Чому російські маріонетки Придністров'я почали боятись власних жителів

Сьогодні і Придністров'я, і ​​Крим, і Донбас живуть по одному і тому ж закону - закону Тирасполя

До Кримінального кодексу так званої "Придністровської Молдавської Республіки" - проросійського анклаву між Молдовою і Україною - внесено поправки, що передбачають кримінальне покарання за "неповагу до миротворчої місії Російської Федерації" і "применшення заслуг Російської Федерації в підтриманні миру, безпеки і стабільності в регіоні".

Порушникам цього рішення - тим, хто засумнівається в "заслугах" одного з найбільш одіозних і агресивних режимів сучасного світу в ЗМІ або просто на власній сторінці в глобальній мережі загрожує штраф в розмірі до 770 євро або навіть тюремне ув'язнення терміном до трьох років.

Якщо ж "миротворча" роль Росії зазнала сумніву при груповому обговоренні, його учасники ризикують відправитися в тираспольську в'язницю вже на сім років і заплатити в два рази більше.

Ще кілька років тому навіть в Придністров'ї таку дикість неможливо було собі уявити. Господарі регіону - російські маріонетки - жили в повній гармонії з власним населенням - після окупації території і масового від'їзду тих, хто не хотів жити в корупційному раю в "республіці" в основному залишилися лише ті, хто повною мірою поділяв ідеологію, згідно з якою кілька районів колишньої Молдавської РСР можуть стати "державою" або хоча б анклавом Російської Федерації.

Що ж сталося? По-перше, з часу краху Радянського Союзу і відокремлення Придністров'я пройшло вже 25 років. Жителі "республіки" можуть вільно бувати і в Молдові, і в Україні - і бачать, що ніхто їм особливо не загрожує.

А ось Росія все ніяк не прийде - більш того, допомогу ПМР, ту саму "халяву", яка дозволяла кілька десятиліть не думати про майбутнє - вона скорочує.

По-друге, свобода інформації робить свою справу - і все більше людей в ПМР розуміє, що самозваною "республікою" керують звичайні бандити.

По-третє, багато українців - а це найбільший етнос Придністров'я - не можуть залишатися байдужими до злочинів російського режиму на українській землі.

По-четверте, після синхронізації дій Києва і Кишинева по ізоляції окупованого анклаву Москві все важче впливати на те, що відбувається - і у тих, хто сьогодні наживається на придністровцях, з'являється звичайний страх.

Страх, що рано чи пізно Росія піде і їм доведеться відповідати за свої злочини не за тими статтями, які зараз штампує фейковий "Верховний Совєт ПМР", а за Кримінальним кодексом Республіки Молдова. Саме цей страх і змушує їх залякувати власне населення і намагатися влаштувати на маленькому клаптику вкраденої землі сталінський Радянський Союз.

Сьогодні і Придністров'я, і ​​Крим, і Донбас живуть по одному і тому ж закону - закону Тирасполя.