5 міфів про безпечність тримання тварин удома

Домашні тварин не передають людям гельмінти, не нападуть на хазяїна та не вимагають особливого утримання? Та чи правда це?

Більшість українців мають домашнього улюбленця. І лише 21% населення, ніколи не тримали вдома тварин. Однак, якщо раніше це були котики, песики, папужки та морські свинки, то сьогодні все більше охочих завести у себе вдома щось таке, чого немає ні у кого.

Однак, яку б тваринки не заводили любителі живності, вони в один голос стверджують, що, насправді, це природно, коли тварини живуть поруч з людьми, що вони нам не шкодять, а, навпаки, допомагають знімати стрес, підвищувати імунітет і таке інше.

Тетяня Артеменко - терапевт-ветеринар розповіла Еспресо.TV, що дійсно є правдою про тримання тварин вдома, а що – лише міфи.

Тож, міфи про тримання тварин у домі:

1 Не всі тварини викликають алергію

Прибічники тримання тварин вдома стверджують, що тварини – це просто море позитива та безкоштовна (ну майже) психотерапія. І навіть якщо у вас алергія на шерсть, є купа порід, наприклад, безшерстих, які не викликають алергії.

Однак, Тетяна Артеменко стверджує, що гіпоалергенних тварин немає. Це міф. Всі тварини, як коти, так і собаки виділяють специфічний алерген. Зі слиною, з сечею і з дрібними частинками шкіри. Найбільш алергені коти. На другому місці – собаки

2. Тварини не переносять гельмінтів та інші захворювання на людей

А от Ольга Голубовська - головний інфекціоніст МОЗ України, стверджує, що є дуже багато інфекційних захворювань, які можуть переносити тварини.

Ці інфекційні захворювання називаються зоонози, які передаються від тварини до людини. Їх дуже багато, це можуть бути: сальмонельози, сибірка, хвороба котячих подряпин. В переважній більшості випадків, можна куштувати сире м'ясо.

А терапевта-ветеринар додає, що, насправді, гельмінти можуть передаватися від котів і собак людям. А від птахів може передаватися дуже небезпечне для людей захворювання орнітоз. Це найнебезпечніше захворювання, яке можуть нам “подарувати” птахи. На другому місці – гельмінти .

3. Тримати екзотичних тварин вдома – безпечно

Це завжди небезпечно. Тому що ми не знаємо, що можемо чекати від такої екзотичної тварини. Для таких тварин потрібно відтворити територію їх проживання, потрібна велика територія, професійні вольєри і, звичайно, їжа.

4 Тварини можуть їсти будь-яку їжу

Є три типи годування тварини. Перший тип - комерційними кормами. Корми повинні бути супер преміум класу. Хороші, якісні, дорогі корми.

Другий тип - це домашня їжа. Вона повинна бути повністю збалансованою. Не жирною і не смаженої. Це дуже важко зробити вдома, аби витримати всі рекомендації згідно з породою, віком, відповідно до того стерилізовано тварина чи ні. Щоб вона не товстіла, щоб її підшлункова залоза нормально працювала.

І третій тип харчування тварин -  це змішане годування. Для тих людей, у яких вранці рано робота. Їм простіше насипати сухий корм, піти, а ввечері приготувати їжу. Знову ж, складно дотримуваться якогось дозування та балансу при такому харчуванні. Тетяна Артеменко рекомендує, все таки, вибирати комерційний корм.

5. Тварин тримати не дорого

Що стосується тварин, то тут доречне прислів’я: скупий платить двічі. Дуже важливо, щоб тварина їла якісний корм, щоб робилися планові вакцинації, щоб робилися ревакцинації щороку.

Далі, так само потрібно часто, за планом, проганяти гельмінтів, обробляти тварину від бліх та кліщів. Тому, якщо ви хочете заощадити, профілактика  - це перше про що потрібно пам'ятати. Але й вона не дешева.