакою представників старої влади в організації, яка прагне зберегти свій вплив на ФІФА. Непевне частка правди у цих словах швейцарця є.

Але у корупційних скандалах навколо Інфантіно набагато чіткіше прослідковується інший слід– російський та катарський. Слід країн, що після минулорічного корупційного скандалу у ФІФА, опинилися перед загрозою втрати турнірів, у які вони вже вклали величезні кошти.

Нагадаємо, що влада Швейцарії після арештів низки високопосадовців у травні минулого року відкрила й справу про підкуп Росією та Катаром делегатів ФІФА під час вибору країн-господарок ЧС-2018 та 2022. Якщо буде доведено, що росіяни та катарці отримали турнір завдяки хабарям, це стане вагомою підставою для ФІФА, аби відібрати турнір.

Тим більш дивною виглядає позиція громадянина Швейцарії Джанні Інфантіно, який ще під час своєї передвиборчої кампанії висловив росіянам та катарцям беззастережну підтримку та запевнив, що у разі його обрання президентом ФІФА країни права на проведення чемпіонати світу не втратять.

За що президента ФІФА полюбили у Москві

Після обрання у лютому президентом ФІФА Інфантіно вже двічі у квітні та червні відвідав Росію та зустрівся з Володимиром Путіним, якого всіляко розхвалював за плідну підготовку до чемпіонату світу.

Під час останнього візиту до Москви Інфантіно розтікався компліментами й на адресу російського міністра спорту Віталія Мутка, забувши, що за його керівництва російський спорт охопила хвиля допінгових скандалів, яка навіть поставила під загрозу участь Росії у Олімпіаді-2016.

"Складно знайти таких людей, як пан Мутко, які б все рухали вперед. Я чекаю з нетерпінням продовження роботи з ним, він буде рухати вперед і мене самого. Разом ми будемо просувати і чемпіонат світу", - сказав Інфантіно, який також зіграв зі своїм новим другом у футбол проти зірок російського шоу-бізнесу.

У свою чергу, кремлівські пропагандистські ЗМІ теж не мовчать, називають Інфантіно великим другом Росії та всіляко нахвалюють його "реформи", які на ділі поки що зводяться до зміни структури керівництва ФІФА та назв комітетів, як то перейменування виконкому на раду організації.

Як у світовому футболі імітуються реформи

Насправді ж Інфантіно такий же гвинтик колишньої корупційної системи ФІФА, як і відправлені у відставку екс-президенти ФІФА та УЄФА Йозеф Блаттер та Мішель Платіні, які були відстороненні від футбольної діяльності на шість років за корупцію.

Понад те - Інфантіно є стовідсотковою креатурою Платіні, у команді якого він працював багато років на посаді генерального секретаря УЄФА. На посаду президента ФІФА непромітного швейцарця висували у екстреному порядку, після того, як стало зрозуміло, що його боса до позачергових виборів 26 лютого не допустять.

Спершу шанси несподівано претендента на владу у світовому футболі на перемогу у голосуванні виглядали жалюгідними. Але УЄФА задіяв весь свій величезний вплив і за якихось два місяця зміг пролобіювати непрохідну кандидатуру швейцарця, який у підсумку випередив головного фаворита - шейха Салмана бін Ібрагіма аль-Халіфу з Бахрейну.

Втім Інфантіно, обравши замість реформ, загравання з "грошовими" мішками, став на слизький шлях і ризикує повторити долю Блаттера та Платіні.

Тому що в час, коли минулорічні справи про корупцію у ФІФА ще не доведено до кінця, поява нових звинувачень на адресу організації виглядає симптоматично. Адже, замість обіцяної глобальної перебудови загрузлої у корупції організації, яка керує світовим футболом, ми стаємо свідками банальної реконструкції одного лише фасаду.