Кадебіст та десантник. Кого Росія хоче відправити послом в Україну

Російські ЗМІ стверджують, що новим послом Росії в Україну можуть призначити колишнього десантника та кадебіста Михайла Бабича

Інформацію про те, що 29 липня послом Росії в Україні можуть призначити Михайла Бабича, в російські ЗМІ "злили" вранці цього ж дня. Наприклад, інформагентство "Интерфакс" стверджує, що кандидатуру Бабича внесли на розгляд комітету Держдуми з міжнародних справ ще 28 липня.

З посиланням на одразу два джерела цю інформацію подав і сайт РБК, де нещодавно керівництво помінялося на лояльне Кремлю. Тобто в тому, що новину подали не випадково, можна не сумніватися.

Чому прізвище Бабича назвали до офіційного затвердження — зрозуміло. Таким чином перевіряється реакція українського суспільства та влади на це призначення. Бо персона, яку хочуть зробити послом, — неоднозначна.

Колишній військовий

На даний час 47-річний уродженець Рязані працює представником президента РФ у Приволзькому федеральному окрузі (ПФО). На цій посаді він перебуває останні п'ять років. До цього ще вісім років був депутатом Держдуми.

В офіційній біографії Бабича на сайті повноважного представника президента в ПФО стверджується, що він у 1986-1995 роках "проходив службу на командних посадах у військово-десантних військах та військах КДБ СРСР, брав участь у бойових діях".

Зважаючи на роки служби, здогадатись, де воював цей товариш, просто — це була Чечня.

Відомо також, що Бабич має спеціалізацію зв'язківця. У 1990 році він закінчив Рязанську "учебку" — вище військове командне училище зв'язку.

Колишній бізнесмен

Після армії і до 1999 року Бабич займався бізнесом, після чого перейшов до кар'єри державного службовця. На цьому шляху він активно заробляв гроші на поставках одягу й продовольства армії, використовуючи свої зв'язки з генералами. Детально цю частину біографії Бабича можна почитати на сайті проекту "Русская мафия".

Цікавий епізод в ній стосується роботи в Чечні. Там Бабич поставив своєрідний антирекорд, пропрацювавши на посаді голови місцевого уряду аж... три місяці. Причиною звільнення стала сварка з Ахмадом Кадировим через кадрові перестановки. Останньому не сподобалося, що Бабич без його згоди влаштував бучу, і він відправився скаржитись на призначенця в Кремль. Бабича вирішили за краще відправити подалі з Кавказу.

Чого чекати

Після того він недовго пропрацював помічником міністра економічного розвитку й торгівлі, а потім потрапив у Держдуму. Звісно, по списку партії влади "Единая Россия".

Сам Бабич відмовився коментувати своє можливе призначення послом в Україну.

В українському МЗС повідомили, що жодних запитів на агреман (попередню згоду на призначення посла)  з боку Росії ще не отримували. "Має бути запит на агреман, має бути рішення від України. Такого запиту станом на сьогодні не надходило", – заявив директор департаменту політики та комунікації МЗС України Олексій Макєєв ввечері 28 липня.

Той факт, що Бабич служив у КДБ, дає привід багатьом вважати, що Росія збирається вдатися до жорсткої лінії поведінки. Найбільш радикальні прогнози зводяться до того, що Москва може розпочати ще більш агресивні дії на сході України.

"Новий посол РФ в Україні у будь-якому випадку провадитиме агресивну політику Кремля", - сказав у ефірі телеканалу "Еспресо" дипломат Олександр Хара. За його словами, можливе призначення Бабича стане іспитом для Порошенка.

З іншого боку, Бабич виглядає просто більш надійним призначенцем для кадебіста Путіна, який до того ж знаходиться на гачку через свої колишні бізнесові оборудки. Тобто жодної самодіяльності від нього чекати не варто, а заміна гравця носить суто технічний характер.