Усе, що треба знати про щеплення дітей і дорослих

1 жовтня, 2016 субота
11:27

Головний імунолог Києва Федір Лапій про чутки та реальну ситуацію з вакцинами в Україні

Останнім часом про вакцини, їх наявність, якість та доступність говорили багато.

Більшість батьків не зробили щеплення своїм дітям за календарним планом, адже майже рік багатьох вакцин у поліклініках не було. Окрім того до України через низьку імунізацію, повернулися такі небезпечні захворювання, як поліомієліт та правець. І це після того, як наша країна була визнана ВООЗ вільною від цих захворювань.

Та заразом поширюється й кампанія проти вакцинації. Мовляв, це небезпечно для дітей, адже чи то вакцини не перевірені, чи то діти неготові, чи ще є якась причина, якою противники масової імунізації аргументують відмову від них. Більше того, деякі лікарі й самі радять батькам почекати. Мовляв, зараз вакцина китайська, до цього була індійська, і всі – поганої якості.


Однак, станом на 1 липня 2016 р. серед дітей першого року життя проти туберкульозу щеплено 11,5%, поліомієліту — 39%, кашлюка, дифтерії та правця — менше 2%, гемофільної інфекції — 4%.


Тож, звідки ноги у цих чуток, яка насправді сьогодні ситуація з вакцинами в Україні. Про це Еспресо.TV розповів головний імунолог Києва Федір Лапій.

1. Чи обов’язкова вакцинація?

У нашій країні офіційно батьки дають згоду на вакцинацію дитини. Тобто є обов’язковий календар щеплень, який РЕКОМЕНДОВАНИЙ для виконання, але батьки мають право написати відмову від щеплень. Окрім того лікарі можуть радити відмовитися на деякий період від щеплень, якщо у дитини є протипоказання для них.

Добровільність щеплень – це європейська практика. У більшості країн Європи щеплення не є обов’язковими. Однак інформованість батьків та відповідальність держави за якість вакцин дають зелене світло для добровільної згоди на вакцинацію. І більшість батьків імунізують своїх дітей. До того ж легка температура, нежить чи кашель – це не протипоказання до щеплень у Європі.

2. Чи подоланий поліомієліт в Україні?

Після декількох випадків виявлення поліомієліту в країні, з другої половини минулого року розгорнулася кампанія щодо масової імунізації дітей проти цього захворювання. Були завезені вакцини у всі лікарні країни.

З квітня цього року була перерва у надходженні оральної вакцини (ОПВ) від поліомієліту до лікарень. На сьогодні вакцини вже розвезені.

І хоча у ЗМІ вже не говорять про поліомієліт, все ж загроза повернення його в Україну існує. Тому потрібно проводити подальшу імунізацію населення. Власне, випадки поліомієліту в Україні стали можливими, оскільки минулого року, до загальної імунізації, щеплення від цієї хвороби мали лише 15% від всіх дітей. А для запобігання захворюванню треба хоча би 90%.

3. Що таке правець і чи загрожує він українцям?

Правець (російською столбняк) - це страшна хвороба, яка забирає життя. Збудник є навколо нас, він є навіть у ґрунті. Через травму збудник може потрапляти в рану, і там починає вироблятися один із найбільш сильних токсинів. Цей токсин уражає нервову систему, викликає спазми, вони дуже болючі.

І часто вони настільки сильні, що можуть привести до зупинки дихання. Тому ті діти, які хворіли в Україні, перебували на штучному диханні. Вакцина може дати імунітет, природа нам цього імунітету від правця не дає.


Єдиний шанс захиститися від правця -  зробити вакцинацію, і проходити так звану ревакцинацію. 50% тих, хто хворий – помирає. Це стосується тяжких форм правця, які виникають у тих людей, які не мають вакцинації.


Чи можуть вакциновані захворіти на правець? Так, але це, як правило, локалізовані випадки, які не потребують госпіталізації, і, тим паче, штучного дихання. Вакцинація надійно захищає від цієї хвороби.

Ми не бачили правця більше 15-20 років. Бо діти були захищені шляхом вакцинації. Випадки захворювання на правець зареєстровані там, де батьки відмовлялися від щеплень, а не через те, що не було вакцини.

4. Чи є вакцини в лікарнях?

Ще декілька днів тому їх справді не було. І цей період тривав досить довго, адже у Міністерстві здоров’я ніяк не могли вирішити хто і з ким укладає угоди, а потім – коли і скільки варто платити. На сьогодні ці питання вирішені і всі обов’язкові вакцини закуплені.

До кінця вересня вони розвозилися по регіонах та лікарнях і вже з  1 жовтня вони мають бути у всіх поліклініках. Тож, беріть дітей, йдіть до педіатра  і дізнавайтеся, яке щеплення вам потрібно робити за календарем.

5. Чи можливо перевірити якість вакцин?

Справді, батьки скаржаться, що вони не знають, що колють їхній дитині. Медсестра просто дістає ампулку і заправляє у шприц. Але ж ви можете спитати, якщо вам цікаво чи ви не довіряєте.

Батьки можуть попросити медичний персонал показати, як вакцина зберігається, звідки вона. Перед цим батьки можуть знайти відповідну інформацію, і з цією інформацією приходити до медичного працівника, аби оцінити вакцину.

До того ж на всіх вакцинах є індикатори, чутливі до нагрівання. Індикатор знаходиться, як правило, на етикетці. Це - сірий квадрат, вписаний в коло. При підвищенні температури вмісту флакона вище безпечної для вакцини температури, внутрішній квадрат змінює колір. Використовувати можна тільки ту вакцину, на індикаторі якої колір квадрата світліший від кольору зовнішнього кола.

6. Які щеплення роблять дорослим?

У дитячому віці (до 7 років) справді роблять основну кількість щеплень. Деякі з них роблять раз на все життя. Але більшість з них має свій термін дії, тобто час, коли антитіла до цих хвороб живуть у вашому організмі.

Потім потрібно робити ревакцинацію, адже не зробивши це, ви не матимете імунітету до цих захворювань, навіть якщо у дитинстві ви були щеплені.

Відповідно до календаря щеплень, вакцинацію проти дифтерії і правця дорослі мають проходити кожні 10 років. Уже надійшла перша доставка вакцини АДПМ, яка використовується для щеплення дітей старше 7 років і для дорослих.

7. Які щеплення потрібно робити перед виїздом за кордон?

Якщо ви зібралися подорожувати, обов’язково робіть щеплення. По-перше, ви ніколи не знаєте, що вас очікує під час відпочинку. По-друге, в деяких країнах ці щеплення є обов’язковими.

Якщо ви зібралися до Африки, Латинської Америки чи Азії необхідно зробити щеплення проти дифтерії, правця, жовтої гарячки, черевного тифу, малярії та сказу.

У країнах Азії та Африки обов’язковим є щеплення проти поліомієліту.

Якщо ви запланували подорож в Австрію або ж Чехію, необхідно вакцинуватися від кліщового енцефаліту.

Від гепатиту А – він же жовтяниця, треба бути щепленим, куди б ви не їхали. А від гепатиту В, коли збираєтеся в Північну та Латинську Америку, на Кіпр, Океанію, всі країни, крім Нової Зеландії, а ще в Азію та Африку.

Мандрівники знають, основні щеплення це від: холери, гепатиту А та В, японського енцефаліту, менінгококової інфекції, сказу, кліщового енцефаліту, черевного тифу та жовтої лихоманки.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
17 квітня
01:47
Жозеп Боррель
Боррель пояснив відмінності у захисті повітряного простору України та Ізраїлю
01:28
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на військову допомогу Україні на 5 років: скільки виділять
00:49
Ентоні Блінкен
Блінкен під час візиту до Пекіну переконуватиме Китай припинити допомогу оборонно-промисловому комплексу Росії
00:24
Рустем Умєров з Ллойдом Остіном
Умєров обговорив з Остіном плани РФ та способи їх зірвати
00:15
Держдепартамент США
Держдеп запевнив, що США не вступатимуть навіть в непрямий збройний конфлікт із Росією
00:00
Усман Дембеле (у світлій формі), Барселона - ПСЖ
ПСЖ у більшості шокував "Барселону" та вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів
2024, вiвторок
16 квітня
23:53
Донецька область, стела
Monobank анонсував скін на картку зі стелою Донецької області
23:53
Антуан Грізманн та Емре Джан (ліворуч), Борусія - Атлетико
"Борусія" розбила "Атлетико" у повторному чвертьфіналі ЛЧ
23:28
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
"ЗСУ намагались вчинити теракт на ЗАЕС": російські фейки і маніпуляції за 16 квітня
23:09
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
Парламент Грузії відклав розгляд закону про "іноагентів" на тлі сутичок протестувальників з поліцією
22:55
Ексклюзив
Рада Європи
ПАРЄ планує закликати держави не визнавати Путіна легітимним президентом, - кореспондентка Висоцька
22:48
Ексклюзив
Зараз у росіян нема ресурсу та умов стрімко захопити Часів Яр, - "Інформаційний спротив"
22:28
Ексклюзив
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
"Російські НПЗ - легітимна ціль": скоріш за все у ПАРЄ проголосують за резолюцію, - кореспондентка Висоцька
22:27
Джон Кірбі
Білий дім готовий розглянути 4 окремі законопроєкти Джонсона, серед яких - допомога Україні
21:59
Ексклюзив
Олександр Корнієнко
Віцеспікер Корнієнко пояснив, чому серед українців впала довіра до Верховної Ради
21:57
Оновлено
ПАРЄ
ПАРЄ підтримала вступ Косова до Ради Європи
21:40
Ексклюзив
курс валют
Економіст Пендзин спрогнозував, чи НБУ підвищить курс долара більше 40 грн
21:36
Ексклюзив
Катаріна Матернова
Посол ЄС в Україні Матернова назвала дві найскладніші сфери під час переговорів про вступ до Євросоюзу
21:32
Ексклюзив
Роман Безсмертний
На найближчому зібранні буде голосуватися ленд-ліз для України: Безсмертний про пакет допомоги США для України
20:56
ЗСУ
Протягом доби росіяни здійснили 49 атак на позиції Сил оборони. 26 - на Навопавлівському та Бахмутському напрямках
20:44
В ЗСУ створили нову окрему штурмову військову частину
20:41
Інтерв’ю
Хто і як урятував Софію Київську від планів комуністичної влади. Слід імперської політики РФ у сьогоденні: розмова Еспресо з Оксаною Забужко та Вахтангом Кебуладзе
20:32
Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що зробить запит на скликання засідання Ради Україна – НАТО
20:24
Ексклюзив
Ольга Стефанішина
"Маємо оптимістичні прогнози": Стефанішина про затвердження переговорної рамки щодо вступу України в ЄС
20:22
Реджеп Тайїп Ердоган
Ердоган звинуватив Нетаньягу, що він спровокував удари Ірану по Ізраїлю
20:08
OPINION
Ігор Гулик
Осад від чайних ложечок, або Чому Ізраїль у фаворі Заходу
20:04
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
"Замінити Наталю Гуменюк на компетентнішу особу": медійники звернулися до військового керівництва України
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 783-го дня війни: ГУР влаштували блекаут двом російським військовим заводам, МВФ прогнозує зростання ВВП України в цьому році
19:53
F-16
Аргентина придбала в Данії 24 літаки F-16
19:38
Ексклюзив
У російському Ногінську знищили єдиний храм ПЦУ, - клірик ПЦУ Святослав Скороход
19:32
TikTok
В Україні блокуватимуть TikTok-акаунти з контентом, "який не варто переглядати", - ЦПД
19:28
На фото: чернетка останнього портрета Вінстона Черчилля
На аукціон виставили чернетку спаленого портрета Черчилля, який він ненавидів
19:27
Сергій Богачук
"Намагатимуся домовитись": український боксер-чемпіон відповів, що зробив би з Путіним
19:17
Румунія, прапор Румунії
У Румунії побільшало шпигунів із РФ: вони були, зокрема, серед біженців з України, - CSAT
19:16
Маріуполь
Росія перекинула в Маріуполь велику кількість військових, - "Атеш"
18:50
Rheinmetall
Литва домовилася з Rheinmetall про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
18:50
ПАРЄ
Підтримка відновлення України коштом активів РФ: ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію
18:46
Октоберфест
На Октоберфесті не дозволять вживання марихуани
18:44
Дуда може зустрітися з Трампом цього тижня
18:40
Матвій Пономаренко, УПЛ, "Динамо" - ЛНЗ
Клуби АПЛ зацікавилися 18-річним талантом із "Динамо", - ЗМІ
Більше новин