Замість банки та городу: від чого захищає гроші банківська скринька

Збереження цінностей в банківській комірці виглядає одним з найнадійніших способів збереження грошей, проте є чимало застережень

Який спосіб збереження грошей можна вважати надійним і найменш ризикованим? Депозит у банку потребує впевненості, що установа не збанкрутує, як десятки інших за останні три роки. Конверт під матрацом вимагає захисту від квартирних крадіїв. Не вийде і закопати в банці на городі – спосіб вщент скомпрометовано київським суддею-хабарником.

Банківські сейфи виглядають чи не найнадійнішим варіантом збереження цінностей з усіх можливих. Проте навіть вони не вбережуть від усіх небезпек, а незнання деяких тарифних нюансів і особливостей вибору комірки може завдати значних збитків.

Таємниці вибору

Раніше комірки вибирали у відділенні банку поближче до дому або до роботи. З початку банкопаду це стало практично неможливим: в Києві та усіх великих містах сховища з сейфами переповнені, і знайти вільну комірку – справжня проблема.

Втім, для полегшення пошуків одразу декілька банків створили на власних сайтах спеціальні сервіси пошуку у різних містах відділень із вільними комірками. Якщо такої послуги банк не має, то доведеться дзвонити на гарячу лінію – і якщо банк має базу даних щодо комірок по всій країні, то там вам допоможуть. В іншому випадку доведеться обдзвонювати усі відділення по одному.

Інколи жителі великих міст-мільйонників, в яких дуже важко знайти вільні комірки, винаймають або у менших містах, розташованих неподалік від мільйонника, або в населеному пункті, де інколи бувають у справах чи на відпочинку. Такий спосіб має одну бонусну перевагу: в менших містах комірки майже завжди дешевші.

Тарифні пастки

Скільки буде коштувати оренда комірки – залежить від тарифної політики банку. Ціна може різнитися в залежності від місця розташування відділення з коміркою (чим далі від центру міста – тим дешевше); в залежності від розміру комірки (чим більша – тим дорожче); а головне – в залежності від тривалості оренди.

В серпні доба оренди маленької комірки коштує від 10 до 50 гривень, а великої – від 20 до 100 гривень. Більшість банків пропонують клієнтам значні знижки, якщо вони орендують сейф на довгий термін. Наприклад, якщо договір підписують більше, ніж на місяць, то доба буде коштувати дешевше на 20-50%, якщо більш, ніж на рік – то до 80%. Наприклад, невеличка банківська комірка обійдеться в 700-4000 гривень на рік. Втім, знижки надають не всі банки.

Окрім вартості оренди потрібно внести заставу за ключ в 500-2000 грн. Ці гроші повернуть після звільнення сейфу, якщо ключ не загубиться. І інакшому випадку орендар їх втратить.

Є ще один дуже важливий момент: потрібно ретельно стежити за терміном оренди і вчасно продовжити його чи забрати коштовності з банку. Річ у тім, що більшість банків встановлюють подвійний тариф за кожен день прострочення або фіксований штраф у 300-400 гривень.

За самі коштовності можна не перейматися: є спеціальна процедура, за якою банк зберігає забуті цінності протягом 1-3 місяців, в залежності від внутрішніх правил. Якщо господар не прийде впродовж цього часу, то в присутності спеціальної комісії сейф зламають, а коштовності покладуть в опечатаному мішку в спеціальне сховище, де вони можуть лежати роками. Коли орендатор (чи його спадкоємець) звернеться до банку, йому доведеться заплатити за збереження цінностей. Якщо всі терміни вийдуть, а орендатора так і не знайдуть, то банк матиме право продати коштовності, а виручені кошти зарахувати в якості компенсації за роки зберігання.

Питання безпеки

Банківські комірки – не таке вже й безпечне місце. По-перше, час від часу їх грабують. Два найсвіжіших і найпомітніших випадки – крадіжка 7 млн гривень з київського банку та крадіжка сейфу через проламану стіну у львівському.

Головна проблема безпеки цінностей в комірці полягає у тім, що банк не відповідає за вміст сейфу, він гарантує лише його цілісність. Орендатор працює із вмістом комірки без сторонніх очей – а що він туди покладе, ніхто не знає. Тому якщо комірку пограбують, то довести, які коштовності були вкрадені, неможливо.

По-друге, у договорі оренди згадані випадки, коли банк не гарантує цілісність сейфів і, відповідно, збереження в них цінностей. В переліку – форс-мажори, стихійні лиха та будь-які військові дії. Далеко не всі цінності у банківських сейфах в тих населених пунктах на Донбасі, що були захоплені ворогом зненацька, встигли вивезти. Щоб дістатися цінностей, бойовики підривали стіни сховищ вибухівкою.

Єдине, чого можна не боятися – так це банкрутства банка. Якщо заклад отримає тимчасову адміністрацію, клієнт все одно матиме ще кілька місяців доступ до сховища. Єдине, що він може втратити – це вартість оренди за деякий час, якщо оплатив одразу на рік вперед.

На комірки розповсюджується банківська таємниця: установа нікому не повідомить про факт оренди. Єдиний виняток – злам сейфу правоохоронцями, але для цього знадобиться рішення суду або потреба захисту національної безпеки. І з цієї точки зору банківські комірки виглядають значно безпечнішими, ніж зарита на городі літрова банка.