Українське диво. 5 причин захоплюватися жіночою збірною з баскетболу

Жіноча збірна України з баскетболу впевнено здолала кваліфікацію чемпіонату Європи та стала одним з головних фаворитів турніру

Двічі перемогла чинних чемпіонок Європи

Перед відбірковим турніром чемпіонату Європи збірній України можна було пророкувати непросту боротьбу за друге місце у групі D з командою Німеччини, яке також давало перепустку до фінальної частини турніру.

Беззаперечним фаворитом кваліфікації вважалися чинні чемпіонки Європи із Сербії. Був у квартеті і аутсайдер – команда Люксембургу.

Та українки перевершили усі сподівання. Вони не залишили запитань у матчах з Люксембургом – 90:38, 85:52, прибрали з шліху своїх головних конкуренток з Німеччини – 66:64, 85:61. І, нарешті - двічі сенсаційно перемогли чинних чемпіонок Європи.

У Києві 20 лютого команда Володимира Холопова виграла у Сербії 78:75. А 23 листопада у сербському Ніші наша збірна довела, що успіх був невипадковим і здолала фавориток вдруге – 88:82.

Таким чином, збірна України виграла усі шість матчі відбіркового турніру і вийшла на Євробаскет з першого місця у своїй групі.

Має у складі одну з найкращих баскетболісток Європи

Справжнім лідером збірної України є форвард французького "Лілля" Аліна Ягупова. Вона справжній двигун команди та диктує темп та розвиток її гри. Своїми витонченими передачами українка заганяє суперниць у глухий кут, не боїться брати ініціативу на себе та кидати по кошику навіть з, на перший погляд, безперспективних позицій.

Тож недарма у 2012 році Ягупова була визнана найкращою молодою баскетболісткою Європи, у 2013-му була обрана на драфті найсильнішої ліги світу – жіночої Національної баскетбольної асоціації - клубом "Лос Анджелес Спаркс", а 2014 року номінувалася на звання найкращої баскетболістки Європи.

У кваліфікації Євробаскету-2017 Аліна Ягупова у середньому набирала по 21,5 очка за гру, робила по 4,8 підбора та 4,7 передачі.

У середу у матчі проти Сербії Ягупова зіграла на своєму звичному рівні – набрала 22 очка, зробила 8 підборів та віддала 7 результативних передач, ставши кращою баскетболісткою у складі нашої команди.

Виграє попри занепад баскетболу в Україні

Успіх збірної України виглядає тим більше дивним, що жіночий баскетбол перебуває у нашій країні у занепаді. Кілька разів навіть поставало питання доцільності проведення національної першості, через нестачу коштів та бажаючих грати у ній.

Та й зараз чемпіонат України важко назвати повноцінним – у ньому грають лише 9 команд, які переважно укомплектовані юними баскетболістками. Матчі турніру відбуваються у маленьких тренувальних залах, а кращі гравці вимушені заробляти на життя за кордоном, тому що зарплати в українських клубах мізерні.

Націлена на перемогу на Євробаскеті-2017

Навіть за таких умов Володимиру Холопову вдалося створити боєздатну команду, перед якою він ставить найвищі цілі. Головний тренер після успішного завершення кваліфікації ошелешив заявою, що наша національна команда готова виграти Євробаскет-2017.

"Ми готові виграти чемпіонат Європи. Якщо ми спромоглися двічі обіграти Сербію та отримали впевненість у своїх силах, то було б дивно ставити якісь інші завдання. Однозначно хочеться бути на п’єдесталі, а там, як на мене, бажаним є лише одне місце", - сказав Холопов.

Фінальна частина Євробаскету відбудеться з 16 до 27 червня наступного року у Чехії. Участь у турнірі візьмуть 16 найсильніших команд континенту. Жеребкування групового раунду відбудеться 9 грудня у Празі.

Має шанс підтримали переможні традиції

Збірна України виступить на чемпіонаті Європи ввосьме. На минулому Євробаскеті у 2015 році українки під керівництвом Вадима Чечуро не змогли здолати групового раунду, вигравши лише один матч.

Проте були у історії нашої національної команди й кращі часи. У 1995 році українки під керівництвом Володимира Рижова стали чемпіонками Європи. У 1996 році на Олімпіаді у Атланті збірна України підтвердила статус найсильнішої команди континенту та стала кращою з європейських збірних, фінішувавши четвертою. Випередили українок лише світові гранди – США, Бразилія та Австралія.

У 2017 році українські баскетболістки мають шанс, після тривалої перерви, нарешті підтримати переможні традиції.