Анти-Врадіївка

Спокуса порівняти події в Кривому Озері та у Врадіївці дуже велика

І там, і там правоохоронці скоїли злочин. І знову - в Миколаївській області. І знову можна говорити про те, що правоохоронні органи існують для того, щоб охороняти громадян, а не вбивати чи гвалтувати їх. І обурюватися через безкарність силовиків.

Але саме тут починається найголовніша відмінність часу Януковича і нашої епохи. З реакції влади на те, що сталося.

Для Януковича, для Захарченка і всієї їх гоп-компанії головне було - захистити навіть не честь мундира - не знали вони ні про яку честь. Головне було - захистити "своїх".

Будь-який криміналізований режим спирається насамперед на силові структури. І ті, хто там знаходиться, повинні бути впевнені в тому, що влада їх не здасть - щоб вони не накоїли. І в такій ситуації дійсно п'янієш від безкарності.

А потім піднімаєш руку на власний народ - як це і було на Майдані. Але ще до Майдану жителі Врадіївки були обурені безкарністю тих, хто скоїв злочин. А влада намагалася зробити все можливе, щоб їх не почути.

Сьогодні ситуація прямо протилежна. На трагедію в Кривому Озері відреагували міністр внутрішніх справ і генеральний прокурор країни. У Миколаївську область виїхала глава Національної поліції. Керівника поліції Миколаївській області усунуто. Можливі винуватці вбивства затримані. Розслідування розпочато негайно.

А тепер просто порівняйте з Врадіївкою. І зрозумієте, що з поліцейської держави ми починаємо переміщатися в державу для громадян.


Що стосується реакції людей, то вона цілком природна. За ці роки недовіра до влади так вкоренилася, що знадобиться ще чимало часу і зусиль, щоб цю недовіру подолати. Щоб довести - громадяни здатні вплинути на державу і владу і держава - їм не ворог. Більш того, вони самі і є держава.


Цього не добитися навіть десятком переатестацій - хоча зрозуміло, що компетентний підбір кадрів необхідний.

Але ситуації, подібні до тих, які відбувалися у Врадіївці або Кривому Озері, регулярно відбуваються у найцивілізованіших країнах, з самої найвідібранішою поліцією. Ну просто тому, що в поліції поки що працюють люди, а не роботи. Хоча коли почнуть працювати роботи - буде ще складніше.

Довіра встановлюється саме тоді, коли люди бачать, що держава на їхньому боці. Що вона не збирається зневажати справедливість. Що не захищатиме "честь мундира". Що у злочинця в погонах - більша відповідальність, ніж у злочинця без погон просто тому, що йому довірено безпеку співвітчизників.

І реакція влади на події в Кривому Озері -один із перших кроків до встановлення такої довіри.