"Чудова сімка": чого українців може навчити стара ковбойська історія

В український прокат вийшов американський вестерн “Чудова сімка” як приклад того, що римейк може бути не гіршим за оригінальний фільм

Американський фільм “Чудова сімка” - це, з одного боку, класичний зразок жанру вестерн, а з іншого -  історія, яка нагадає українцям сьогодення, а саме боротьбу з військовою агресію Росії, яка віроломно вдерлася на чужу землю.

Дія фільму відбувається у 70 роках XIX століття, коли в американське селище Роуз-Крік вривається король бандитів Бартолом’ю Боуг, який обіцяє вбити кожного, хто не віддасть йому землю. Перелякані показовим підпалом місцевої каплиці і вбивством декількох чоловіків, мешканці не поспішають себе захищати, покладаючи надії на Бога і удачу. 

Кривавий злодій миттю бере під контроль місцевого шерифа, який до останнього, як Янукович, продовжує торочити про те, що він “законно обраний” і “легітимний”, і разом з цим повністю підіграє ворогу і з ним співпрацює.

Коли вже немає на кого надітися, окрім як на себе, жителька Роуз-Кріка Емма, чоловіка якої вбиває бандит, вирішує вдатися до рішучих кроків і знайти тих, хто зможе захистити її селище від свавілля злодіїв.

Для тих, хто дивився оригінальний фільм 1960 року, не буде загадкою, що рятувати селище від бандитів будуть відважні найманці - семеро чоловіків, які й становитимуть “чудову сімку”. 

Проте, на відміну від фільму півстолітньої давності, нова сімка героїв підібрана відчутно політкоректніше. Нею заправляє нестаріючий афроамериканець, один з найкращих сучасних акторів Дензел Вашингтон, а серед його команди визволителів є мексиканець, азіат, ірландець і навіть індіанець. Для фільму - це лише позитив, адже глядач точно не заплутається у персонажах і їх біографіях. 

Кожен з “сімки” показаний без надмірної героїзації та має свої шкелети у шафі. Перед глядачем постануть справді живі люди, які за збігом обставин змушені прирікти себе на ймовірну загибель. Але їм важко співпереживати, бо ніхто крім них не зможе врятувати Роуз-Крік від нечесного на руку і помисли загарбника. За “сімку” авантюристів хочеться вболівати.

Войовничому духу сприяє чудова гра всіх без виключення акторів. Їхні обличчя і емоції в основному показані широким планом, в дусі старих вестернів. Водночас діалоги не позбавлені змісту, а місцями трапляються майже крилаті фрази.

Серед героїв особливо виділяється головний злодій фільму - Боуг у виконанні Пітера Сарсгаарда. Ниций погляд актора і його безжалісні кривляння нагадують Путіна, для якого так само важливо увійти в історію в якості великого завойовника.

Проте алюзії на сучасні події на цьому не закінчуються. Паралелі можна проводити і щодо того, як неохоче жителі Роуз-Кріка беруться за зброю, до останнього надіючись на те, що їх пронесе. Правило “моя хата з краю” вже не працює, бо будь-який будинок знаходиться в епіцентрі, а отже треба вибрати: свобода або смерть. 

Як і сьогодні на сході України, загарбники з фільму “Чудова сімка” вдаватимуться до підступних прийомів: коли їх початковий штурм зазнає краху, в бій буде кинута так звана заборонена зброя - станковий кулемет, від обстрілу якого все перетвориться на суцільне сито. 

Фінальний двобій хорошого і поганого героїв, як у старому фільмі “Рівно опівдні” з Гері Купером, лиш підкреслює той факт, що “Чудова сімка” - це класичний вестерн. Він заслуговує на увагу вже хоча б тому, що зроблений з повагою до кінофільмів минулого для сучасного глядача, який навряд дивився “Чудову сімку” 1960 року чи “Сім самураїв” Акіри Куросави.

Крім цього, “Чудова сімка” ще й дуже актуальний фільм в контексті боротьби українців за свої території. На прикладі маленького містечка показано, як семеро ковбоїв зарядили духом перемоги позбавлених надії людей.