Голландська хвороба. Чи зіпсують Нідерланди асоціацію з ЄС для України

У голландському референдумі не було ніякого сенсу. І в тому, що він взагалі відбувся, винна політична еліта цієї країни

Президент Петро Порошенко збирається до Брюсселя для того, щоб обговорити ситуацію, яка може скластися в разі відмови Нідерландів ратифікувати угоду про асоціацію.

Українські чиновники і політики засуджують нідерландського прем'єр-міністра Марка Рютте, який заявив, що його країна, швидше за все, не ратифікує цей документ.

Але чи повинні ми взагалі докладати зусиль для вирішення проблеми, яка не є нашою? Яка, по суті - європейська, а перш за все - голландська проблема.

Почнемо з відповіді на найголовніше питання: а що взагалі зараз з угодою про асоціацію? Відповідь є простою - вона діє в повному обсязі, але в так званому тимчасовому режимі.

За це проголосували уряди всіх країн ЄС. Серед них був і уряд Нідерландів. Коли завершується тимчасовий режим? Після процедури ратифікації - тоді угода починає діяти в постійному режимі.

Чи можна скасувати тимчасовий режим в разі відмови Нідерландів від ратифікації? Теоретично - так. Але для цього є необхідним одностайне рішення всіх урядів, які його вже схвалили. Тобто тимчасовий режим може діяти вічно.


У голландському референдумі не було ніякого сенсу. І в тому, що він взагалі відбувся, винна політична еліта цієї країни. Саме голландські депутати - а не ми з вами - ухвалили популістський закон про консультативні референдуми.


Саме вони зробили можливим винесення на такий референдум питань про міжнародні багатосторонні угоди. Саме вони не пояснили голландцям, що вже проголосували за угоду про асоціацію і не можуть його скасувати або змінити.

Саме вони змусили власних громадян - принаймні, тих з них, хто пішов на референдум - виглядати ідіотами. І саме вони повинні знайти вихід з глухого кута, в який вони самі себе загнали. Вони, не ми.

Яким буде цей вихід, я не знаю. Нідерланди можуть відмовитися і від ратифікації, і від підтримки документа в Раді ЄС - і тоді угода буде діяти в тимчасовому режимі до того моменту, поки в цій країні не з'являться відповідальні політики, які здатні будуть пояснити виборцям їх помилку - це перший обман голландців.

Нідерланди можуть відмовитися від ратифікації, але підтримати документ в Раді ЄС - тоді угода набуде чинності, а Нідерланди виторгують для себе безглузді доповнення та застереження в окремому тексті, який заспокоїть електорат - це другий обман голландців.

Нідерланди можуть ратифікувати угоду всупереч рішенню учасників горезвісного референдуму - це третій обман голландців. Більше Нідерланди не можуть зробити рівно нічого.

Будь-яке рішення уряду цієї країни буде сприятливим для нас і несприятливим для тих, хто намагався перешкодити європейській інтеграції України.

Петро Порошенко повинен їхати в Брюссель тільки для того, щоб допомогти Марку Рютте. Нідерландський прем'єр, який був прихильником ратифікації угоди з нашою країною, заслуговує на таку допомогу. А популістська голландська політична еліта - ні.

Думаю, виборцям Нідерландів варто зрозуміти, як їх обдурили - і в майбутньому голосувати за більш відповідальних політиків, серед яких не буде ані ініціаторів популістського закону, ані прихильників безглуздого референдуму.