Як українці стали відомими на весь світ, працюючи з Coldplay, Eminem та 50 Cent

Українська студія Gloria FX отримала вже другу престижну премію MTV MVA, зробила понад 250 відео для іменитих виконавців та брендів і не планує зупинятися

Компанія Gloria FX з Дніпра створює вражаючі спецефекти вже 9 років. На рахунку команди, у складі якої не більше 50 чоловік, – кліпи для Imagine Dragons, Eminem, David Guetta, 50 Cent, The Weeknd, Кені Веста та багатьох інших зарубіжних артистів.

Вони вже встигли отримати 10 престижних нагород і 2 з них – на MTV Video Music Awards за найкращі візуальні ефекти. Gloria FX заробил ім'я серед режисерів та артистів на Заході, а перемога з кліпом Up&Up для Coldplay привернула увагу до них і на батьківщині. 

Сайт Еспресо.TV поговорив з директором та співзасновником Gloria FX Сергієм Машевським про успішні проекти та секрети творчого процесу. 

Gloria FX існує з 2008 року. Як все почалося? Як ви вийшли на західних виконавців?

Ми спробували почати працювати з України, але справа не пішла. Нам не сподобалося зневажливе ставлення режисерів, і ми вирішили більше не співпрацювати в Україні. 

Ми вирішили спробувати в Росії. Усе почалося, коли ми познайомилися з Павлом Худяковим (режисер та кліпмейкер, - ред.), створили разом близько 15 проектів. Потім був проект з Томасом Андерсом, а оскільки він людина відома, на кліп звернули увагу. До нас із пропозицією про співпрацю звернулися американці.

Першим був Рей Кей (норвезький режисер, який зняв чимало кліпів, серед яких і Poker Face для Lady Gaga, - ред.). Після цього все пішло. Почали надсилати нам роботу за 2 копійки.

Тобто ви за свою роботу берете порівняно менше, ніж інші?

Звісно. У нас така політика, і ми обрали її на найближчі 10 років. Наразі ми ростемо. Ми досягнули лише 10% того, чого б нам хотілось, тож треба подолати і розвинути ще 90%.

І якщо зараз нас працює 50 чоловік, то наше бажання - щоб до кінця наступного року нас було 250. Наше завдання розвиватися і мати приріст як у персоналі, так і в клієнтах.

Зараз вже фінансовий бік для наших клієнтів не такий важливий, як якість. Погоджуючись з нами працювати, люди не одразу запитують про фінанси. Для них головніше інше. А ми плануємо збільшувати кількість клієнтів. Я відкрито говорю про нашу цінову політику.

Але що важливіше, нещодавно Максим Чижевський (продюсер Gloria FX, - ред.) їздив на зйомки одного крутого проекту, над яким працював відомий режисер. У проекті було багато візуальних ефектів, об'єм роботи доволі великий.

Усі, як завжди, на майданчику нервові, щось кричать. І режисер питає: "Хто робить спецефекти?". Коли він почув від продюсера, що це Gloria FX, то з полегшенням сказав: "Слава Богу!".

І мені здається, що це найбільша оцінка – довіра крутого, іменитого режисера.

Зараз багато говорять про кліп Coldplay. Можна почути: українські хлопці зробили кліп. Розкажіть, будь ласка, що робите ви, а що режисер?

В основному ми працюємо з продакшнами та з лейблами, які вже мають своє розуміння, що їм потрібно. Тому ми отримуємо завдання чіткі і зрозумілі. Ми реалізовуємо візуальні ефекти за наміченим планом. Але завжди ми додаємо і щось своє, радимо, як краще.

Щодо Coldplay, це великий проект. Ми його тільки готували місяці півтора: підбирали футажі (відеофайли для подальшого монтажу, - ред.) яких було близько 100, затверджували, що краще використовувати. Це все творчий процес. 

Коли нам надіслали приблизний сценарій, ми почали його обговорювати, і під час цього придумали більшу частину всього. Але слід віддати належне режисерам Вані Хейману і Ґалу Муджі, основна ідея була їхня. Кріс Мартін (соліст Coldplay, - ред.) також брав активну участь у вигадуванні ідей.

Після цього намітили план, 1 день знімали в Нью-Йорку, 3 - в Україні, а потім було півтора місяці постпродакшну.

Скільки людей працює над створенням одного відео?

У середньому над одним проектом працюють 35 осіб.

А наскільки обмежені строки?

Час дуже обмежений. Раніше на постпродакшн давали місяць або 3 тижні. Зараз, якщо ми говоримо про 2D-music video, коли у нас є тиждень, то це дуже великий термін. А якщо це VR-відео, то тут нам дають мінімум 2 тижні: більше обсягу, складніша робота.

Буває, що ви вигадуєте щось круте, але це складно реалізувати технічно, і доводиться від цього відмовитися?

Так, іноді ми відмовляємося. Наприклад, Ріанна прийшла до нас із завданням. Їй на MTV MVA потрібно було зробити промовідео, під яке вона виходила б на сцені MTV. За задумкою – це зелений чоловічок, який потім перетворюється на обличчя Ріанни. Такий 40-секундний ролик потрібно було зробити за добу.

Ми відмовилися, бо, з одного боку, були завантажені, а з іншого, - технічний бік у нас в цьому трохи страждає. Це в черговий раз показало, чого нам варто вчитися. Нам хочеться робити все, але іноді краще відмовитися, ніж підвести клієнта або артиста.

Є перша робота, є якась, яку ви вважаєте найвдалішою. А створювати яку роботу було найцікавіше?

Я б відзначив 2 проекти. Найцікавіший, звісно, Coldplay. Також було приємно працювати з Джозефом Каном і One Republic. Взагалі, всі наші проекти приємні і цікаві. Але Джозеф Кан став для нас справжнім відкриттям, адже до нас звернувся режисер такої величини.

Є ще один цікавий момент. Минулого року ми були номіновані на MTV MVA у категорії "найкращі візуальні ефекти". З п'яти висунутих проектів чотири були наші, а п'ятий – проект Джозефа Кана. Це було музичне відео Тейлор Свіфт "Bad Blood" – серйозний проект з якісними спецефектами. Але перемогу віддали нам за кліп Джастіна Бібера "Where Are Ü Now".

Думаю, це через те, що ми молоді і перспективні, а не тому, що там круті спецефекти. Так, у цій нашій роботі крута ідея, але самі спецефекти були значно простіші, ніж у Джозефа Кана.

Цього року, звісно, я вже усвідомлюю, що наша перемога дісталась за професійну роботу. Тож, чому співпраця з Джозефом Каном була для нас особливо приємною? Бо минулого року у номінації це був той самий п'ятий проект, який не отримав премію. І приємно, що режисер звернувся до нас.

Найшаленіший проект – це всі роботи від Набіла. Це режисер, який одним з найперших зняв music video для The Weeknd, автор багатьох інших яскравих кліпів для популярних артистів. Ми з ним зробили чимало реклам, зокрема для Apple Music.

Зараз чи не щодня з'являються нові технологічні рішення. Ви не боїтеся експериментувати, використовуєте їх?

Так, ми завжди намагаємося спробувати щось нове. Ми працюємо в Голлівуді, а тут все перше завжди одразу схоплюється. Тому іноді ми дізнаємось про щось нове від режисерів. І на цьому вчимось і розвиваємось.

Gloria FX отримала вже чимало призів, а цього року додався ще один на MTV VMA 2016. Як думаєте, це відіб'ється на іміджі?

Загалом, ні. Але до нас стали більше звертатись з України, про нас тут дізнались. Але в Лос-Анджелесі цей ринок не такий великий, всі один одного знають. Тому ми з ким працювали, з тими й працюємо. Ми робимо свою справу якісно, правильно, швидко.

Нещодавно до нас звернулася Тіна Кароль. Ми погодились на її пропозицію, знаючи її історію. До того ж, нам було цікаво, бо запропонували зробити продукт "під ключ": воля фантазії. 

Режисери та артисти знають, що ви з України? 

Звичайно, знають, всі знають. Раніше дуже скептично ставилися до нас, з недовірою, тому що не знали, що таке Україна і де вона.

Подібна ситуація зараз у хлопців з Казахстану. Вони намагаються розвиватися. А коли представляються і кажуть, що з Казахстану, їм відповідають: "Пакистан? Ні, ми не працюємо з Пакистаном".

Ви працюєте із західними артистами. А переїжджати до США не плануєте?

Ні, ми вдома. Ми тут плануємо розвиватися і будувати свою справу. Тільки сподіваємося, що ухвалять закони позитивні для розвитку бізнесу в Україні, тому що зараз складно залучити сюди когось з-за кордону.