Як Росія розбомбила перемир'я в Сирії

Узгоджене Росією та США перемир'я в Сирії завершилось знищенням гуманітарного конвою та новими бомбардуваннями

Спільний гуманітарний конвой ООН та Червоного Півмісяця був знищений ввечері у понеділок, 19 вересня. США та сирійська опозиція переконані, що це був авіаційний удар, який виконали або росіяни, або військові Асада за активної підтримки росіян.

Наслідки обстрілу колони гуманітарного вантажу ООН та Червоного Півмісяця. Фото: Reuters

Кремлівська версія подій

У Кремлі малюють іншу версію. Там намагаються переконати всіх, що марковані символікою ООН вантажівки обстріляло з артилерії терористичне угрупування "Фронт ан-Нусра". Цю організацію вважають терористичною і Росія, і США.

Речник російського президента Дмитро Пєсков зробив заяву, де всіх собак повісив на американців. "Існує визначений термін, протягом якого наші американські колеги повинні були розмежувати терористів та помірковану опозицію. Це зобов'язання не було виконане", - сказав він журналістам у відповідь на питання, чи настав кінець перемир'ю в Сирії.

Кінець перемир'я

За тиждень після оголошення режиму припинення вогню сирійська влада знову почала інтенсивні бомбардування Алеппо. Перед цим армія Асада випустила заяву, де говорилося, що через числені атаки "терористичних груп" вона більше не дотримуватиметься режиму перемир'я.

Військові говорять, що російсько-американська домовленість була реальним шансом зупинити кровопролиття, але терористичні угрупування все зіпсували.

Цій заяві передувала дуже прикра подія. Дрони західної коаліції замість терористів "Ісламської держави" розстріляли військових з лояльних президенту Асаду загонів. Загинуло від 60 до 80 солдатів.

США, Велика Британія та інші країни, що входять у коаліцію, визнали помилку та оголосили про готовність провести розслідування її причин. В принципі, що сталося ще треба з'ясувати, бо схоже на те, що асадівців спеціально підставили під вогонь, щоб отримати привід для відновлення обстрілів опозиції.

Атака на конвой ООН сталася приблизно за півтори години після згаданої заяви армії Асада.

Загинули члени гуманітарної місії

Речник ООН Стефан Дюджаррик розповів, що були знищені не менше 18 з 31 вантажівки, а також склад сирійського віділення Червоного Півмісяця, де вони розвантажувались. Атака відбулась невдовзі після того, як колона залишила територію, підконтрольну військовим Асада. Вона перевозила допомогу для 78 000 мешканців важкодоступного міста Орем аль-Кубра, що у провінції Алеппо.

Від обстрілу також загинуло 14 людей. Це переважно водії, а також співробітники гуманітарних місій. Зокрема, смертельні поранення отримав директор Червоного Півмісяця в місті Орем аль-Кубра Омар Баракат.

"Омар був серйозно поранений, а рятувальна команда не могла дістатися до нього протягом двох годин. Коли його евакуювали, він не зміг вижити", — розповів Reuters голова Червоного Півмісяця на Близькому Сході та у Північній Африці Роберт Мардіні.

Військовий злочин

Доставка гуманітарного вантажу до блокованих урядовими силами міст була одним з пунктів домовленостей щодо перемир'я, якої досягли Джон Керрі та Сергій Лавров у Женеві. Але саме його виконати було найважче.

Зокрема, колона з Туреччини, яка везе вантаж їжі в Алеппо, досі не може рушити з місця, бо не отримала дозволу від військових Асада.

Хто б не був відповідальний за напад, він скоїв військовий злочин. А це загрожує трибуналом у Гаазі.

"Скажу прямо: якщо цей бездушний напад був цілеспрямовано скерований на гуманітарну місію, він представлятиме собою військовий злочин. Я закликаю до негайного, неупередженого та незалежного розслідування цього смертельного інциденту", — заявив координатор допомоги ООН у надзвичайних ситаціях Стефан О'Брайан.

Він підкреслив, що колона мала всі необхідні позначки та символи, а її маршрут був переданий всім учасникам конфлікту.

Про те, що мав місце саме авіаційний удар, а не артилерійський обстріл, як то намагається стверджувати Росія, заявляють сирійські опозиціонери та США.

Зокрема прямо з місця трагедії співробітник "білих касок" (сирійської цивільної оборони) розповів, що вертольоти армії Асада скинули на вантажівки та склад червоного Півмісяця чотири саморобні "бочкові бомби". А коли на місце прибули рятівники (власне, "білі каски") стався другий авіаудар, стверджує він. Чоловік також показує вміст вантажу: ковдри, підгузники тощо.

Пізніше про те, що було саме бомбардування згадав і координатор гуманітарної допомоги офісу спецпосланця ООН в Сирії Ян Егеланд. Про це пише агентство Associated Press. "Обурює, що конвой атакували в той час, коли він розвантажувався на складі", — зазначив він.

Відповідальність на Росії

Сполучені Штати звинувачують Росію в нападі на конвой, незалежно від того, чи були причетні російські літаки до цього, чи ні, оскільки за домовленістю Москва була відповідальна за стримання урядових сил Башара Асада, пише британська The Guardian.

"Цікаво, що цей конвой потрапив на трансляцію з безпілотника Міноборони Росії, який регулярно мовив у прямому ефірі з провінції Алеппо протягом останніх трьох днів. Виникає питання: чи мали російські військові уявлення про призначення конвою, а якщо мали, то чому ця інформація не була передана сирійським колегам?" — ставлять риторичне питання аналітики з російської громадської групи Conflict Intelligence Team.

Авіанальоти в провінції Алеппо, один з яких і знищив конвой ООН та його водіїв, були частиною близько 40 авіаційних рейдів, які тривали дві години, стверджує речник громадської організації Сирійський центр з моніторингу за дотриманням прав людини Рамі Абдуррахман.

За його словами, у режима Башара Асада немає можливостей для подібних тривалих і масштабних операцій. "Це були переважно російські військові літаки, які брали участь в авіарейдах", - стверджує Абдуррахман.

ООН вирішила поки що зупинити виконання гуманітарних місій. Трагедію планують ретельно обговорити на Генасамблеї ООН та засіданні Радбезу.

Втім, враховуючи аморфність та неповороткість Організації Об'єднних Націй, навряд чи варто сподіватись на чітку та швидку реакцію на розстріл росіянами вантажівок з гуманітаркою від ООН.