Раду Поклітару: Пострадянські країни безнадійно відстали від рівня сучасного танцю в Європі

Дарина Фіалко
19 вересня, 2016 понедiлок
09:20

Один із передових хореографів наших днів Раду Поклітару розповів Еспресо про свої амбітні плани, силу та слабкість українського сучасного балету та як попри труднощі вже десять років живе його театр

Раду Поклітару запросив Еспресо.TV до Музичного театру, що на Контрактовій площі. Знаково, адже саме Поділ видатний хореограф любить у Києві найбільше.

Саме в цьому театрі я вперше наживо побачила спектакль Поклітару: спостерігала за багатством сучасної мови його хореографії, що тонко поєднувалася з класичною музикою, за вмінням постановника делікатно вплітати гуморні епізоди в танець і водночас проникалася душевністю спектаклю.

І зараз перебуваю у цих самих стінах, однак уже в кабінеті Раду: на столі — численні нагороди, серед яких і отримана цього року Шевченківська премія, стіни прикрашають численні картини... Зупиняємося біля полотна на тему "Жізелі" — повнометражного балету, прем’єра якого стала головною подією святкування 10-річчя театру Раду Поклітару "Київ модерн-балет".

"На картині зображені герої твору та те, як я з колегами і своїм псом сидимо і придумуємо виставу", — резюмує хореограф. До речі, цієї осені придумане можна буде знову побачити на сцені Жовтневого палацу.

 "Жізель"

Оскільки ювілей "Київ модерн-балету" припадає на весь сезон, то глядачів ми здивуємо декількома прем’єрами. Що цікаво — це будуть не лише мої вистави, а й постановки артистів "Київ-модерн балету" в Музичному театрі.

За час свого існування "Київ-модерн балет" чарівним чином перетворився на платформу, де його молоді талановиті артисти пробують себе в ролі хореографів-постановників. Так, готує прем’єру Анатолій Водзянський, який добре себе показав у багатьох роботах театру.

Є творчі плани у нашої головної балерини Анни Герус: раніше вона ставила лише мініатюри, однак думаю, що її одноактний балет буде доволі цікавим. І я також готую два нових одноактних балети — ніколи не розказую які саме (усміхається). Єдине, чим поділюся: в одному з них звучатиме музика українського композитора, у другому — музика восьмирічного хлопчика.

Я завжди радий, коли артисти мого театру самостійно виявляють бажання ставити виставу. Свого часу навіть влаштував дивертисмент CON TUTTI I STRUMENTI, щоб у концерті, окрім моєї творчості, глядачі побачили й постановки молодих хореографів. Артисти цим активно користуються — і жодного разу за час існування CON TUTTI I STRUMENTI не було однакових концертних вечорів.

Таким чином, постійно з’являються нові мініатюри, оновлюється репертуар. Це життя, це ріст, і це велика можливість для молодого хореографа показати свою роботу не друзям у балетній залі, не відео на YouTube, а поспілкуватися через свою творчість із повною глядацькою залою.

Найголовніша подія в житті "Київ модерн-балету" — народження цього театру десять років тому. Друга найяскравіша подія — перший його спектакль "Кармен.TV" здобув головну театральну премію України "Київська пектораль" у двох номінаціях: "Найкраща вистава року" і "Найкраща робота балетмейстера". Це було чудове досягнення для театру, якому на той час не виповнилося навіть року. І завдяки цій премії наше ім’я стало пізнаваним у театральному середовищі.

Третя яскрава подія — це трьохактний балет «Перехрестя» на музику Мирослава Скорика поставлений у копродукції з Національною оперою України. На мій погляд, це унікальний витвір у сфері сучасного танцювального театру, який не мав і немає аналогів у нашій країні.

У ньому звучала музика українського віртуоза Скорика, який сам тоді був за диригентським пультом. Цей проект так легко похоронити могли тільки в Україні. Хоча він міг стати візитівкою сучасного обличчя українського театру, показати, що наша країна живе не лише народним танцем чи академічним мистецтвом. (На прохання Еспресо.TV Раду виділив три головні події за час існування свого театру).

У трупі нашого театру час від часу відбувається ротація, і цей процес можна пояснити. Артисти балету не мають мовного бар’єру, проблем із комунікацією, тому легко адаптовуються у будь-якій країні світу. До того ж в Україні зараз не найкращі часи.

Песимісти кажуть, що це ще не найгірші часи. Тож, звісно, деякі артисти йдуть за творчістю, за грошима. Незважаючи на плавну ротацію, рівень артистів і танцю у "Київ модерн-балеті" підвищується з року в рік. Свіжа кров — це завжди прекрасно.

Мистецтво сучасного танцю — неймовірно трендове явище в західному світі. Пострадянський простір, звісно, безнадійно відстав від того, на якому рівні сучасний танець перебуває у тій й же Європі (і у творчому плані, і у плані матеріальної підтримки).

Останнім часом я намагаюся звернути увагу української влади на те, що "Київ модерн-балет" — це унікальний брендовий театр, який не має аналогів в Україні. Думаю, великим подарунком Україні буде, якщо наш театр змінить свій статус із частини трупи Київського муніципального театру опери й балету для дітей та юнацтва на самостійний національний театр України.

Що важливо — театр не потрібно створювати, він уже існує з величезним репертуаром, іменем, публікою, компактною командою (усього нас до сорока, враховуючи і мене).

Я погодився на пропозицію мецената Володимира Філіпова створити "Київ модерн-балет", не знаючи, у що вв’язуюсь. Минув час і через фінансові кризи він не зміг далі підтримувати наш театр, але залишився його другом. Відтоді мецената на постійній основі у нас не було. І ось нова ластівка з’явилася, коли готували дуже дорогий проект "Жізель": познайомилися з Людмилою Русаліною. І я дуже сподіваюся, що ця творча дружба і підтримка протримається впродовж багатьох років, а не стане разовим проектом.

Хоч я і не задоволений статусним і фінансовим становищем свого театру, скажу, що інші танцівники, хореографи в Україні перебувають у ще гірших умовах. У наш час для розвитку чогось потрібно лише одне — фінансування.

Є багато талантів, однак ініціативи, проекти захлинаються, бо не мають жодної підтримки. Дуже важко набрати команду і змусити її працювати на чистому ентузіазмі. Така проза життя — голодний соловей не співає.

У свій час сучасний балет захопив мене своєю виразністю, тим, що викликає потужне співпереживання у глядачів. Якщо класичний танець — це, по-перше, форма, по-друге — зміст, то в сучасному все навпаки.

Класичний танець каже, що земного тяжіння не існує. Натомість сучасний доводить, що воно є, і це значно цікавіше, ніж бути невагомим ельфом, який не має стосунку до реального життя. А втім, при всій моїй любові до модерн-балету, те, що я знаю абсолютно добре — це класичний танець. Я не присвячую себе йому постійно, однак цього літа був членом журі балетної олімпіади — найбільшого і найдавнішого Міжнародного конкурсу артистів балету у Варні (Болгарія).

Усі хореографи діляться на дві категорії: ті, які постійно перероблюють свої старі вистави, і ті, які залишають їх у спокої, і творять щось нове. Я належу до другої категорії. Мені не хочеться повертатися до старих робіт — це рутина, при цьому періодично з’являються пропозиції щодо переносу моїх вистав до інших театрів.

З останнього, що можна згадати, — перенос балету "Дощ" до Національного театру в Чехії. Зараз, поки ми спілкуємося, мої асистенти ведуть перемовини із сербським національним театром з приводу постановок "Жінки в ре мінорі" і "Довгий різдвяний обід". Однак у таких випадках я втручаюсь у процес вкінці, коли треба лише вдихнути душу в те, що є, зробити останні штрихи і вивести артистів на сцену.

Якщо говорити про танець поетично, то для мене це мовчазний гімн усім емоціям людської душі. 

"Жінки в ре мінорі"

Штрихи біографії

Народився 22 березня 1972 р. в Кишиневі у родині солістів балету.

Почав займатися класичним танцем у віці 4,5 року.

Десять років був артистом балету Національного академічного Великого театру у Білорусі.

2001—2002 рр. — головний балетмейстер Національної опери Молдови.

2006 р. — створив авторський театр "Київ модерн-балет".

Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року.

Фото: Вікторії Руденко.

Фото вистав: надані прес-службою «Київ модерн-балету».

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
17:39
Ексклюзив
Віктор Медведчук
Європарламент закликає запровадити санкції проти Медведчука, - кореспондентка Висоцька 
17:36
Польща
У Польщі до 2,5 року засудили російського шпигуна, який збирав інформацію про військові частини країни
17:32
Ілюстративне фото
РФ атакувала Харківщину: внаслідок влучання біля залізничного вокзалу Балаклії постраждали 7 людей
17:27
На фото: Співачка KOLA
KOLA випустила іронічну пісню-рефлексію на стосунки з татом, якого не було в її житті
17:24
ДСНС
Виїхали ліквідувати пожежу: в передмісті Херсона рятувальники потрапили під повторний обстріл РФ
17:22
Ексклюзив
Олег Синютка
Дуже дивним способом це збіглося з перевіркою використання грошей Єдиним телемарафоном: нардеп Синютка про відставку 7 членів Рахункової палати
17:06
в'язниця
В Україні до 15 років засудили російського агента, який на Харківщині збирав розвіддані для окупантів
17:00
PR
Комфорт та максимальна свобода разом з NarsCars: як орендувати авто для поїздок в Україні
16:52
Ексклюзив
ЗСУ
Захопити Часів Яр практично неможливо: офіцер НГУ Матвійчук про проблеми армії РФ на Бахмутському напрямку
16:35
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
В ОСУВ "Хортиця" розповіли, якими є втрати РФ у живій силі й техніці на Східному напрямку
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:23
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
Більше новин