8 олімпійських медалей, які Україна втратила через допінг

Через вживання допінгу у українських спортсменів відібрали вісім олімпійських медалей

У листопаді в українському спорті спалахнув черговий допінговий скандал. Міжнародний олімпійський комітет оголосив, що позитивними виявилися допінг-проби трьох наших спортсменів з України, взяті під час Олімпіади-2008.

Було скасовано результат Віти Паламар, яка посіла п'яте місце у стрибках у висоту. Бронзові медалі відберуть у штангістки Наталі Давидової та стрибуна з жердиною Дениса Юрченка. Загалом збірна України через допінг вже позбулася восьми нагород виграних у різні роки на Олімпіадах. Еспресо.TV пригадує усі ці випадки.

Юрій Білоног

Вид: легка атлетика, штовхання ядра

Препарат: оксандролон

Втрачена медаль: золото, Афіни-2004

Які титули залишилися: чемпіон Європи-2002, бронзовий медаліст чемпіонату світу-2003

Юрій Білоног у Афінах здобув надзвичайно ефектну перемогу. Змагання зі штовхання ядра відбувалися на справжньому античному стадіоні, а українець показав однаковий результат з американцем Адамом Нельсоном - 21,16 м, проте виграв завдяки кращій другій спробі.

Заборонений препарат було виявлено у пробі Білонога через вісім років після змагань – у 2012 році. Золото віддали Нельсону. Український легкоатлет свою провину не визнав, проте не став судитися з МОК у Міжнародному спортивному арбітражі, зіславшись на нестачу коштів.

Олена Морозова, Яна Дементьєва, Тетяна Коленикова, Олена Олефіренко

Вид: академічне веслування, жіноча четвірка-парна

Препарат: етаміван

Втрачена медаль: бронза, Афіни-2004

Які титули залишилися: Олефіренко - чемпіонка Європи 2007, 2008

Українська четвірка з академічного веслування на Олімпіаді-2004 виграла бронзову медаль. Відібрали її, через те, що заборонений препарат вживала Олена Олефіренко. Сама веслувальниця своєї провини не визнала і стверджувала, що вживала лише вітаміни, які Всесвітнім антидопінговим агентством не були заборонені.

Олефіренко вдалося уникнути дискваліфікації, але нагороду у збірної України все таки відібрали.

Людмила Блонська

Вид: легка атлетика, семиборство

Втрачена медаль: срібло, Пекін-2008

Препарат: метілтестостерон

Які титули залишилися: чемпіонка світу-2006 (п'ятиборство), віце-чемпіонка світу-2007

Турнір з семиборства на Олімпіаді-2008 мали стати повним тріумфом українських легкоатлеток. Наталія Добринська стала олімпійською чемпіонкою, а Людмила Блонська – здобула срібло.

Однак вже за кілька днів після змагань Блонську спіймали на допінгу і нагороду відібрали. Спортсменка була дискваліфікована пожиттєво, адже попалася на заборонених препаратах вдруге. З 2003 до 2005 року вона вже відбувала покарання.

Блонська заявила, що допінг її примушував вживати тренер та чоловік Сергій Блонський, з яким вона незабаром після дискваліфікації розлучилася.

Денис Юрченко

Вид: легка атлетика, стрибки з жердиною

Втрачена медаль: бронза, Пекін-2008

Препарат: турінабол

Які титули залишилися: віце-чемпіон Європи у приміщенні (2005, 2007), бронзовий медаліст ЧС-2004 у приміщенні

Багаторазовий рекордсмен світу у стрибун з жердиною Сергій Бубка виступав за Україну на двох Олімпіадах – у 1996 та 2000 році, але через травми принести нашій збірній нагороду так і не зміг (своє єдине олімпійське золото він виграв у 1988 році у складі збірної СРСР).

Зате з бронзою з Олімпіади-2008 повернувся Денис Юрченко, який опинився на п'єдесталі, навіть попри скромний результат (5,70 м). Проте з'ясувалося, що й навіть він був досягнений за допомогою допінгу.

Окрім вживання заборонених препаратів, Юрченко заплямував свою репутацію співпрацею з так званою "ДНР", яку він публічно підтримує після окупації Донецька російськими бойовиками.

Ольга Коробка

Вид: важка атлетика, категорія понад 75 кг

Втрачена медаль: срібло, Пекін-2008

Препарат: турінабол

Які титули залишилися: чемпіонка Європи (2006, 2007, 2008), віце-чемпіонка Європи (2010), бронзова медалістка ЧС (2003, 2006, 2007)

Ольга Коробка є однією з найтитулованіших українських важкоатлеток, на рахунку якої, окрім численних нагород, був встановлений у 2007 році європейський рекорд у ривку. Вболівальники Коробку запам'ятали також завдяки богатирській статурі – вазі близько 170 кг.

Коробку вперше дискваліфікували у 2012 році, відсторонивши її від спорту на чотири роки, але пізніше скоротивши термін покарання до двох років. А вже 2016 року після повторного аналізу допінг-проб Олімпіади-2008, МОК визнав українку винною у вживанні допінгу у Пекіні та відібрав у неї медаль.

Наталія Давидова

Вид: важка атлетика, категорія до 69 кг

Втрачена медаль: бронза, Пекін-2008

Препарат: турінабол

Які титули залишилися: бронзова медалістка ЧС-2007, віце-чемпіонка Європи-2000, бронзова медалістка ЧЄ (2005, 2007)

Наталія Давидова, як і Ольга Коробка, позбулася олімпійської нагороди через вісім років після Олімпіади у Пекіні, після повторного дослідження допінг-проб. Штангістку, впіймали на аналогічному забороненому препараті – турінаболі.

Юлія Калина

Вид: важка атлетика, категорія до 58 кг

Втрачена медаль: бронза, Лондон-2012

Препарат: турінабол

Які титули залишилися: чемпіонка Європи-2015, віце-чемпіонка Європи-2014, бронзова медалістка ЧЄ та ЧС (2009)

Юлія Калина підтримала сумну традицію українських важкоатлеток, коли в червні цього року дізналася, що у неї заберуть бронзу Олімпіади-2012. Через допінг-скандал вона також була вимушена пропустити Ігри-2016 у Ріо, де вважалася однією з претенденток на медалі, адже їхала туди у статусі чемпіонки Європи-2015.

Олександр П'ятниця

Вид: легка атлетика, метання спису

Втрачена медаль: срібло, Лондон-2012

Препарат: турінабол

Які титули залишилися: рекордсмен України (86,12 м)

Здобувши на Іграх-2012 срібло у метанні спису Олександр П'ятниця створив у Лондоні справжню сенсацію. Олімпійському чемпіону з Трінідаду та Тобаго Кешорну Уоллкоту він поступився лише на 7 см.

Особливо прикро за П'ятницю через те, що він справжній самородок – легкою атлетикою почав займатися в 21 рік – до того працював нічним сторожем у Дніпрі на стадіоні "Локомотив", а спис метав потайки від усіх вночі під час зміни.