Соціальні популісти. Кому треба заборонити голосувати в Україні

Щоб у Верховну Раду не проходили "соціальні популісти" треба дозволити голосувати тільки тим, хто платить в бюджет більше, ніж отримує з нього

Дискусія про підвищення зарплати депутатам загострила ще одну проблему. А саме те, що рішення в країні приймають передусім соціальні утриманці. Саме ця категорія населення краще за всіх ходить на вибори. І саме вона найбільше голосує.

І саме ця категорія голосує за "підвищення соціальних стандартів", що в перекладі означає підвищення податків, ця ж категорія голосує за гроші, продаючи по суті право грабувати бюджет (всі ж розуміли, що людина йде для того, щоб відбивати гроші).

У результаті, Рада, орієнтована на виборців, приймає "соціальні" закони, але ніяк не хоче радикально спростити податкову систему та знизити навантаження. Просто тому, що тоді ні з чого буде платити ці самі соціальні гроші.

А отже, пенсіонери та решта ніколи не проголосують за цих депутатів. Це в кращому випадку. У гіршому - влаштують бунт з абсолютно незрозумілими наслідками.


Питання як це змінити? Відповідь лежить та поверхні: зробити так, щоб голосувати могли тільки ті люди, які платять у бюджет більше, ніж отримують звідти. У сумі всіх платежів податків і фондів. Наприклад, у розрізі минулих п'яти років.


Тоді політики одразу почнуть орієнтуватися не на найбідніших, які голосують за подачки, а на той самий середній клас, який і складає основу економіки. В результаті ми практично відразу побачимо низку податкових змін, спрямованих саме на середній клас. Думаю тут буде і зниження обов'язкових внесків всіх мастей, і впровадження різного роду електронних систем, і підвищення прозорості. Одне слово - все те, чого хоче відносно освічений середній клас.

Вибори звичайно залишаться оскаженілим популізмом, яким вони є і зараз (інакше, думаю, неможливо). Але якщо зараз популісти кричать про необхідність давати більше грошей тим, хто не працює, то після таких змін популісти кричатимуть про необхідність менше брати з тих, хто працює.

Негативним наслідком практично напевно стане повний геноцид різного роду утриманців (причому може не тільки значну частину пенсіонерів), а так само різноманітних контролюючих служб. Перших - по людськи трохи шкода. Других - немає.

Точка зору редакції Еспресо.TV може не збігатися з точкою зору автора колонки. Еспресо не впливає на зміст авторських колонок і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють в них.