Чому на Миколаївщині знову бунт проти силовиків

Євген Будерацький
25 серпня, 2016 четвер
18:19

Вбивство в Кривому Озері як лакмус проблем переатестації правоохоронців

Події, що трапилися вночі з 23 на 24 серпня в районному центрі Криве Озеро Миколаївської області вже вдруге за 4 роки сколихнули Миколаївщину.

Те, що трапилось вже називають «Врадіївка-2», проводячи паралелі з історією літа 2013 року, коли у Врадіївці на Миколаївщині міліціонери жорстоко зґвалтували мешканку села Ірину Крашкову, що викликало заворушення в області. Порівняння виникають не просто так. Як мінімум з огляду на те, що між Кривим Озером і Врадієвкою всього близько 20 км.

І хоч в подіях ночі з 23 на 24 серпня знову безпосередню участь брали співробітники правоохоронних органів, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що про «Врадіївку-2» говорити немає сенсу, оскільки ніхто в правоохоронних органах не буде прикривати поліцейських, якщо ті вдались до злочинних дій.

Разом з тим, ситуація у Кривому Озері знову показує, що в певних регіонах реформування правоохоронних органів дає збій, і нагору вилазять всі ті ж проблеми з «беспрєдєлом» деяких погано переатестованих міліціонерів.

Надзвичайна подія

Про інцидент, в якому брали участь правоохоронці та місцевий мешканець стало відомо в обід 24 серпня. Миколаївське видання Новости-N  повідомило, що в Кривому Озері співробітники місцевого відділення поліції насмерть забили молодого чоловіка.

За даними видання, інцидент стався вночі в будинку загиблого. Між чоловіком і дружиною сталася сімейна сварка. Після сварки чоловік вийшов з дому і ліг спати в автомобілі. 

Перед цим дружина викликала поліцію. За викликом спочатку приїхали троє поліцейських, які зайшли у двір і витягли чоловіка з машини. На руки йому наділи наручники. Після цього з райвідділу приїхали ще троє поліцейських. 

Чоловіка почали бити прямо на очах у дружини, його матері та двох дітей і забили до смерті.

Загиблого звали Олександр Цукерман, йому був 31 рік. За словами сусідів, родина була цілком благополучною, жила в достатку. 

Буквально через годину після появи цієї новини на сайті ГУ НП Миколаївської області з’явилась версія  того, що відбулось від правоохоронців.

За інформацією прес-служби ГУ НП у Миколаївській області, близько 3-00 ночі 24 серпня до поліції Кривоозерського району Миколаївської області звернувся 46-річний місцевий мешканець із заявою про те, що його побив 32-річний чоловік, відібравши його особисті речі та гроші.

Майже одночасно надійшло повідомлення по телефону про те, що той же порушник за місцем свого мешкання вчиняє хуліганські дії.

Потерпілий, водій таксі, розповів, що він приїхав на виклик за вказаною адресою, до нього вийшов домовласник та, спричинивши йому тілесні ушкодження, відібрав у нього сумку та 500 гривень.

За версією прес-служби, прибувши до місця події, поліцейські встановили, що правопорушник на території свого домоволодіння продовжує вчиняти протиправні дії, а його жінка, почувши, що приїхали правоохоронці, благає про надання допомоги і захисту.

Поліцейські начебто намагались вгамувати порушника, але останній продовжував чинити опір. Силові дії проти загиблого в поліції пояснили високим ступенем громадської небезпеки. За версією, прес-служби, у певну мить чоловіку стало зле і правоохоронці викликали карету швидкої медичної допомоги, але медики вже констатували смерть домовласника.

Тим не менше, згодом в поліції повідомили, що розпочато кримінальне провадження, попередньо, за ознаками ч.3 ст.365 Кримінального Кодексу України «Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу», а співробітники, які приймали участь в подіях відсторонені від службових обов’язків.

У поліції також повідомили, що керівництвом ГУНП в Миколаївській області проводиться службове розслідування щодо надання оцінки законності дій поліцейських та факту можливого перевищення поліцейськими заходів примусу.

Пізніше один з підозрюваних у вбивстві жителя Кривого Озера сержант поліції Олександр Причипойда в суді визнав, що його колега стріляв в загиблого Олександра Цукерман.

Олександр Причипойда

В ході судового засідання з обрання запобіжного заходу сержант поліції Причипойда розповів, що, коли він з колегами приїхав на виклик, Цукерман погнався за ними з лопатою. Поліцейські стали тікати і в цей момент Причипойда почув три постріли. За його словами, в Цукерман стріляв сержант поліції Денис Ляхвацкий.

Також, за словами Причипойди, поліцейські не били Цукермана. Нібито, тілесні ушкодження у нього були вже тоді, коли правоохоронці приїхали на виклик. 

Реакція місцевих мешканців

Разом з тим, позиція правоохоронців та прокуратури, представники якої також прибули на місце події, викликали обурення серед місцевих мешканців.

Одразу після інциденту біля будинку загиблого зібрались біля сотні місцевих мешканців, які звинувачували правоохоронців у вбивстві, та не давали вивезти тіло загиблого на експертизу до Первомайська, побоюючись фальсифікації даних.


Згодом, біля прокуратури зібралися кілька сотень мешканців Кривого Озера. Коли затриманих поліцейських почали виводити з прокуратури, люди накинулися на них.  Кожен намагався штовхнути, вдарити затриманого або хоча б плюнути в них. Зрештою всі 6 затриманих отримали тілесні ушкодження.


Після того, як усіх посадили в автозак, натовп почав розхитувати автомобіль і тільки дивом його не перевернув.

Журналісти навіть вияснили імена 6 учасників подій з боку правоохоронців, однак за інформацією «Наші гроші з Денисом Бігусом», що на місці події було дві групи поліцейських, які прибували неодночасно. За інформацією органів прокуратури безпосередньо до інциденту причетні троє співробітників поліції.

Після вивезення затриманих жителі райцентру почали збиратися біля райвідділу поліції, вимагаючи, щоб до них вийшов начальник відділу. Будівлю райвідділу оточив ланцюг поліцейських, екіпірованих в каски і бронежилети з кийками.

Ближче до вечора ситуація переросла в заворушення. Люди підпалили автомобільні шини близько двох входів на територію відомства і не пропускали наряд пожежників, які приїхали загасити шини.

Згодом люди спробували взяти штурмом відділення, однак цього не дали зробити поліцейські, які стали стіною, прикрившись щитами. Зрештою сторони погодились на переговори, в яких від правоохоронців прийняв участь прибувший з Києва заступник глави Нацполіціі Костянтин Бушуєв.

Реакція правоохоронних органів

Першим з високопосадовців на ситуацію відреагував генеральний прокурор Юрій Луценко, який повідомив, що експертизою встановлено, що окрім побоїв, один з поліцейських стріляв по загиблому з травматичного пістолета.

Крім того, він розповів, що прокуратура буде просити суд взяти підозрюваних під варту без права застави.

Згодом експертиза, проведена у Миколаєві встановила, що причиною смерті Цукермана, яка настала під час сутички з поліцією, стала гостра внутрішня кровотеча та травматичне поранення серця.

На тілі загиблого виявлено як мінімум 4 вогнепальних поранення, імовірно з травматичного пістолета так званим «патроном Флобера».

Тим не менше, навіть такі результати експертизи не викликали довіри у місцевих мешканців, і в ході переговорів було досягнуто домовленості, що буде проведена повторна в Умані Черкаської області.

З свого боку, голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе спочатку повідомила, що у зв’язку з надзвичайною подією прийнято рішення про розформування Кривоозерського відділення Врадіївського відділу поліції, а згодом призначила керівником відділення командира роти патрульних з Миколаєва - Олександра Горпинича і заявила про намір змінити керівний склад Миколаївської області.

Не оминув ситуацію і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який підкреслив: «Всі, хто замішаний в злочинних та протиправних діях - підуть під суд і ніякої спроби зіпсувати "честь мундира" - не буде». 

Переатестовані

Не зважаючи на заяви високих посадовців, першим запитанням, яке виникло у суспільстві та ЗМІ стало, чи проходили підозрювані у жорстокому злочині правоохоронці переатестацію.

За інформацією все того ж місцевого видання Новости-N, з шістьох поліцейських відділу поліції в райцентрі Криве Озеро, які фігурують у справі вбивства мешканця Кривого Озера, четверо пройшли переатестацію та були рекомендовані для подальшої роботи в органах внутрішніх справ.

У свою чергу, ще один з учасників даного злочину за підсумками атестації був звільнений з органів внутрішніх справ, однак згодом відновився за рішенням суду.

Шостий співучасник цього злочину взагалі не проходив атестацію, так як перебуває на посаді водія, а дана категорія міліціонерів під атестацію взагалі не підпадала.

Враховуючи, що жоден з учасників подій з боку правоохоронців не є новим співробітником поліції, і має безпосередній стосунок до старої системи, виникає багато запитань до роботи переатестаційних комісій.

Тому що, якщо там не догледіли або «пропустили» таких міліціонерів, то проблема не тільки у окремо взятому відділку, а й у всій системі. І якщо проблему не вирішити, то такі «Врадіївки», на жаль, будуть ще довго про себе нагадувати.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.52
    Купівля 39.52
    Продаж 40.04
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
15:17
Непокаране зло повертається
Росіяни організовуватимуть на ТОТ осередки федеральної служби для контролю шкіл, - Спротив
15:13
Чоловіка, який шпигував за Силами оборони на Миколаївщині, засудили до 15 років ув'язнення
15:09
На фото: Команда "20 днів у Маріуполі" привезла BAFTA і "Оскар" в Україну
Команда "20 днів у Маріуполі" привезла "Оскар" в Україну
15:04
Сергій Лавров
Лавров заявив, що РФ не припинить вогонь навіть у разі початку перемовин з Україною
14:52
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
Російська компанія "Башнефть" встановлює антидронові сітки на свої НПЗ, щоб захистити їх від атак БПЛА
14:40
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
14:30
Оновлено
Зеленський відвідав українських поранених бійців
Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на Донеччині та відвідав поранених військових
14:22
Дмитро Кулеба
Очільники МЗС країн G7 визначили конкретні кроки для допомоги Україні, - Кулеба
14:22
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського. У ГУР прокоментували
14:10
Ексклюзив
Володимир Путін
Путін продовжуватиме війну, поки не стане зрозуміло, хто буде наступним у Білому домі, - політолог Бобиренко
14:07
В Одесі прогриміли вибухи
14:01
OPINION
Валерій Пекар
Деколонізація Росії: Божі млини мелють повільно
13:59
курка
"Розвиває здатність заражати людей": ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу
13:57
РФ ударила по центру Білопілля на Сумщині: важко поранені три людини
13:47
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:38
Херсонський художній музей ідентифікував понад 100 викрадених окупантами картин
13:36
Тейлор Свіфт
Тейлор Свіфт випустила новий альбом The Tortured Poets Department
13:30
діти, злочини росії
Україна повернула з Росії 17-річну дівчину
13:28
У Дніпрі 20 квітня оголошено жалобу за загиблими внаслідок ракетного обстрілу
13:27
конгрес США
Республіканці внесли 135 поправок до законопроєкту про допомогу Україні
13:14
У 2024 році Україна отримає 560 млн євро від ЄІБ для низки проєктів. Деталі
12:58
Алек Болдвін
Убивство українки Гатчінс: юристи Болдвіна домагаються припинення справи, але експерти вважають, що суду не уникнути
12:51
"Україні було б краще прийняти умови Росії": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 19 квітня
12:43
заморозки
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні
12:29
Дональд Туск
"Не можемо завдавати шкоди Україні, коли вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону
12:23
Планували передати технологічні розробки у сфері енергетики: на Харківщині затримали пособників окупантів
12:15
ЄСПЛ відхилив позов Кіркорова, який оскаржував заборону на вʼїзд до Литви через підтримку агресії РФ
12:10
Аналітика
Чому у Грузії знову протести. Еспресо пояснює
12:07
Чорноморський флот РФ
Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську
12:07
OPINION
Андрій Дудченко
Що заважає переходу духовенства з УПЦ до ПЦУ?
12:01
електроенергія
В Україні зафіксували дефіцит електроенергії, залучено аварійну допомогу: ситуація в енергосистемі станом на 19 квітня
11:46
Apple
Apple видалила WhatsApp і Threads зі свого App Store у Китаї. Причина
11:20
Ексклюзив
Бахмут
На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО, - майор НГУ Кожубенко
11:14
У Міноборони закликали українців іти в сапери: обіцяють страхування й додаткові виплати
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін розпочне війну проти НАТО, якщо Україна програє, тим часом Росія нарощує виробництво зброї. Акценти світових ЗМІ 19 квітня
11:13
Дмитро Кулеба з Антоніо Таяні
Кулеба обговорив можливість посилення ППО України з італійським колегою Таяні
11:10
На фото: "Відьмак", виробництво четвертого сезону з Ліамом Гемсвортом
Netflix почав зйомки 4-го сезону "Відьмака" з Гемсвортом та оголосив про завершення серіалу
10:56
Педро Санчес
Іспанія протягом кількох тижнів може визнати Палестинську державу, - ЗМІ
10:54
ППО
Україна потребує глибоко ешелонованої системи ППО, - Повітряні сили
10:36
онлайн-шахрайство
В Україні цьогоріч відкрито рекордну за 12 років кількість справ через шахрайство, - Опендатабот
Більше новин