Два роки без "санкціонки". Росіяни стали їсти гірше та дорожче

Два роки тому Путін запровадив продуктове ембарго у відповідь на санкції проти Кремля за Крим і Донбас. А рік тому наказав показово знищувати сири, овочі та інші харчі

Росіянам повідомили радісну новину: за рік співробітники Россільгоспнагляду розкатали бульдозерами 7,5 тисяч тон санкційних продуктів. На 97% це були овочі та фрукти. Все інше — сири та інші товари.

Для уявлення, що за цифру наводить відомство, зазначимо, що це приблизно 50 повністю навантажених літаків "Руслан". Або 500 КамАЗів. Або 375 000 ящиків з яблуками.

В країні, де пенсіонери змушені купляти прострочений хліб, аби вижити, безжально ховають в землю їжу, бо країна походження — неправильна. Це харчі не лише з країн Євросоюзу та США, а також з України. А донедавна і з Туреччини.

Скріншот з сюжету російського ТБ

Бульдозерна епопея

Взагалі продуктове ембарго як відповідь на санкції за анексію Криму та війну на Донбасі з'явилося ще в серпні 2014 року. Мета Кремля була простою: закрити ринок європейським фермерам, аби ті натисли на свої уряди й санкції скасували.

Та досі ці зусилля плодів не принесли й економіка РФ котиться в прірву. І навіть якщо санкції почнуть раптом послаблювати, їхній ефект уже завдав такого удару, наслідки якого подолати за рік-два не вдасться.

А 29 липня 2015 року Путін підписав указ про знищення санкційних продуктів. Вочевидь, для того, аби підсилити ефект ембарго показовими акціями. Власне знищення почалось 6 серпня.

Згідно зі звітами Россільгоспнагляду, серед перших жертв опинились голандські яблука, італійські ківі, польські яблука, латвійський твердий сир. У сміттєспалювальній печі аеропорту "Пулково" рік тому знищили 240 кг готових італійських м'ясних продуктів.

Россільгосспнагляд навіть канал на Youtube зробив, де можна помилуватись кадрами знищення їжі бульдозерами. Один з останніх роликів присвячений знищенню в Самарській області яблук та черешні з України та Польщі.

Скріншот з офіційного Youtube-каналу Россільгоспнагляду

Ціни виросли, харчі не покращились

Россільгоспнагляд вкотре повторив кремлівську мантру про те, що продовольче ембарго пішло лише на користь, російські виробники змогли зайняти нові сегменти ринку, серед країн-постачальників з'явилися нові обличчя і взагалі росіяни довели що можуть обходитись без звичної європейської продукції. Звісно, обходитись вони можуть, але ж якою ціною.

По-перше, те, що в Росії називають продуктами харчування, таким не є. І про це говорять результати досліджень російських же експертів.

Близько 60% продуктів у роздрібній торгівлі на російському ринку не відповідають заявленій якості, цитує російська "Независимая газета" гендиректора Євразійського агентства міжнародної співпраці Олександра Ольшевського. Також, за його ж даними, близько 70% молочної продукції, 45% зразків питного молока — контрафакт.

По-друге, ціни на продукти значно зросли. Наприклад, сайт "Пронедра" стверджує, що за два роки дії продуктового ембарго продукти харчування зросли в ціні на 32%.

"Як показує статистика, споживчі ціни зросли в країні приблизно на 24% за два роки, при цьому продукти подорожчали на тертину", - пише все та ж "Независимая газета".

От хто виграв на цій темі, так це Білорусь. За цей час країна значно збільшила експорт продовольства до Росії. Спеціалісти московського Центру міжнародної торгівлі підрахували, що доля Мінська в постачанні "санкціонки" зросла з 13,5% до 21%.

Білорусь перетворилась на великого постачальника яблук, черешні, ківі, хурми та баклажанів. А нещодавно Лукашенко потішив публіку заявою про те, що Путін запропонував вирощувати в Білорусі банани. Ну а про тамтешні ананаси й осетрів ходять легенди.

Як бачимо, у війні з європейськими та українськими яблуками й черешнями програли росіяни, бо завдяки примхам Путіна їдять, м'яко кажучи, неякісні харчі, та ще й дорогі.