Чужі мізки. Хто рятуватиме Шевченка від ганьби у збірній України

Новому головному тренеру збірної України Андрієві Шевченку допомагатимуть авторитетні фахівці з Італії та Іспанії

Операція "наступник"

Розмови про призначення Андрія Шевченка головним тренером збірної України розпочалися ще восени минулого року. Існував навіть варіант з яким володар "Золотого м'яча" міг повезти національну команду на Євро-2016, оскільки, термін дії контракту фахівця який вивів Україну до фінальної частини – Михайла Фоменка, збіг по закінченні відбіркового турніру.

За неофіційною інформацією у Федерації футболу України, попри потрапляння збірної на чемпіонат Європи, розглядали можливість відставки Фоменко, через непереконливу гру команди у кваліфікації, де українці посіли у групі третє місце і були вимушені грати у раунді плей-офф. Подейкують, що за тренера заступилися ветерани збірної України на чолі з капітаном команди Русланом Ротанем.

Проте, у ФФУ не заспокоїлися і знайшли компромісний варіант, призначивши Шевченка асистентом головного тренера, натомість попросивши з команди іншого помічника Фоменка – Олександра Заварова.

Зрештою, це втручання у мікроклімат команди мало згубні наслідки і призвело до втрати керованості збірної України, яка отримала два центри впливу і провалилася на чемпіонаті Європи у Франції.

Підсилення з "Мілану"

Після цього відставка Фоменка стала неминучою, а тренер не став чекати рішення ФФУ і сам залишив посаду. А на початку цього тижня джерела у федерації повідомили, що питання про призначення головним тренером збірної України Андрія Шевченка вже вирішене.

Звичайно, на користь Шевченка промовляє його величезний досвід виступів під керівництвом видатних тренерів – у "Динамо", італійському "Мілані" та англійському "Челсі" - Валерія Лобановського, Карло Анчелотті, Жозе Моурінью.

З іншого боку це буде перший досвід самостійної роботи славетного футболіста. А факт, що видатні гравці рідко досягають успіху, як тренери, добре відомий.

Втім, остання інформація, що надходить з ФФУ, примушує подивитися на перспективи збірної під керівництвом Шевченка оптимістичніше. Як стало відомо, асистентом українця стане славетний в минулому захисник "Мілана" Мауро Тассотті, який з 2001 до 2015 року був помічником головного тренера у славетному італійському суперклубі.

За цей час Тассотті успів попрацювати з Альберто Дзаккероні, Чезаре Мальдіні, Фатіхом Терімом, Карло Анчелотті, Леонардо, Массіміліано Алегрі, Кларенсом Зеєдорфом та Філіппо Індзагі, але шансу очолити клуб, якому він віддав 36 років життя так і не отримав.

Шляхом Реброва

Також відомо, що запрошення від Шевченка отримав аналітик "Мілана" Андреа Малдер, який займається збором інформації про суперників клубу.

А тренером воротарів збірної України буде іспанець Педро Харо, який раніше обіймав аналогічну посаду у молодіжній збірній Іспанії, мадридському "Реалі" та дніпровському "Дніпрі", коли клуб очолював його співвітчизник Хуанде Рамос.

І це не все – до тренерського штабу збірної України може увійти ще один іспанець – Рауль Ріанчо, який два роки працював асистентом Сергія Реброва у київському "Динамо", а після закінчення минулого сезону залишив команду через розбіжності з президентом клубу Ігорем Суркісом, який відмовився купувати футболістів, яких хотіли бачити динамівські тренери.

Вважається, що вплив Ріачно на гру "Динамо" був більшим, ніж пересічного асистента, і він керував командою на рівних з Ребровим. Саме іспанцеві приписують тактичну революцію у грі київської команди, яка відмовилася від традиційної флангової гри та фізично витривалих футболістів. Нинішні динамівці грають по-іспанському – використовуючи контроль м'яча та роблячи ставку на технічних гравців.

Тож слід констатувати, що такі помічники, як Тасотті та Ріанчо, цілком можуть компенсувати відсутність тренерського досвіду у Шевченка. Безумовно, з ними потенціал збірної України значно зросте.

Повернення Маркевича

Зміни стануться і у менеджменті збірної України. Комітет національних збірних Федерації футболу України очолить Мирон Маркевич, який вважається одним з найсильніших українських фахівців. Він цього літа пішов у відставку з пасади головного тренера "Дніпра", який через фінансові проблеми залишили більшість провідних футболістів.

На новій посаді Маркевич матиме лише формальний вплив на збірну і займатиметься більше організаційною роботою. Але вочевидь у ФФУ вирішили перехопити цього авторитетного фахівця, який вже тренував збірну України у 2010 році, не випадково.

Це своєрідна підстраховка на випадок провалу Шевченка, якого у потрібний момент зможе замінити Маркевич. Адже варто нагадати, що у 2012 році після того, як збірну України залишив Олег Блохін головним тренером став не хто інший, як тодішній голова комітету збірних – Михайло Фоменко.

Також у національної команди з'явиться спортивний директор, яким стане Євген Красніков, що обіймав аналогічну посаду у харківському "Металісті" у 2005 – 2013 роках, коли клуб досягнув найбільших успіхів.

Проте фігура Краснікова є досить суперечливою. З одного боку з його іменем пов'язують запрошення більшості футболістів, які долучилися до перемог "Металіста", зокрема й бразильця Едмара та Марко Девіча, які згодом отримали українські паспорти на пограли за нашу збірну.

З іншого боку - Красніков був головним фігурантом скандалу з договірним матчем між харківським клубом та львівськими "Карпатами" у сезоні 2007/08 та навіть відбував за це дискваліфікацію.

Необхідні формальності

Україна стартує у кваліфікації чемпіонату світу 5 вересня, коли прийматиме у Києві збірну Ісландії. Також суперниками наших футболістів у групі І будуть команди Хорватії, Туреччини, Фінляндії та Косово.

А поки залишилося дочекатися формальностей. Андрія Шевченка та його асистентів на їхніх посадах має затвердити виконком ФФУ, засідання якого відбудеться 15 липня у Києві.