Samsung уповільненої дії. Чому почали вибухати смартфони

Як через конкуренцію з Apple компанія Samsung почала випускати бомби замість смартфонів

У серпні відбувся реліз новинки Galaxy Note 7 бренду Samsung. Тоді ж компанія з гордістю заявила, що на нову флагманську модель вже було здійснено 45 тисяч попередніх замовлень з Евпропи. Нещодавно 11 жовтня компанія припинила повністю виробництво фаблета - телефон проіснував на ринку не більше двох місяців.

Поспішиш - людей насмішиш

У своїй постійній гонці з Apple за "більше-тонше-потужніше" південнокорейський гігант Samsung не удостоївся перевірити новий смартфон на вибухонебезпечність.

Та й кого хвилюють такі дрібниці, коли конкурент збирається випускати новий смартфон з нумерацією більшою, ніж у останнього флагмана Samsung. Iphone 7 змусив розробників понервувати і відмовитися від виробництва шостого Galaxy Note, кинувши всі свої сили на розробку сьомого флагмана серії Galaxy Note.

Наслідки вибухового характеру

Перші вибухи пішли ще в перший тиждень продажів фаблет. 24 серпня в Китаї стався вибух під час зарядки пристрою. На щастя, пожежа не виникла, і власник відбувся легким переляком. Другий зареєстрований випадок був менш вдалим - пристрій вибухнув прямо в автомобілі, що викликало загоряння машини.

Так само були випадки загоряння на борту літаків, після чого багато авіакомпаній почали вимагати від своїх пасажирів повного відключення смартфонів моделі Galaxy Note 7.

У перші два тижні після продажу флагмана було зареєстровано близько 50 випадків пожежі, спричиненої вибухом пристрою. Другого вересня компанія офіційно почала відкликати свої свою новинку, щоб зробити додаткові зміни в устрої.

Тоді ж Samsung почали робити заміну бракованих смартфонів на ту ж модель. Але дивно було очікувати іншої поведінки від ідентичного пристрою - смартфони з завзятістю камікадзе продовжували підривну діяльність репутації компанії.

11 жовтня Samsung повністю припинила виробництво Galaxy Note 7.

Хто винен?

Для розуміння причини вибухів, слід розібратися в самому пристрої смартфона, а саме в пристрої батарей літій-іонного типу, через те що вибухали саме вони. У батареях подібного типу є спеціальні контролери, які рятують батарею від надлишкового перезарядження або від повної розрядки, так як обидва ці фактори можуть знищити батарею.

Більшість смартфонів Samsung мають так само функцію швидкого заряду, що досягалося за допомогою підвищення напруги, а не сили струму.

Смартфони Galaxy Note 7 з якоїсь причини не володіли тими самими контролерами, так само новий зменшений дизайн батареї вплинув на зближення позитивних і негативних електродів.

Відбувалося наступне: телефон повністю розряджався (що вже згубно впливало на саму батарею), а потім ударною дозою отримував зарядний струм (прискорена зарядка). В результаті чого відбувався перегрів, тиск в корпусі батареї ріс, що і призводило до вибуху.

Увага: кишенькова загроза!

Через те що літій горить при температурі 1336 градусів за Цельсієм (довідник хіміка), можна уявити у що подібний вибух може перетворити приміщення і людину, яка стояла поряд. Але слід зауважити, раніше подібні вибухи (звичайно в меншій кількості) відбувалися і з пристроями інших компаній.

Треба враховувати не тільки зручність, але і небезпечність літієвих батарей, контролери яких у будь-який час можуть "відмовити". Саме тому виробники техніки радять заряджати телефони і ноутбуки тільки в особистій присутності, для виключення можливості пожежі в приміщенні при самозайманні і ніколи не заряджати пристрої під час сну.

Втрата репутації

Після заяви про припинення провадження Galaxy Note 7 акції компанії Samsung впали на 8%, а 12 жовтня впали ще на 3%. За ці два дні компанія втратила близько 20 млрд доларів.

Погнавшись за конкурентами, компанія не змогла зробити свій пристрій безпечним. Кумедно, але в прес-релізі нового флагмана, крім поліпшення графіки дисплея та інших приємних бонусів, говорилося і про підвищену безпеку смартфона.

Втрата довіри своїх покупців призведе до необоротних наслідків для компанії. І вже керівників Samsung хвилює не гонка за лідерство з Apple або Google, а повернення колишніх позицій і зупинення падінь акції.