Як боксер Олександр Усик підкорює США

Чемпіон світу WBO українець Олександр Усик проведе перший захист титулу 17 грудня у США у бою проти Даміра Бельйо з Боснії та Герцеговини

Дебют у США

Для Олександра Усика наступний бій, який запланований на 17 грудня, буде особливим не тільки тому, що він вперше захищатиме титул чемпіона світу за версією Всесвітньої боксерської організації (WBO) у важкій вазі (до 91 кг).

Українець вперше буде битися у США, де перед усіма боксерами відкриваються найбільші перспективи для будівництва кар’єри. Саме там у боксі крутяться найбільші гроші, а бійці отримують великі гонорари.

Також важливо, що до Усика буде привернута увага прихильників боксу всього світу, адже він вийде на ринг у андеркарті прощального поєдинку легендарного 51-річного американця Бернарда Хопкінса проти співвітчизника Джо Сміта, який молодший за ветерана на 24 роки. Протистояння свого улюбленця фани Хопкінса точно не пропустять, а отже подивляться й бій українця, який виступить на розігріві.

Американський менеджер

Про бажання представити Олександра Усика американській публіці генеральний директор компанії, яку представляє українець - K2 Promotions Олександр Красюк - заявляв ще навесні.

"Американський ринок зараз становить інтерес для кожного спортсмена. І не бути там представленим - це злочин стосовно такого боксера, як Усик. Ми почали роботу в цьому напрямі зі спеціально найнятим піарником, який займається популяризацією боксера. Але, звичайно, немає краще піару, ніж провести бій в США", - переконаний Красюк.

У США справами Усика також опікуватиметься авторитетний менеджер Егіс Клімас, відомий завдяки роботі з іншими українськими боксерами – чемпіоном світу WBO у другій напівлегкій вазі (до 59 кг) Василем Ломаченком, а також перспективним напіважковаговиком (до 79,4 кг) Олександром Гвоздиком, який вигравав бронзу Олімпіади-2012, а серед професіоналів зараз поступово просувається до титульного бою.

Нагадаємо, що Олександр Усик став чемпіоном світу WBO 17 вересня у Гданську, відібравши титул у поляка Кшиштофа Гловацкі, якого він переміг одноголосним рішенням суддів.

При цьому український боксер побив рекорд славетного американця Евандера Холіфілда, який у 1986 році став чемпіоном світу у цій категорії за 12 поєдинків. Усик зафіксував нове досягнення на позначці у 10 боїв.

Непереможний суперник

17 грудня суперником українця стане Дамір Бельйо з Боснії та Герцеговини. У активі 32-річного боксера 22 виграних поєдинки, 18 з яких він завершив достроково та немає жодної поразки.

Бельйо є чинним чемпіоном Європи за версією WBO. Цей титул він здобув у березні 2015 року, нокаутувавши німця Майка Курцвеля. Боснієць вже двічі захистив пояс – він переміг за очками афганця з німецьким громадянством Мохаммеда Расулі та здолав у реванші Курцвеля.

Слід зауважити, що суперника Усику обрали далеко не найсильнішого. Проте зустріч з Бельйо обіцяє стати сприятливою нагодою для Усика, аби продемонструвати свої найкращі якості та нокаутуючий удар, завдяки якому він достроково завершив 9 з 10 своїх поєдинків.

Складні переговори

Слід відзначити, що команда українського боксера спочатку планувала бій з більш іменитим суперником. За словами Олександра Красюка він запропонував поєдинок екс-чемпіону світу за версією Всесвітньої боксерської ради (WBC) 35-річному поляку Кшиштофу Влодарчику.

Отримавши відмову, компанія K2 Promotions звернулася до іншого важковаговика з Польщі – 29-річного Матеуша Мастернака, який також свого часу бився за чемпіонський титул. Бій українця проти поляка навіть був проанонсований у ЗМІ, але в останній момент Мастернак відмовився від пропозиції, зіславшись на те, що восьми тижнів йому не вистачить на підготовку до бою та акліматизацію у США.

Щоправда для організаторів вечора боксу, який відбудеться 17 грудня у каліфорнійському місті Інглвуд, ім'я суперника Усика виявилося не таким принциповим, адже побачити американці хочуть саме українця, який за різноманітними рейтингами входить до числа найперспетивніших боксерів світу.

У "променях" Хопкінса

Про інтерес саме до Усика свідчить хоча б той факт, що Олександр підписав контракт на бій з телеканалом HBO ще три тижні тому, коли було невідомо з ким він зустрінеться. За словами Олександра Красюка HBO покаже лише два поєдинки, які відбудуться у Інглвуді. До телетрансляції увійде бій Бернарда Хопкінса проти Джо Сміта та зустріч Олександра Усика та Даміра Бельйо.

Олександр Усик зараз вже перебуває у США де проводить цілеспрямовану підготовку до захисту титулу. Серед іншого український боксер спарингуватиме з росіянином Сергієм Ковальовим, менеджером якого також є Егіс Клімас. Усик допоможе Ковальову готуватися до захисту титулів чемпіона світу за версіями WBO, Всесвітньої боксерської асоціації (WBA) та міжнародної боксерської федерації (IBF) у напівважкій вазі проти американця Андре Уорда.

P.S. 8 листопада боснієць Дамір Бельйо повідомив, що відмовляється зустрічатися з Олександром Усиком. Команда українця розпочала пошуки іншого суперника на бій, запланований на 17 грудня.