Сергій Лещенко квартира

Сергій Лещенко

Віра Вайсберг

Влучне слово

Скандал, який пішов уже по сьомому колу під назвою "квартира Лещенко", цікавий не самим фігурантом, і, тим паче, не його квартирою. Зрештою, що таке Лещенко було давно ясно кожному, з більш-менш розвиненим почуттям мови: будь-який опус борця з корупцією за стилем та інтонацією ідентичний анонімкам, писаним у славні радянські роки відставниками ДБ з підписом "доброзичливець".

Справді ж цікаві ті труднощі, які виникли в обуреної - і справедливо! - громадськості, в спробі сформулювати, а чим же вона обурена.

У результаті списані мегабайти букв, які множать версії і сутності: чи-то квартира занадто дорога, чи-то подруги занадто щедрі, чи-то він вкрав, чи-то в нього, чи-то подарунок, чи-то послуга. Кінця цьому не видно, і сам квартировласник уже приміряє терновий вінець жертви.

А між тим, майже у всіх європейських мовах - окрім російської та української - ця історія описується одним єдиним словом. Після чого, герой епопеї, що втратив на це слово право, здається в утиль.

Слово це Integrität (нім.) або англ. Integrity, в його етичному розумінні.

Відразу наведу переклад із німецької Вікіпедії.

Integrität: Особистий інтегрітет - це відповідність, що постійно зберігається між особистою системою цінностей і вчинками. Базисом для системи цінностей є релігійно, політично або гуманістично обґрунтована етика.

Людина, яка володіє інтегрітетом, живе в усвідомленні того, що її особисті переконання, масштаби і цінності повинні бути виявлені в її поведінці.

Протилежністю людині, що володіє інтегрітетом ("integer Person") є людина, яку, можливо, корумпувати (korrumpierbarе Person). Підвладна корумпованості особистість - це та, яка у своїй поведінці керується не власними принципами, а під впливом погроз або спокус йде на повідку як зовнішніх, так і внутрішніх впливів.

Що сказати — ні додати, ні відняти. Як людина, яка вже майже 15 років живе в Німеччині, хочу все ж доповнити: це слово, і відповідно прив'язане до нього поняття, не академічний пил.

Воно активно і повсякденно використовується в трудових і дружніх відносинах, у робочих характеристиках, і там, і там - без нього не обходяться жодні пристойні похорони!

Для людей, які здійснюють будь-яку суспільну функцію, і не обов'язково в вищих ешелонах, інтегрітет - це щось необхідне за замовчуванням, як здорові ноги для артиста балету, приблизно.

Відсутність у російській і українській цього слова, в його етичній іпостасі, на жаль, свідчить про неусвідомлення або неповне усвідомлення явища, котре стоїть за цим словом.

Так будемо ж сподіватися, що "квартиралещенко" принесе користь не тільки її власнику, а збагатить нашу мову новим словом, а суспільство - усвідомленням феномена, без якого пристойні люди не виходять з дому.

Віра Вайсберг - українська художниця, публіцист. Проживає в Німеччині.

Редакція сайту не впливає на зміст блогів і не несе відповідальність за думки, висловлені авторами на сторінках Еспресо.TV