Клим Чурюмов. Людина, яка наблизила Україну до цивілізованого світу

Середньостатистичний українець, заклопотаний тарифами і політикою, навіть не уявляє собі, як сильно Клим Чурюмов наблизив Україну до цивілізованого світу

Сьогодні в українській столиці прощаються з Климом Чурюмовим, знаменитим астрономом, першовідкривачем комет Чурюмова-Герасименко і Чурюмова-Солодовникова. Це прощання приверне куди менше уваги, ніж суперечки про те, хто насправді ліквідував чергового мерзотника в Донецьку. А даремно.

В майбутньому - і, до речі, вже не такому далекому - про нашу країну будуть судити не за випадковими найманцями, які потрапили на її територію, а по таким людям, як Чурюмов. Людям, які присвятили великій науці все своє життя і продовжували займатися нею навіть тоді, коли ніякої науки в Україні не залишилося. Але їхнє життя - як раз запорука того, що ця наука в Україні буде.

Середньостатистичний українець, заклопотаний тарифами і політикою, навіть не уявляє собі, як сильно його країна відстала від цивілізованого світу. І як багато зробили такі люди, як Клим Чурюмов, щоб вона до нього наблизилася.

Відкриття комети Чурюмова-Герасименко стало однією з найяскравіших подій в історії астрономії. За польотом до цієї комети європейської космічної місії «Розетта» наукова громадськість стежила з неослабним інтересом протягом багатьох років.

А останні два роки - час безпосереднього обстеження комети - взагалі були особливими і ім'я Чурюмова не сходило зі сторінок наукових - і аж ніяк не тільки наукових видань. Кожен поважаючий себе журналіст, який пише про цивілізацію, хотів поговорити з дослідником про його комету. Дивно, але місія «Розетти» завершилася тільки два тижні тому - Клим Іванович ніби чекав цього вражаючого фіналу.

Про Чурюмова зараз згадують у всьому світі. Згадують і росіяни, які, звичайно ж, хочуть вписати його ім'я в історію власного підкорення космосу.

Нам не варто «віддавати» комусь пам'ять про науковця, який був не тільки знаменитим ученим, а й видатним громадянином - ініціював присвоєння малим планетам імен українських письменників і вчених, а в 2013 році був щирим прихильником Євромайдану і навіть склав гімн учасників протестів.