Тільки для столиці. Чи отримають кияни низькі комунальні тарифи

Київрада вирішила заборонити підвищення комунальних тарифів для жителів столиці. Однак чи має вона на це право?

У четвер 7 липня депутати Київради прийняли рішення заборонити в Києві підвищення тарифів на комунальні послуги. Цей мораторій є тимчасовим і має діяти до 1 жовтня 2016 року, приблизно до початку опалювального сезону. 

Річ у тому, що з 1 липня майже вдвічі зросли тарифи на центральне опалення та гарячу воду. Згодом також має подорожчати холодна вода та електроенергія.

Читайте також: Тарифи-2016. Якими будуть нові платіжки українців


Крім того, депутати заборонили нарахування та стягнення пені з тих киян, які не сплачують по платіжках з новими тарифами. Тобто, виходить згідно з рішенням київських депутатів, жителі столиці сплачуватимуть значно менше від усієї іншої частини українців.


З’ясуймо, чи має силу таке рішення, зважаючи на те, що єдиним органом, який регулює тарифи є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики  та  комунальних  послуг (НКРЕКП).

У Київраді природно вважають, що рішення, яке вони ухвалили є легітимним і має абсолютну юридичну силу.

"Єдине, у що ми не можемо втручатися, це речі, обмежені Конституцією, наприклад, зміна територіального поділу, або оподаткування. Отже, Київрада має право виконати свій обов’язок перед киянами, захистити їх та не підвищувати тарифи", - розповів Еспресо.TV Володимир Бондаренко, депутат від "Батьківщини", голова комісії Київради з питань ЖКГ.  

Як наголосив депутат, вони заборонили підвищувати тарифи, бо ціна на них не є обґрунтованою, а господарювання в столиці неефективним.  

Більш того, на думку Бондаренка, щоб довести, що рішення Київради безпідставне, НКРЕКП має звернутися до суду і підтвердити це. "Я думаю, що приклад Києва стане прикладом для всієї іншої України", - вважає він.

Виходить що теоретично, якщо Київрада такий суд виграє, то кияни будуть платити значно нижчі тарифи?

Голова наглядової ради "Київенерго" та екс-міністр палива та енергетики Іван Плачков вважає, що це не можливо.


"Це як рекомендаційний лист. Київрада не має повноважень приймати такі рішення, тому що тарифи може встановлювати і регулювати лише НКРЕКП", - каже він.


За його словами, київські депутати таким чином висловлюють своє обурення новими тарифами прем'єру і президенту. Юридично воно не має ніякої сили, підкреслив Плачков.

Такої ж думки дотримується і екс-член НКРЕКП Андрій Герус. Більш того, він вважає такі заяви порожніми і популістичними.

"Це рішення було прийняте лише для того, щоб сподобатись людям і показати, як у Київраді люблять киян. Усі про це говорять, хоча у рішення сили – нуль", - пояснює він.

Якщо звернутись до нормативних документів, таких як Указ президента про НКРЕКП, закон України "Про ЖКП" і "Про електроенергетику", то вони говорять, що саме Комісія встановлює та регулює тарифи в межах держави.

І тут постає інша проблема, що збиті з пантелику інформаційним шумом кияни можуть почали затримувати платежі або відмовлятися платити борги до з’ясування ситуації.