Кримська провокація. Як світ відреагував на заяви Путіна про "українських терористів"

Те, як на Заході сприйняли звинувачення Путіна на адресу України в тероризмі, свідчить, що провокація ФСБ стане продуктом для внутрішнього вжитку

Першим серед іноземних лідерів ситуацію прокоментував міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус. "Агресор звинуватив жертву в нападі. Старі методи КДБ. Підроблені обвинувачення Росії щодо України, щоб виправдати майбутню "відплату"?" - написав міністр у своєму Twitter.

Досить швидко свою позицію озвучив і Держдепартамент США. Там повідомили, що в курсі російських заяв і порадили звернутися до уряду України щодо додаткової інформації.

"Ми не хочемо відволікатися від реальної проблеми тут, яка полягає не тільки в російській окупації та спробі анексії Криму, але і також у агресії, що триває на сході України. Наша позиція щодо Криму відома. Крим є і завжди буде частиною України. Ми засуджуємо та закликаємо до негайного припинення російської окупації Криму", — заявила речниця Держдепу Елізабет Трюдо.

Також вона зайвий раз нагадала про те, що санкції з РФ не знімуть до того часу, поки вона не поверне Крим Україні. І нагадала про мінський діалог, який США підтримують.

Реакція ЗМІ

Поки політики роздумували над коментарями, з приводу заяв Путіна відписались декілька провідних світових видань.

Британська газета The Guardian детально описала всю цю історію. Вона відзначає, що Путін звинуватив Україну в тому, що вона грає в небезпечну гру, використавши "характерно войовничу мову".

"Путін розлючений або прикидається таким",  констатує американська газета The Daily Beast.

Її матеріал має заголовок "Чи вибухне ось-ось Україна?" Автор описує останні переміщення військових РФ у Криму та України в Херсонській області, провокацію з "українськими диверсантами" та нагадує символічність обраного моменту — восьму річницю нападу на Грузію.

"Численні знаки сигналізують, що наближається нова війна: від переміщень військ до російського "серпневого прокляття". Але цього разу може бути більше диму, ніж вогню", — вважає видання. "А в той час, коли в Ріо триває Олімпіада, а Дональда Трампа все ще показують по телебаченню, хто помітить або переживатиме, якщо коротка маленька війна знову виникне в Європі?"

"Дуже турбує гостра реакція Путіна на події в Криму та його загрозливі декларації. У Москві кажуть, що Росія інтенсивно готується до великої війни з Україною, концентрує величезні сили поблизу кордону (загалом близько 200 тисяч чоловік), постійно здійснює навчання", - пише польська Gazeta Wyborcza.

Автор тексту згадує, що незабаром війська Південного військового округу, що межує з Україною, братимуть участь у навчаннях Кавказ-2016. "Це нагадує ситуацію 2008 року, коли російська 58-ма армія також просто з навчань рушила на Грузію", - пише видання.