Путінські чистки. У Кремлі позбавляються нелояльних міністрів

Дмитро Гомон
15 листопада, 2016 вiвторок
13:30

У Росії за гігантський хабар у $2 млн затримали міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва, який пророкував складні часи економіці РФ. Чому це відбулося

В ніч з понеділка на вівторок росіянам підкинули інформаційну бомбу: затримано "небожителя" - міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва. У Росії досі держслужбовців такого високого рівня не затримували. За офіційною версією Слідчого комітету РФ, високопосадовця взяли "на гарячому" під час передачі йому особисто хабара в два мільйони доларів. Міністр вимагав гроші та погрожував представникам "Роснефти", стверджують слідчі.

Як і належить інформаційній операції, подробиці затримання високопосадовця зливають у ЗМІ порціями, потроху, підтримуючи цікавість аудиторії до теми.

"Намагався додзвонитися покровителю"

У Слідкомі РФ розповіли, що операція з передачі хабара проводилася під контролем оперативників - як тільки гроші перекочували в руки міністра, з'яилися люди формі та в штатському. Згодом з'ясувалося, що ФСБ "розробляла" Улюкаєва цілий рік.

Перше повідомлення про затримання Улюкаєва, як зазначає російська газета "Московский комсомолец", з'явилося на сайті Слідчого комітету РФ о 2:33 (1:33 за київським часом) у вівторок, 15 листопада. Це навіює асоціації зі сталінською практикою нічних арештів. Втім, Улюкаєв поки що офіційно не арештований, і скептики вважають, що його відпустять під заставу або впаяють домашній арешт.

Гроші чиновник отримав нібито за те, що його відомство видало схвальну оцінку на угоду з продажу державного пакету акцій компанії "Башнефть", що дозволило придбати її компанії "Роснефти". Останню очолює давній друг Путіна Ігор Сєчин.

Представник Слідкому стверджує, що під час затримання у себе в кабінеті Улюкаєв намагався додзвонитися до своїх покровителів. Російські ЗМІ додають, що всім він розгублено ставив єдине питання: "що відбувається?".

Як зауважив опозиціонер Олексій Навальний, покровителем є Путін. Та навряд чи Улюкаєв йому додзвонився. Як згодом оголосив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, Путін давно знав, що по Улюкаєву "працюють". Від себе додамо - може й сам наказав стежити за міністром та й не лише а ним одним. Наївно думати, що якщо прослуховували Улюкаєва, це не робили й щодо інших високопосадовців.

Російська пропаганда вже втовкмачує російській аудиторії тезу "Путін продовжує жорстку боротьбу з корупцією". Та всі, хто ще здатен критично мислити, розуміють - причина опали Улюкаєва пов'язана із чим завгодно, лише не з корупцією.


З версій, які на поверхні, проглядаються три причини удару по Улюкаєву. Перша - це покарання людини, яка почала заважати бізнес-інтересам друзів Путіна, зокрема голови "Роснефти" Сечина. Друга - це акція залякування групи лібералів у владі, до яких належав Улюкаєв, як потенційно здатних на двірцевий переворот.


Третя - це упевненість, що з перемогою на виборах в США Трампа тиск на РФ послабиться, тож можна почати міняти залишки "голубів" на "яструбів". Улюкаєв міг представляти інтерес для Кремля як людина, що грала роль маски для Заходу, створюючи враження, що в істеблішменті РФ є люди, окрім Путіна, з якими можна домовлятися. Та зараз потреба в ньому відпала.

Удар по Медвєдєву і Ко

Улюкаєв, безперечно, був у російській системі влади людиною Медвєдєва. І з точки зору Путіна та його "яструбів" він аж ніяк не може вважатися людиною стопроцентно лояльною Кремлю. Саме таких як Улюкаєв мають на увазі, коли говорять про те, що втомлені від санкцій високопосадовці можуть скинути хазяїна Кремля.

Міністр економрозвитку належить до команди так званих лібералів. Учень Гайдара та Чубайса, він працює в російському уряді безмежно довго - з 1991 року. У 1990-х він був помічником Єгора Гайдара, який посідав на той час пост першого заступника голови уряду.

З 2000 по 2004 рік Улюкаєв працював заступником міністра фінансів Олексія Кудріна. У часи останнього російська економіка переживала чи не найбільш ліберальний період. Потім, після дев'яти років роботи на посаді помічника голови Центробанку, Улюкаєва у 2013 році призначили міністром.

На той час економіка РФ переживала підйом, але вже дуже скоро почались санкції та впали ціни на нафту й для представників економічного блоку настали сутужні часи.

Улюкаєв належав до тих, хто дозволяв собі легку фронду та давав невтішні прогнози щодо перспектив російської економіки. Втім, не можна сказати, що він все малював чорною фарбою. Проте, його слова звучали дисонансом на фоні переможних стверджень Путіна про те, що ось-ось ціни на нафту вирівняються, а санкції підуть лише на користь.

До речі, приклад Кудріна та Улюкаєва доводить, що Путін, як людина що мислить чекістськими категоріями, завжди всіх підозрює та намагається тримати тих, кого вважає небезпечним, в полі зору.

Тому Улюкаєв, незважаючи на свої погані прогнози, лишався міністром, а Кудрін, хоча й з'являвся колись на акціях опозиції та критикував економічну політику Путіна, зараз працює заступником економічної ради при президенті РФ.

У Медвєдєва уже відхрестилися від Улюкаєва та злили в ЗМІ версію, що міністр написав заяву про відстаку ще в жовтні. Отже високопосадовця вирішено зливати.

Вірші та Чебурашка

Хоча Улюкаєв належав до лібералів, а це слово у наших сусідів стало лайкою і дорівнює поняттю "зрадник", не варто обманюватись. Він був вірним служителем влади.

Як і всі російські високопосадовці, міністр не бідував. У 2015 році його доходи склали трохи менше 60 млн рублів, що приблизно дорівнює мільйону доларів. А його дружина володіє в окупованому Криму п'ятьма ділянками землі та двома будинками.

Улюкаєв пише вірші та навіть видав дві збірки - у 2002 та 2012 роках. Колишній керівник ФСБ Микола Ковальов вже розгледів у них антиросійську риторику. Зокрема, в словах "Їдь, мій сину, їдь звідси" на думку старого чекіста міститься прямий заклик тікати з Росії.

А ще Улюкаєв влітку цього року цілком серйозно запропонував імпортозамістити популярну в користувачів смартфонів гру Pokemon Go. За словами міністра Росія могла б просувати на світових ринках власний бренд "Чебурашка". "Справді, це серйозна річ - просування наших таких брендів, це було б добре. Але покемони - це не до мене", - сказав Улюкаєв журналістам.

На публіку Кремль створює Путіну образ жорсткого борця з корупцією. Одночасно він вирішує свої внутрішні задачі - карає та залякує потенційних бунтівників. Це означає, що силовий блок на чолі з Путіним лишатиметься в фаворі, а отже розслаблятися Україні та іншим сусідам Росії не можна - економити на війні в РФ поки що не збираються.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
20:25
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби із корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні Сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
19:05
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: є постраждалий, пошкоджено інфраструктуру
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялася "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
16:59
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Суперкомп'ютер Opta спрогнозував переможця Ліги чемпіонів
16:58
Ексклюзив
"Це зовсім нова унікальна розробка": у Defense Express припустили, чим могли збити російський Ту-22М3
16:43
Сатурн
Учені з NASA виявили передумови для формування життя на одному зі супутників Сатурна
16:41
АрселорМіттал Кривий ріг
Найбільше металургійне підприємство України збільшує виробництво: вийде на 50% довоєнної потужності
16:38
На фото: "Різдвяна свинка"
Дитячу книжку-бестселер Джоан Роулінг "Різдвяна свинка" планують екранізувати
16:29
чорне море, ракетоносій рф
У ВМС пояснили, чому росіяни майже не використовують "Калібри"
16:29
Cybertruck
Tesla відкликала 3,8 тис. авто Cybertruck через несправність
16:28
Миколаївщина обстріл
РФ вдарила артилерією по Миколаївщині: загинула літня жінка, поранено дитину
16:14
Газовики прифронтових областей отримали від чеських колег 20 тонн обладнання
Більше новин