Молодь замість легіонерів. Як криза допомагає розкритися українським футболістам

Дмитро Марценишин
3 жовтня, 2016 понедiлок
16:20

Фінансова криза призвела до масового відтоку з чемпіонату України легіонерів та примусила наші клуби звертати увагу на молодих футболістів

Прорив Циганкова

Головним відкриттям цієї осені став півзахисник "Динамо" Віктор Циганков. 18-річний вінгер дебютував у Лізі чемпіонів у домашньому матчі проти італійського "Наполі" (1:2) і одразу відзначився результативною передачею на Дениса Гармаша.

Хавбек запам'ятався вболівальникам не лише цим. Він сміливо брав гру на себе, йшов у обводку та загострював ситуацію на полі.

Потім 24 вересня у важливій грі чемпіонату України проти донецького "Олімпіка" (4:0) Циганков замінив у стартовому складі травмованого лідера "Динамо" Андрія Ярмоленка і також залишив гарне враження, забивши перший в кар'єрі гол за киян. 2 жовтня Циганков відзначився голом та результативною передачею у матчі з "Зіркою" (2:0).  

А у другому турі групового раунду Ліги чемпіонів Циганков взагалі став головним героєм гостьового матчу проти турецького "Бешикташу" (1:1). Він своїм точним ударом на 65-й хвилині зрівняв рахунок та врятував киян від поразки.

На те, аби вразити ворота, хавбеку вистачило трьох хвилин, які він провів на полі вийшовши на заміну. І сам гол вийшов блискучим – Циганков відправив м'яч у сітку ударом зльоту, першим же своїм дотиком.

У меншому, ніж Циганков віці, за "Динамо" у єврокубках забивав лише Андрій Шевченко, який був молодшим на 250 днів. При цьому юний вінгер випередив Сергія Реброва, Артема Кравця та Павла Шкапенка, які відзначалися у єврокубках у 19-річному віці.

До речі Шевченко гру Віктора Циганкова одразу помітив – головний тренер збірної України викликав півзахисника на наступні матчі відбіркового турніру чемпіонату світу-2016 проти Туреччини (6 жовтня) та Косово (10 жовтня).

Заміна Ярмоленку

Для "Динамо" Циганков взагалі може стати великою знахідкою та ключовою фігурою, оскільки відкриє шлях до трансферу в іноземний клуб Андрія Ярмоленка, який вже кілька сезонів поспіль прагне залишити Київ.

Президент "Динамо" Ігор Суркіс свого лідера вперто не відпускав саме через те, що не бачив йому гідної заміни. А Циганков, який також грає на правому фланзі атаки, саме такою альтернативою Ярмоленку поступово стає.

Слід заначити, що Віктор Циганков є вихованцем вінницької СДЮШОР "Нива", а за "Динамо" виступає з сезону 2010/11. Цікаво, що народився хлопець у Ізраїлі, де грав його батько – відомий в минулому голкіпер вінницької "Ниви" Віталій Циганков.

Вперше Циганков-молодший заявив про себе ще у юному віці, граючи за команди гравців, які за нього на рік старші – 1996 року народження. Зокрема, він привернув до себе увагу у матчах юнацької Ліги УЄФА у складі "Динамо" (U-19) – з віком гравців не старших 19 років.

Шанс Коваленка

Якщо Циганков робить лише перші кроки до визнання, то Віктор Коваленко у свої 20 років значною мірою славу уже здобув.

Наприкінці вересня стало відомо, що український півзахисник претендує на звання кращого молодого футболіста Європи 2016 року – він потрапив до топ-40 номінантів престижного конкурсу Golden Boy. Коваленко опинився у списку поруч з такими зірками, як португалець Ренату Саншеш з "Баварії", англієць Маркус Рашфорд з "Манчестер Юнайтед" та нігерієць Келечі Іхеаначо з "Манчестер Сіті".

null

Віктор Коваленко

У першій команді "Шахтаря" він дебютував 2014 року, а минулого сезону став повноправним гравцем основного складу, у якому замінив на позиції атакувального півзахисника не аби кого, а лідера команди – бразильця Алекса Тейшеру, якого у січні 2016 року донеччани продали за фантастичні 50 млн євро до китайського "Цзянсу Сайнті".

Разом з "Шахтарем" Коваленко дійшов до півфіналу Ліги Європи та потрапив до складу збірної України на фінальну частину Євро-2016. Хоча команда Михайла Фоменка провалилася на турнірі, слід відзначити, що Коваленко, попри свій молодий вік та нестачу досвіду, взяв участь в усіх трьох матчах.

"Золота бутса" для України

За дефіциту в нашому чемпіонаті креативних центральних півзахисників, Віктор Коваленко може стати ключовою фігурою у збірній України Андрія Шевченка. У першому ж матчі відбіркового турніру чемпіонату світу 2018 проти Ісландії молодий футболіст вийшов у основному складі команди, зайнявши при цьому позицію центрального форварда.

Не виключено, що довірити півзахисникові незвичне для нього амплуа, Шевченка підштовхнули бомбардирські таланти Коваленка. У 2015 році на молодіжному чемпіонаті світу півзахисник забив за збірну України 5 голів та отримав "Золоту бутсу" кращого бомбардира турніру.

Того ж року Коваленко був лідером молодіжного складу "Шахтаря", який досягнув величезного успіху та дійшов до фіналу юнацької Ліги УЄФА.

Варто зазначити, що Віктор Коваленко є вихованцем херсонської школи футболу, а в клубній системі "Шахтаря" перебуває з 2009 року.

Підкорювач Манчестераnull

Едуард Соболь (справа)

Ще раніше на дорослому рівні заграв інший футболіст, права на якого належать "Шахтарю", Едуард Соболь. Він дебютував у складі запорізького "Металурга", вихованцем якого є, у 16-річному віці.

З донеччанами Соболь підписав контракт у 2013 році, але з того часу зіграв за "Шахтар" лише 11 матчів, перебуваючи у оренді у інших клубах – донецькому "Металурзі" та харківському "Металісті". Попередній тренер "Шахтаря" румун Мірча Луческу та нинішній – португалець Паулу Фонсека на лівому фланзі оборони покладалися на інших футболістів – В'ячеслава Шевчука, Марсіу Асеведу та Ісмаїлі.

Проте Шевчуку вже 37 і на горизонті видніється завершення кар'єри. Та й Ісмаїлі зі своєю переконливою грою у "Шахтарі" надовго не затриматися. Вже зараз на бразильця існує великий попит у Європі. Тому Соболь свій шанс у донецькому клубі ще обов'язково отримає.

Поки ж він набирається досвіду - нинішній сезон гравець розпочав у амбітній луганській "Зорі", яка грає на груповому раунді Ліги Європи. Свою кваліфікацію оборонець довів 29 вересня у гостьовому матчі проти "Манчестер Юнайтед", нейтралізувавши на своєму фланзі зіркового Маркуса Рашфорда. "Зоря" хоч і поступилася 0:1, залишила приємне враження, а її гравці потрапили на олівець до скаутів англійських клубів. І чи не найбільшу увагу до себе привернув саме Соболь.

Взагалі постійне перебування у оренді в інших клубах зіграло позитивну роль у становленні Соболя – за п'ять років виступів у Прем'єр-лізі він перетворився чи не найкращого гравця свого амплуа в Україні.

Підтвердженням цього стала довіра до дебютанта з боку головного тренера збірної України Андрія Шевченка, який поставив Соболя у основний склад на стартовий матч кваліфікації ЧС-2018 проти Ісландії. Витіснити звідти талановитого оборонця конкурентам буде дуже складно.

Цікаво, що Едуард Соболь походить з футбольної сім'ї – його батько Олександр Соболь також був захисником і виступав за криворізький "Кривбас", запорізьке "Торпедо", кропивницьку "Зірку", вінницьку "Ниву", олександрійську "Поліграфтехніку" та "Миколаїв".

Талановите покоління

Разом з Соболем запрошення до національної команди отримали і два 19-річних форварди "Дніпра" – Артем Довбик та Денис Баланюк. Виклик до національної команди вони заслужили впевненою грою на старті чемпіонату України у складі дніпровців, які попри повністю оновлений склад, приємно здивували. Здивував і Баланюк, який у першості країни забив три голи та увійшов до топ-10 бомбардирів турніру.

Щоправда, після тренувального збору національної команди обидва футболіста розташування збірної залишили, але сам факт появи там вихованця одеської ДЮСШ-11 Баланюка та Довбика, який зробив перші футбольні кроки у Черкасах, свідчить про те, що Шевченко тримає їх у полі зору.

19 років виповнилося і фланговому півзахиснику "Дніпра" Валерію Лучкевичу, який у 2015 році разом з командою Мирона Маркевича дійшов до фіналу Ліги Європи, став одним із ключових футболістів дніпрян та зіграв у складі збірної України на молодіжному чемпіонату світу. Наступний сезон виявився для вінгера не таким вдалим, а цей розпочався травмою, через яку Лучкевич повернеться на поле лише наприкінці року.

null

Валерій Лучкевич

У "Динамо" після продажу до німецького "Байєра" австрійця Александара Драговича шанс отримав центральний захисник Зураб Очігава, який двічі виходив у основі киян у чемпіонаті України.

У футбол оборонець почав грати у київському "Лідері", а першою професійною командою Очігави став маріупольський "Іллічівець". З цього клубу були хороші шанси потрапити до "Шахтаря", але врешті перспективного футболіста перехопило "Динамо".

Усі згадані гравці у найближчі роки повинні сформувати нове обличчя чемпіонату України та стати його головними зірками. Саме навколо них має будуватися й нова збірна України, у якій сам на часі зміна поколінь.

Експансія до Європи

А ще у національної команди є талановиті легіонери, які свого часу, не побачивши перспективи у "Шахтарі", відправилися будувати кар'єру за кордон. 19-річний Олександр Зінченко з Радомишля, Житомирської області став однією з головних сенсацій літнього трансферного вікна та перейшов з російської "Уфи" до "Манчестер Сіті". Щоправда, головний тренер англійського клубу Хосеп Гвардіола поки місця у складі українцю не знайшов та відправив його у оренду до голландського ПСВ. Теж непогано, враховуючи , що клуб з Ейндховена грає у Лізі чемпіонів.

null

Олександр Зінченко

Інший центральний півзахисник – миколаївець Владлен Юрченко – вже третій сезон представляє німецький "Байєр", щоправда поки лише наполегливо чекає свого шансу і провів у складі леверкузенців лише 10 матчів. Юрченко також отримав виклик до збірної України від Андрія Шевченка, але залишив розташування збірної через травму, яка йому зараз заважає боротися й за місце під сонцем у "Байєрі".

Ще один екс-півзахисник з академії "Шахтаря" – 20-річний Бека Вачіберадзе другий сезон виступає у дублі іспанського "Бетису". А вихованець "Карпат" 19-річний Мар'ян Швед з минулого року є футболістом резервного складу "Севільї", яка заплатила за нього львівському клубу 1 млн євро.

Тож майбутнє в українського футболу та нашої національної команди є. Фінансова криза принесла в чемпіонат країни не лише негатив. Вона також стала каталізатором росту молодих футболістів, які раніше через засилля легіонерів мали обмаль шансів заграти у своїх клубах, а зараз стрімко прогресують.

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:27
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя, кордон, торгівля: уряди України та Польщі провели перемовини
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
13:31
Естонія
Посол Естонії: росіяни в Естонії мають більше прав, ніж у Росії
13:27
Олег Іващенко
"Призначив бойового генерала": Зеленський сказав, чого чекає від СЗР під керівництвом Іващенка
13:10
телемарафон
Маніпуляції за бюджетні кошти: уряд просять віддати гроші з телемарафону та Freedom на ЗСУ, створено петицію
13:09
акторка Іванна Сахно
"Винна їм половину зарплати": українка в Голлівуді Іванна Сахно розірвала контракт з Netflix, щоб не грати росіянку
13:09
відключення електроенергії
На Харківщині діють графіки відключень електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 28 березня
13:02
"У Росії немає ресурсів": ЦПД спростував фейк щодо підготовки росіян до наступу на Харків
12:59
Оновлено
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
12:55
окупанти, орки
Росіяни не відпускають із фронту своїх військових, які укладали контракти на пів року, - Спротив
12:47
Ексклюзив
прикордонники
"Надзвичайно серйозно": у Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині
12:45
Росія ДНР ЛНР окуповані території
Британська розвідка розповіла про заходи русифікації на ТОТ України
12:24
США перекинули у Червоне море понад 3 тис. військових
Єменські хусити атакували військовий корабель США дронами
12:16
Чорне море, Крим
Росіяни готуються відбивати атаки українських ДРГ у Севастополі, - "Атеш"
12:14
Росія щодня продукує нові фейки
"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 28 березня
12:01
OPINION
Юрій Ніколов
Чим не догодив "слугам" "Уклон"
11:55
україна українці
Населення України може скоротитися до 25,2 млн у найближчі 26 років: Мінсоцполітики пропонує рішення
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
Більше новин