Черга до Мотороли. Як Путін хоче повторити трюк Сталіна

Путін хоче повторити трюк Сталіна, щоб Донбас був зашморгом на українській шиї. Він упевнений, що Україна не "переварить" Донбас

Всі ці люди, які стоять в черзі до Донецького оперного, щоб попрощатися з Моторолою - хто вони? Співробітники окупаційної адміністрації? Бойовики? Бюджетники? Люди, у яких не було ніякого іншого виходу, окрім як піти попрощатися із одним з найодіозніших персонажів серед окупантів?

Не будемо себе обманювати. Ці люди - звичайні жителі Донецька. Наші співгромадяни. Багатьох з них ніхто не зганяв до оперного театру. Вони пішли туди, тому що підтримують Моторолу і таких як він. Тому що хочуть, щоб Донецька область була частиною Росії, а вірніше - Радянського Союзу.

Щоб Україна не могла відбутися як європейська цивілізована держава. Щоб вона була колонією Росії. Вони хочуть жити в колонії, а не в незалежній країні.

Ще вчора вони голосували за Януковича. Якщо задуматися, ну чим Янукович, десантований до Києва їхніми голосами, відрізняється від Мотороли? Тільки віком і обсягом капіталу, а так - більше нічим. Але питання не в тому, за кого ці люди голосували вчора - питання в тому, за кого вони проголосують завтра в тому випадку, якщо окуповані Путіним райони Донецької і Луганської областей повернуться до складу єдиної держави.

У кращому випадку - за "Опозиційний блок", який і сам по собі зміниться, стане ще більш реакційним. А в гіршому - за антиукраїнську імперську партію, яка буде лише вдавати, що згодна з існуванням нашої країни. За партію-Моторолу.

Звичайно, не можна стверджувати, що процес цієї колаборації незворотній. У березні 1953 року росіяни розчавлювали один одного в черзі до гробу одного з найстрашніших вовкулаків століття - мерзенного Сталіна, теж між іншим, втіленого Мотороли, тільки більш удачливого і жорстокого.

А вже за кілька років вчорашні прихильники вождя лицемірно розводили руками і вигукували вічне російське "ми ж не знали". Так, в глибині душі мільйони росіян залишилися сталіністами і виховали в відданості вбивці своїх дітей і онуків. Але це не змогло зупинити ані обережну десталінізацію, ані крах Радянського Союзу. Але тільки держава знову взялася за старе - як вони знову згадали про свого кривавого кумира.

Не потрібно заспокоювати себе ілюзіями, що з Донбасом буде все просто - варто лише вивести російські війська. Не буде. І з кожним роком буде все важче. Саме на це і розраховує Путін, який хоче повторити трюк Сталіна. Сталін хотів, щоб Донбас був зашморгом на українській шиї - і Путін цього хоче. Він упевнений, що Україна не "переварить" Донбас. А ми вважаємо, що не буде проблем - це ж наші громадяни. Але хто в результаті опиниться правий?

Для того, щоб "переварити" тисячі людей, яких послідовно труїли радянською, "донецькою", а тепер - неонацистською імперською пропагандою, ми повинні побудувати сильну, впевнену у собі державу.

Ми повинні бути згуртованим суспільством. Ми повинні працювати з населенням Донецької та Луганської областей - а потім і Криму - не залишаючи сумнівів - ніякого "русского міра" на цій території не буде. Буде тільки єдина Україна. Україна, у якій спільні надії і плани, спільні герої, спільні друзі і вороги.

Площі і вулиці Донецька повинні носити імена "кіборгів", а не Моторол.