Кремлефільство. Чому Болгарія може отримати проросійського президента і уряд

Болгарію може очолити не тільки проросійський президент, але і проросійський уряд

Перший тур президентських виборів у Болгарії вивів у переможці кандидата опозиційних соціалістів, генерала Румена Радєва. Він посів перше місце із результатом у 25,6 відсотка. На другому місці з 22 відсотками опинилася кандидат правлячої партії ГЄРБ, спікер парламенту Цецка Цачева - найближча соратниця прем'єр-міністра Бойко Борисова. За тиждень ці політики зустрінуться у другому турі виборів глави держави.

Військовий льотчик, колишній командувач ВПС Болгарії Румен Радєв не приховує своїх симпатій до Росії і обіцяє у разі обрання наполягати на скасуванні санкцій Євросоюзу проти цієї країни. Власне, ця позиція і є платформою Болгарської соцпартії, чий істеблішмент тісно пов'язаний з Москвою ще з комуністичних часів. Після краху соціалізму ці зв'язки тільки зміцнилися. Тепер російських і болгарських посткомуністів пов'язують дуже великі гроші.


Але що важливо - прем'єр-міністр Бойко Борисов побоявся кинути виклик болгарським кремлефілам. Саме тому він не став підтримувати висування на другий термін чинного президента Болгарії Росена Плевнелієва, відомого своєю жорсткою позицією по відношенню до путінського режиму.


Борисов вирішив, що ця позиція буде не дуже популярною у виборців. І замінив Плевнеліева Цецкою Цачевою, куди менш яскравою і куди більш обережною. Цачева, до речі, теж говорила, що за зняття санкцій, але після виконання Мінських угод. І уникала різких висловлювань на адресу Москви. Результат - продемонстровано.

Хоча президент у Болгарії - представницька посада, перемога Румена Радєва може привести до політичного землетрусу в Болгарії. Бойко Борисов вже обіцяв подати у відставку, якщо його кандидат не вийде на перше місце у першому турі.

Після оголошення попередніх результатів він сказав, що не поспішатиме і дочекається другого туру. Але якщо Цецка Цачева програє, дострокових виборів не уникнути. І ці дострокові вибори можуть виявитися на руку опозиції. В результаті у Болгарії буде не тільки проросійський президент, але і проросійський уряд.

Цікаво, що другий тур президентських виборів у Болгарії буде проходити в один день з другим туром президентських виборів у Молдові. Лідером гонки в сусідній країні, як відомо, теж є проросійський кандидат і теж соціаліст - Ігор Додон. А протистоїть йому теж дуже обережний кандидат проєвропейських сил - і також жінка - колишній міністр освіти Майя Санду.

Звичайно, дуже хотілося б, щоб Майя і Цецка перемогли. Але не виключено, що ми отримаємо відразу двох Додонів.