Викриття російського міфу. Чому Путін душив Україну через зближення з ЄС

Відмова Росії від торговельних угод з Україною через Зону вільної торгівлі з ЄС була продиктована виключно політичними міркуваннями

Російська газета "Коммерсантъ" повідомляє про серйозну зміну у позиції Москви, яка сталася під час останнього раунду російсько-молдавських переговорів.

"План дій з розвитку російсько-молдавських торгово-економічних відносин на 2016-2017 роки", який був схвалений учасниками консультацій, передбачає добитися "зниження торгових бар'єрів в російсько-молдавських торгово-економічних відносинах в умовах одночасної участі Молдови в режимах вільної торгівлі з ЄС і СНД ".

Ще вчора позиція Кремля була прямо протилежною. Російська сторона наполягала, що підписання колишніми радянськими республіками угод про асоціацію з Європейським Союзом - а зона вільної торгівлі є невід'ємною частиною цього документа - автоматично означає відмову від будь-яких преференцій у торгівлі на пострадянському просторі.

Саме цією російською позицією керівництво України у 2013 році мотивувало своє рішення відмовитися від підписання угоди про асоціацію. І президент Віктор Янукович, і прем'єр Микола Азаров запевняли нас, що підписання угоди про асоціацію призвело б до скасування діючих торгових угод з Росією і іншими країнами СНД - а значить, до серйозних втрат для тієї частини української економіки, яка зорієнтована на схід. Янукович повторив цю ж тезу під час останніх появ на публіці 


Російське керівництво давало всі підстави для висунення цієї тези. Режим торгової блокади був задіяний не тільки проти України, але і проти Молдови. Всі переговори про гармонізацію торгових відносин, які проводилися між Москвою, Києвом і Брюсселем після підписання нашою країною угоди про асоціацію з Європейським Союзом, приводили до демонстративної обструкції з боку Кремля.


Міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв, який зараз чекає вирішення своєї долі під домашнім арештом, кваліфіковано пояснював, чому зона вільної торгівлі з ЄС означає неможливість збереження аналогічного режиму з Росією.

І ось тепер виявилося, що всі ці докази - як і слід було було очікувати - були не більше ніж струсом повітря. Причому цікаво, що параметри плану, які, по суті, означають повну відмову Росії від її колишніх позицій, погоджував не якийсь там "ліберал" Улюкаєв, а завзятий "яструб" Дмитро Рогозін, який відповідає перед Путіним за розвиток відносин з Молдовою і врегулювання придністровського конфлікту. Так що це - не помилка, а узгоджений курс.

Курс, який ще раз доводить, що всі заперечення Росії щодо відмови від торгових угод з Україною чи Молдовою були продиктовані виключно політичними міркуваннями.

Російські коментатори, власне, і пояснюють їх політикою. Тим, що Москва хоче таким чином проявити свою прихильність до нового президента Молдови Ігоря Додона, який виступає за поліпшення відносин з Москвою. Або допомогти Придністров'ю, залишки економіки якого буквально завмерли після того, як було підписано угоду про асоціацію.

Але все це - політичні, а не економічні міркування. Угоди про асоціацію ніяк не зачіпають економічних інтересів Москви. Шкода, що Улюкаєву заборонили користуватися інтернетом і він не може про це дізнатися.

Російсько-молдавські домовленості, до речі, демонструють, як буде вести себе Москва в разі, якщо їй вдасться домогтися лояльності від української влади. Не буде ніякої відмови від європейської асоціації - просто тому, що у Росії немає і не передбачається коштів для підтримки економік пострадянського простору.

Швидше за все, відбудеться точно таке ж, як із молдаванами засідання, під час якого буде вирішено домогтися "зниження торгових бар'єрів в російсько-українських торгово-економічних відносинах в умовах одночасної участі України в режимах вільної торгівлі з ЄС і СНД".

Виникає, однак, дуже просте запитання: а навіщо тоді все це було? Навіщо потрібна була анексія Криму, війна на Донбасі, загибель тисяч людей, зруйновані будинки, мільйони біженців? Тільки для того, щоб через деякий час ухвалити просте і логічне рішення, про яке можна було, між іншим, домовитися ще з Віктором Януковичем?

Які все ж безнадійні і небезпечні ідіоти правлять Росією.