Чому полювання на топ-корупціонерів не може побороти корупцію

Голубов Олександр
16 листопада, 2016 середа
20:21

У країні, де значна частина відносин між владою та громадянами є традиційно корупційною, навіть корупціонера, якого зловили на гарячому, важко замінити некорупціонером

Уже багато років від багатьох українських політиків та громадських діячів можна почути певну думку - боротьба із корупцією в країні розпочнеться лише тоді, коли за ґратами опиниться хтось із високопосадовців, що представляє чинну владу. Зрозуміти таку логіку просто - якщо вже взялися за "небожителів", то це має свідчити, що наміри мають бути серйозними.

Втім досвід найбільшого ворога України - Російської Федерації, - на яку наша країна, на жаль, ще багато в чому залишається занадто схожою, свідчить, що для держав, де корупція є ледь не єдиним функціонуючим політичним інструментом, боротьба із корупціонерами стає синонімом політичної чистки.

Можна довго сперечатися щодо реальних причин затримання російського міністра економіки Олексія Улюкаєва. Це може бути й абстрактна боротьба між "лібералами" та "яструбами" в оточенні російського президента, і з’ясування стосунків через конкретну оборудку щодо придбання "Башнєфті".

Але жодна із правдоподібних версій не передбачає, що Улюкаєв став жертвою боротьби із корупцією - соусом під яким подають це затримання лояльні Кремлю російські ЗМІ.

Читайте також: Путінські чистки. У Кремлі позбавляються нелояльних міністрів

Погіршення економічних умов змушує російські еліти збільшувати ставки у боротьбі за доступ до ресурсів, що тільки зменшуються. Міністр економіки став лише першим із команди гравців, чиї ставки цього разу були биті. Але точно не останнім. Навіть за умови перемоги однієї із груп впливу, боротьба за трофеї вже незабаром розпочнеться і серед самих переможців. 

Тому, найвірогідніше, вже найближчим часом ми почуємо про нові гучні затримання, хіба що тепер замість боротьби із "ворогами народу" будуть боротися із корупціонерами, а замість розстрілів поки що обмежуватимуться домашніми арештами.

Антикорупція по-китайськи

Втім, є країни, де корупціонерів розстрілюють, як це уявляють у своїх рожевих мріях багато українців. У Китаї тема боротьби із корупцією є не менш популярною, ніж в Україні. Своєю "фішкою" після приходу до влади на початку 2013 року її зробив очільник КНР Сі Цзіньпінь.

З весни цього року Пекін дозволив смертну кару для осіб, яких спіймають на корупційних оборудках в надзвичайно великих розмірах - коли йдеться про суму, що перевищує три мільйони юанів. На момент ухвалення рішення це було еквівалентом 463 тисяч американських доларів.

Боротьба із корупцією стала однією із головних тем для китайських медіа ще до приходу до влади Сі Цзіньпіня. Мабуть, один із найгучніших випадків корупційного скандалу за всю історію КНР був пов’язаний із справою проти колишнього партійного керівника міста Чунцин Бо Сілая. Його звинуватили в отриманні хабарів, корупції та зловживанні владою. Але йшлося не про звичайного партійного функціонера. Сілай був одним із так званих "принців" - сином одного із восьми найближчих соратників Мао Цзедуна та кандидатом у члени Постійного комітету політбюро Центрального комітету партії.

Багато аналітиків приписували йому й більші політичні амбіції через його ідеологічні розбіжності із чинним на той момент керівництвом комуністів. А звинувачення проти Сілая посипалися на нього саме напередодні зміни керівництва Китаю та комуністичної партії, що традиційно відбувається раз на десять років.

Тож не дивно, що Цзіньпінь, угруповання якого завдячує своїй владі в тому числі і вдалій "боротьбі із корупціонерами", вирішило взяти цей інструмент на озброєння і після утвердження на чолі країни. Той факт, що Пекін також переживає економічні труднощі через уповільнення темпів росту і еліти тепер змушені ділити все менший кусок спільного пирога, лише стимулює пошук корупціонерів серед нелояльних груп серед партійців, чиновників та військових.

Ротація корупціонерів

Той факт, що переслідування корупціонерів у недемократичних країнах зазвичай є лише приводом для політичних чисток, авжеж, не значить, що корупція є чимось, що необхідно спокійно прийняти. Але найголовніше, що треба усвідомити українцям, - це те, що полювання на хабарників є лише останнім етапом у системі боротьби із корупцією, яка може призвести хоча б до часткових успіхів.

У країні, де значна частина відносин між владою та громадянами є традиційно корупційними, навіть корупціонера, якого зловили на гарячому, важко замінити некорупціонером.


Бо пропонувати його кандидатуру будуть корупціонери, затверджувати - корупціонери, а обирати і перших, і останніх на виборах - люди, що готові продати свій голос відносно недорого чи просто не цікавляться тим, кого обирають, бо не вірять у свою політичну суб’єктність.


Навіть якщо в такому суспільстві і з’явиться умовно некорумпована структура, то вже за деякий час вона не зможе уникнути перетворення на політичний інструмент в руках однієї із груп у владі - жодна інституція не існує у вакуумі, що захищав би її від гри за правилами суспільства.

Перед тим, як починати полювання на відьом, головні зусилля необхідно спрямувати на створення дієздатної держави та політичних партій. Це стосується як відповідних законів, так і інституцій, що ці закони будуть виконувати.

З рештою, розпіарений серед українцям приклад Румунії став можливим після того, як країна довгий час виконувала усі вимоги Євросоюзу для вступу у нього, а потім довгий час жила за правилами цивілізованого світу. Весь цей час країна просто вчилася тому, як треба успішно функціонувати, і лише після цього почала викорінювати тих, хто не забажав змінюватися.

За цей час суспільство та його інституції встигли радикально оновитися, на відміну від України, що застигла у пострадянській "сірій зоні" під контролем Москви. Тому не дивно, що Румунія, яка довгий час була лояльною до своєї корупції у рейтингу сприйняття корупції від Transparency International займає відчутно вищі щаблі, ніж Китай, що своїх корупціонерів готовий розстрілювати на очах публіки.

Власне, нерозуміння цієї різниці і призводить до того, що Україна пасе задніх у цьому рейтингу, і знаходиться там, на жаль, набагато ближче до Росії, ніж до Румунії.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
19:00
На фото: логотип гільдії сценаристів Канади
За справедливі роялті та захист від ШІ: гільдія сценаристів Канади готується до страйку 
18:54
НАБУ викрило злочинну групу
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: міністр Сольський подав у відставку
18:52
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві не демонтуватимуть, простір біля неї отримає нову концепцію, - КМДА
18:46
Сі Цзіньпін
В Угорщині підтвердили, що Сі Цзіньпін відвідає Будапешт
18:40
Оновлено
Богдан Львов
Суд переніс розгляд оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
18:37
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили на Євробачення
Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили у Мальме на Євробачення
18:19
Володимир Зеленський
Захист інфраструктури, фронт та контракти на озброєння: Зеленський провів Ставку
18:16
Маріуполь
Окупанти "платять" іноземним робітникам заселенням у відремонтовані будинки маріупольців
18:13
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
18:08
OPINION
Володимир Єрмоленко
Російські інтелектуали чіплятимуться за "вєлікую Россію" до останнього
18:03
На фото: Гарві Вайнштейн
Апеляційний суд Нью-Йорка скасував вирок Гарві Вайнштейну у справі 2020 року про зґвалтування
17:39
Ексклюзив
Віктор Медведчук
Європарламент закликає запровадити санкції проти Медведчука, - кореспондентка Висоцька 
17:36
Польща
У Польщі до 2,5 року засудили російського шпигуна, який збирав інформацію про військові частини країни
17:27
На фото: Співачка KOLA
KOLA випустила іронічну пісню-рефлексію на стосунки з татом, якого не було в її житті
17:24
ДСНС
Виїхали ліквідувати пожежу: в передмісті Херсона рятувальники потрапили під повторний обстріл РФ
17:22
Ексклюзив
Олег Синютка
Дуже дивним способом це збіглося з перевіркою використання грошей Єдиним телемарафоном: нардеп Синютка про відставку 7 членів Рахункової палати
17:06
в'язниця
В Україні до 15 років засудили російського агента, який на Харківщині збирав розвіддані для окупантів
17:00
PR
Комфорт та максимальна свобода разом з NarsCars: як орендувати авто для поїздок в Україні
16:52
Ексклюзив
ЗСУ
Захопити Часів Яр практично неможливо: офіцер НГУ Матвійчук про проблеми армії РФ на Бахмутському напрямку
16:35
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
В ОСУВ "Хортиця" розповіли, якими є втрати РФ у живій силі й техніці на Східному напрямку
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
Більше новин