Топ-5 загроз Олімпіади в Ріо. Від вірусу Зіка до "Ісламської держави"

Дмитро Марценишин
4 серпня, 2016 четвер
17:59

Олімпіада-2016 ризикує стати однією з найгірших за останні десятиріччя за організацією та безпекою спортсменів та вболівальників

Сумнівна інфраструктура

Віддаючи право на організацію літніх Ігор-2016, Міжнародний олімпійський комітет, напевне, розумів усі існуючі ризики. Бразилія є країною з доволі потужною економікою, але корупція, бідність та злочинність у цій південноамериканській державі також процвітають.

Тому проблеми з фінансуванням, зрив термінів будівництва олімпійських об'єктів та масові протести проти проведення Ігор у Бразилії ні для кого не мали стати сюрпризом.

Власне, що саме так буде, можна було прогнозувати з огляду на досвід організаторів чемпіонату світу з футболу, який бразильці приймали у 2014 році та зіткнулися з аналогічними проблемами.

У підсумку усі арени Олімпіади-2016 вводилися у експлуатацію пізніше обумовлених термінів, а у бюджеті Ігор виникла "діра" у $150 млн. Деякі олімпійські об'єкти взагалі здаються за лічені дні до початку Олімпіади, яка відкривається 5 серпня.

А якість зведених раніше споруд викликає сумніви. Приміром, 1 серпня стався обвал примостку на арені, де будуть проводитися змагання з вітрильного спорту. На щастя, унаслідок інциденту ніхто не постраждав, а підрядник, який зводив об'єкт, пообіцяв відновити споруду впродовж чотирьох днів.

Багато нарікань й на олімпійське селище – спортсмени, які туди заселялися першими, з'ясували, що будівельні роботи досі не завершені, та зіткнулися з купою недоробок.

Найбільше постраждала збірна Австралії, представники якої засипали організаторів скаргами – у помешканнях австралійців було брудно, протікали труби, стався витік газу та навіть спалахнула пожежа, унаслідок якої довелося евакуювати 100 осіб.

На цьому тлі нарікання білоруських атлетів на відсутність гарячої води та перебої з холодним водопостачанням виглядають навіть якось прозаїчно.

Не дивно, що американські баскетбольні зірки з Національної баскетбольної асоціації навіть не думали мешкати у селищі та на час Олімпіади розташувалися на круїзному лайнері Silver Cloud, пришвартованому у порту Ріо-де-Жанейро та обладнаному тренажерними залами, басейнами, ресторанами.

Вірус Зіка

Було б півбіди, якби проблеми обмежилися інфраструктурними недоліками, які за бажання можна усунути. У квітні 2015 року у Бразилії спалахнув вірус Зіка, який на початку цього року набув статус пандемії, розповсюдився на 61 країну світу і фіксувався не лише у Південній Америці, але й у США, Австралії та країнах Європи, через що Всесвітня організація здоров'я визнала його глобальною загрозою.

Зіка переноситься комарами та передається від людини до людини статевим шляхом. Безпосередньо від цього вірусу не зафіксовано жодного смертельного випадку, однак головним ризиком є розвиток мікроцефалії у новонароджених, матері які заразилися під час вагітності.

Станом на червень у Бразилії 1,5 млн осіб перехворіли на вірус Зіка, а з осені минулого року у країні було зафіксовано 1,6 тис. випадків мікроцефалії у новонароджених.

Водночас медики відзначають позитивну тенденцію, адже кількість випадків вперше від початку епідемії у Бразилії почала зменшуватися. Не в останню чергу завдяки тому, що бразильці розпочали боротьбу з переносниками хвороби – комарами.

Тож міністр спорту Бразилії Леонардо Піччіані заявив, що під час Олімпіади заразитися вірусом буде неможливо. Невисоким ризик зараження назвала й ВОЗ.

Водночас дослідники з Йєльського університету вирахували, що під час Олімпіади випадки зараження все ж таки будуть, хоча й не чисельні – за прогнозом можуть захворіти не більше 40 іноземних вболівальників.

Незважаючи на доволі позитивні прогнози, деякі спортсмени не ризикнули поїхати до Бразилії. Найбільше відмовників виявилося серед лідерів світового рейтингу з гольфу – змагання проігнорували Дастін Джонсон зі США, Джейсон Дей з Австралії, британець Рорі Макілрой та ще низка провідних представників цього виду спорту, що зробило олімпійський турнір з гольфу неповноцінним.

Відмовилися від участі у Олімпіаді тенісисти Сімона Халеп з Румунії та Мілош Раоніч з Канади. Національний олімпійський комітет США дозволив своїм спортсменам за бажанням не їхати до Бразилії. Один з кращих американських баскетболістів Стефен Каррі так і вчинив і відмовився від участі у Іграх.

Дехто на Олімпіаду їде, але про всяк випадок заморожує свій генетичний матеріал. Приміром, так вчинив олімпійський чемпіон зі стрибків у довжину Грег Розерфорд з Великої Британії.

Забруднене довкілля

Вірус Зіка - далеко не єдина загроза здоров'ю спортсменів та вболівальників. Екологи ще задовго до Олімпіади били на сполох та наголошували, що відкриті водойми у Ріо, де змагатимуться веслувальники, серфінгісти та плавці забруднені бактеріями.

Організатори обіцяли виправити ситуацію, але на минулому тижні стався черговий витік нечистот у воду, після чого у затоці Гуанабара було зафіксовано перевищення допустимого рівня забруднення у 1,7 млн разів. Це несе величезний ризик шлунково-кишкових та респіраторних захворювань.

Більше того, дослідники констатували, що небезпечними є навіть звичайні пляжі – у тому числі й легендарна Копакабана.

Туристів, які відпочиватимуть у Бразилії, застерігають не те що не брати воду до рота, а навіть не пити з кранів та не вживати коктейлі з льодом, який зазвичай готують з водопровідної води.

У підсумку спортсмени багатьох збірних діють на випередження та заздалегідь приймають антибіотики, щоб убезпечити себе від проблем.

Велика злочинність

Бразилія вважається країною з одним із найвищих рівнів злочинності у світі – вбивства, пограбування та насилля на вулицях міст цієї країни ледве не буденна справа.

Справжнім розсадником злочинності є фавели, куди не ризикує пхати носа навіть поліція. Але небезпечно у тому ж Ріо-Де-Жанейро не лише у трущобах, а буквально всюди. Тисячі крадіїв працюють просто на вулицях, особливо у місцях великого скупчення людей.

Останній кричущий випадок було зафіксовано у Бразилії наприкінці минулого місяця, коли злодії викрали тещу мільярдера та власника автоперегонів "Формула-1" британця Берні Екклстуна та вимагали за неї викуп у $36 млн.

Поліції врешті вдалося знешкодити зловмисників та врятувати жінку. Але подібні випадки з відомими людьми там непоодинокі.

Перші інциденти вже зафіксовано й за участю олімпійців. Так, у злощасних австралійських атлетів під час згадуваної вище пожежі злодії поцупили ноутбук та спортивну форму.

Усюдисущі ісламісти

Довершує коктейль проблем організаторів Олімпіади-2016 терористична загроза, яка зараз актуальна для всіх масштабних спортивних змагань у світі.

Більше того, у Бразилії ця загроза далеко не гіпотетична, а набула конкретних обрисів. У липні бразильські спецслужби заарештували десятеро осіб за підозрою у приналежності до "Ісламської держави". Терористи були за національністю бразильцями, які присягнули на вірність "Ісламській державі", а з їхнього спілкування у інтернеті стало відомо, що вони планували теракти під час Олімпіади.

Антитерористичну операцію було розгорнуто у дев'яти бразильських штатах. А британські таблоїди Daily Mail та The Sun навіть розповсюдили інформацію, ніби під час Ігор ісламісти планують ядерну атаку та хочуть підірвати "брудну" бомбу, начинену радіоактивними ізотопами.

Тож у Бразилії вживають безпрецедентних заходів безпеки. Під час Олімпіади порядок охоронятимуть 85 тисяч силовиків – 67 тисяч працюватимуть безпосередньо в Ріо – решта – у Сан-Паулу, Белу-Орізонті, Салвадорі, Бразиліа та Манаусі, де відбуватимуться матчі футбольного турніру.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
00:58
Сергій Кислиця
ООН має докази систематичного використання сексуального насильства Росією як знаряддя війни і тортур
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про допомогу Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
Більше новин