Замість кешу - папір. Індійський рецепт перемоги корупції за 1 день

Дмитро Гомон
11 листопада, 2016 п'ятниця
10:29

Влада Індії без попередження оголосила про виведення з обігу банкнот великого номіналу, що поставило поза законом величезні об'єми "чорного налу"

Захід, до якого вдався уряд Індії на чолі з прем'єр-міністром Нарендрою Моді, дуже непопулярний. З вівторка 9 листопада заборонений обіг купюр номіналом 500 та 1000 рупій - найбільш популярних платіжних засобів країни.

Багатьом українцям він, напевно, нагадає павловську реформу буремного 1991 року, коли одномоментно з обігу були вилучені радянські купюри по 50 та 100 рублів. Але якщо в СРСР мова йшла про пограбування народу, то у випадку з реформою Моді мова йде про потужний удар по корупції, а більш конкретно - по власникам чемоданів "чорного кешу".

Секретна реформа

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді

Для Індії проблема корупції - одна з найбільш гострих. У рейтингу сприйняття корупції Transparency International вона має 38 очок. Для порівняння, Україна вважається більш корумпованою і має 27 очок, а найменш корумповані країни світу мають близько 90 очок.

Рішення відмовитись від обігу купюр в 500 та 1000 рупій ухвалили раптово і зробили це свідомо, аби всі ті, хто тримав свої накопичення в готівці не встиг нічого вдіяти. Новину громадянам повідомив прем'єр-міністр Нарендра Моді у телевізійному зверненні. Це, до речі, було його перше телезвернення до народу за весь час перебування при владі з 2014 року, стверджує індійське видання Firstpost.

Для того, аби не стався витік інформації, пише The Times of India, члени уряду не могли залишити засідання аж до закінчення телезвернення прем'єра. Його було призначено на пізній вечір - час, коли більшість магазинів уже позакривалась і ніхто не міг швидко витратити незаконні купюри на дорогі покупки.

А ще кілька тижнів тому секретаріат уряду видав циркуляр, який забороняв проходити на засідання з мобільним телефоном. Це також значно знизило ризик витоку інформації.

Потужний удар по корупції

"Це найбільший наступ на чорну готівку, який коли-небудь застосовувався. Це шок для чорного ринку, спекулянтів та корумпованих осіб усіх відтінків та в усіх сферах життя", - пише Firstpost. Окрім того, уряд наголошує, що це є превентивний захід для розповсюдження тероризму.

"Потужний і рішучий крок уряду для боротьби з чорною готівкою та використанням фальшивих купюр для фінансування терору", - написав у Twitter секретар уряду з питань економіки Шактіканта Дас.

Гроші старого зразка можна покласти на банківський депозит. Зробити це дозволяється до 30 грудня 2016 року. Але корупціонерів це не врятує, бо поява на рахунках великих сум готівки призводитиме до пильної уваги податкових інспекторів та подальшого розслідування щодо походження цих грошей.


Банки зобов'язали передавати в податкові органи дані про особу, яка кладе на депозит велику суму - це правило діятиме до 30 грудня 2016 року. Якщо вона не співпаде з рівнем доходів, доведеться не лише сплатити податок, а ще й штраф, який складатиме суму податку підвищену на 200%.


Уряд заспокоює скромних бізнесменів, що їх не перевірятимуть. Міністр фінансів Арун Джейтлі запевнив, що не буде жодних питань до людей через депозити, які не перевищують 250 000 рупій. "Нікому не будуть ставити питання чи піддавати утискам через невеликі депозити", - пообіцяв міністр.

Ще одна мета реформи - це стимулювання переходу на онлайн-платежі. "Дії уряду спонукають країну переходити на безготівкові розрахунки та запроваджувати цифрову економіку якнайшвидче", - розповів газеті The Indian Express референт з інвестицій компанії Tata Asset Management Рітеш Джейн.

Ускладнення для людей

Звісно, що на практиці не все так райдужно, як змальовує уряд. Новина про вилучення двох найпопулярніших у країні номіналів з обігу миттєво призвело до появи біля банків величезних черг. Люди панікують, бо мало хто достеменно розуміє, де та в якому обсязі можна витратити чи обміняти купюри, які раптово перетворилися на звичайні папірці.

"Заборонені купюри - це 85% готівки, яка знаходиться в обігу в Індії, економіка якої переважно базується на готівкових розрахунках", - повідомляє BBC.

Індія реформа рупії готівка черга

Черга в банк людей, які прагнуть обміняти вилучені з обігу гроші. Фото: Reuters

Окрім згаданих депозитів, заборонені купюри можна використати для певних цілей, але тільки протягом двох діб - до опівночі 11 листопада. Ними можна сплатити комуналку, штраф чи інший платіж у державних установах, можна сплатити послуги в державній лікарні, розрахуватися на АЗС, муніціпальних автобусах чи в залізничних касах тощо.

У банках ввели обмеження на зняття готівки. Для банкоматів це 2000 рупій на добу з картки до 18 листопада і 4000 рупій з 19 листопада. Для кас банків добовий ліміт складає 10 000 рупій.

Крім того, купюри можна поміняти в банках на гроші нового зразка, але не більше 4000 рупій. Паралельно з вилученням старих купюр 500 та 1000 рупій вводяться банкноти нового зразка в 500 та 2000 рупій.

Нові купюри викликали цілу хвилю постів у соцмережах. У Facebook, Instagram, Twitter гуляють десятки селфі з хештегом #Rs2000.

Індія реформа рупії готівка селфі

У середу банки зачинились - їм надали можливість використати цей день для накопичення купюр нового зразка на заміну старим. Не працювали і банкомати - їх перекалібровували на видачу купюр номіналом 50 та 100 рупій, а також банкнот нового зразка 500 та 2000 рупій.

Проте уряд запевняє, що банки працюватимуть у найближчі суботу та неділю. У четвер вони вже відкрились, але працювали недовго і швидко позачинялись, бо скінчилась готівка, пише The Indian Express.

Проблеми для туристів

Та найбільше від реформи постраждали туристи, пише Times of India. Ті, хто прилітав у країну, не могли зняти потрібну кількість рупій в обмінних пунктах в аеропортах. Ті, хто залишав країну, не могли поміняти рупії назад на долари або євро. Для іноземних туристів встановлено ліміт на обмін - до 5000 рупій. Але для цього потрібен документ, який підтверджує, що раніше ви міняли валюту на рупії.

Проблема в тому, що більшість іноземців знімає рупії в місцевих банкоматах і жодних чеків не отримує. Можна хіба що спробувати запросити виписку зі свого банку, яка б підтвердила проведену операцію, але не факт, що індійські чиновники задовольняться нею.

Туристи в маленьких містечках мали проблеми, бо в тамтешніх магазинах немає кардрідерів - вони приймають лише готівку. The New Indian Express пише, що на АЗС та на касах платних автобанів у туристів відмовлялися брати виведені з обігу купюри, хоча уряд зобов'язав їх робити це. Виникли проблеми і в бажаючих відвідати музеї та релігійні святині - знову ж таки через відсутність послуги онлайн-бронювання квитків, там беруть тільки кеш.

Реформа, яку взявся провести уряд Моді - ризикована операція. Уряд свідомо руйнує свою народну популярність, бо будь-які подібні реформи з грошима людей - це удар по іміджу. Та якщо непопулярний крок призведе до підвищення прозорості економіки - негатив буде переплюнуто подальшими позитивними змінами.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
07:27
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено людину, пошкоджено ТЕС і ГЕС
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
07:03
Десантно-штурмові війська ЗСУ, віцськові
Ворог проводить активні наступальні дії на 6 напрямках: на фронті - 59 бойових зіткнень
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
Більше новин