Битва "друзів Путіна". Чому президент Марін Ле Пен може розвалити ЄС

Можливе обрання Марін Ле Пен президентом Франції може означати крах європейського проекту і нову конфронтацію на континенті

Лідер Національного фронту Марін Ле Пен висловила задоволення з приводу перемоги колишнього прем'єр-міністра Франції Франсуа Фійона на "праймеріз" французьких республіканців. Фійон здобув впевнену перемогу і у французьких ЗМІ його вже називають вітчизняною відповіддю на "феномен Трампа" - солідний консервативний політик, який здатний зупинити популістів. Тоді чому ж радіє Марін Ле Пен?

У неї дійсно є привід для радості. Це для нас майбутні президентські вибори у Франції перетворюються на змагання "друзів Путіна". Але французи найменше думають про Путіна. Їх цікавлять економічні програми кандидатів. А вони у Фійона і Ле Пен - різні.


Фійон - переконаний ліберал, прихильник жорстких скорочень і змін у трудовому законодавстві. А Ле Пен обіцяє зберегти "соціальні завоювання трудящих". І в цьому сенсі вона - ніяка не права. Вона - ліва.


Впевненість в тому, що будь-який правий кандидат на виборах президента Франції переможе лідера Національного фронту, базується на історичному прецеденті. Батько Марін Ле Пен Жан Марі Ле Пен вже виходив у другий тур разом з тодішнім президентом Жаком Шираком. І тоді за Ширака проголосував не тільки правий, але і лівий електорат.

Але в економічних програмах кандидатів не було суттєвих відмінностей. Жан Марі Ле Пен просто виглядав небезпечним ксенофобом і расистом. І Франція об'єдналася проти нього.

Зараз ситуація інша. Переможе не той кандидат, за якого проголосують праві, а той кандидат, за якого проголосують ще й ліві. Суперник Фійона на "праймеріз", колишній прем'єр Ален Жюппе добре зрозумів цю тенденцію і спробував працювати не тільки з правим, але і з лівим електоратом. Розуміння ситуації вартувало перемоги на попередньому відборі кандидатів.

Праві виборці так і не зрозуміли, що відбувається. Вони не змогли зрозуміти, що лівий виборець не проголосує за відмову від скорочення робочого тижня, масове скорочення працівників держсектора і відмову від оподаткування багатих французів. Все це є в програмі у Фійона і цього немає в програмі Ле Пен. І не буде.

Навіть за останніми опитувань прихильників лівих і центристських кандидатів - їх буде не менше трьох - у Франції більше, ніж прихильників правих. І вирішувати долю країни в другому турі виборів будуть саме ці люди. У Фійона немає для них жодної серйозної пропозиції. А у Ле Пен їх - ціла купа. Ось чому вона так радіє.

Можуть запитати - а яка нам різниця, хто з "друзів Путіна" виграє. Велика. Фійон дійсно виступає за нормалізацію відносин з Росією і зняття санкцій. Але він не збирається визнавати Крим і хоче, щоб Мінські угоди виконувалися.

У Ле Пен - зовсім інша зовнішньополітична програма. І, крім того, лідер "Національного фронту" - переконаний євроскептик. Її обрання може означати крах європейського проекту і нову конфронтацію на континенті. Обрання Ле Пен може стати останнім днем ​​Європейського Союзу.

Так що ставки дуже високі. І залишається сподіватися лише на диво - те, що Фійон не попаде до другого туру і французи обиратимуть між Ле Пен і помірним лівим кандидатом.

Втім, останнім часом на виборах трапляються зовсім інші дива.