Мінус росіяни, допінг та конфлікти. Як Україні перемагати у новому біатлонному сезоні

Дмитро Марценишин
2 грудня, 2016 п'ятниця
17:25

5 умов, за яких збірна Україна з біатлону знову почне вигравати у найпопулярнішому зимовому виді спорту

Першим етапом Кубку світу у Естерсунді (Швеція) стартував новий біатлонний сезон. Аби досягти у ньому успіху збірній України належить подолати чимало проблем.

Лідери повинні набрати оптимальну форму

Олена Підгрушна

Минулий рік для жіночої збірної України виявився одним з найгірших за останній час. Відмінно розпочавши сезон та здобувши чимало медалей у естафеті та особистому заліку, де переможно повернулася у спорт Олена Підгрушна, наша команда потім здала позиції. Українки провалили головний старт сезону – чемпіонат світу у норвезькому Холменколлені, залишившись без нагород ЧС вперше з 2009 року.

Цього сезону українкам також буде нелегко. Головне навантаження має лягти на плечі олімпійських чемпіонок у естафеті Олени Підгрушної та Юлії Джими, які непереконливо виглядали наприкінці минулого сезону і не вразили на старті нового.

Перспективи їхніх партнерок по золотій команді - сестер Віти та Валі Семеренко - взагалі примарні. Валя Семеренко через хвороби пропустила усю передсезонну підготовку. Очікується, що у новому сезоні вона спочатку спробує сили у другорядному Кубку IBU (Міжнародного союзу біатлоністів). А вже виходячи з її результатів тренер нашої команди словенець Урош Велепець вирішить чи ставити одного з лідерів збірної на Кубок світу.

Віта Семеренко лише у вересні народила сина, а тренування відновила лише наприкінці листопада. Попри бажання біатлоністки якнайшвидше допомогти збірній, важко спрогнозувати, чи вдасться їй набрати належну форму, адже минулі два сезони Віта взагалі пропустила.

Чоловіча збірна України, на відміну від жіночої, з чемпіонату світу повернулася з нагородою – бронзу у спринті здобув Сергій Семенов. З ним та Дмитром Підручним пов'язані головні сподівання й у новому сезоні. Його українці розпочали під орудою нового тренера – Надію Бєлову замінив словак Юрай Санітра, який свого часу допоміг стати дворазовою олімпійською чемпіонкою Анастасії Кузьминій.

Владнати конфлікт з Варвинець

Ірина Варвинець

Поки набирають кондиції наші провідні біатлоністки, роль лідера на себе цілком могла б перебрати Ірина Варвинець. 24-річна біатлоністка перебуває у розквіті сил, торік закріпилася у складі естафетної команди та, на відміну від багатьох інших збірниць, демонструє стабільну стрільбу.

Проте повністю розкритися Варвинець заважає конфліктна ситуація у збірній. Всіх своїх успіхів біатлоністка досягла, займаючись по індивідуальній програмі з особистим тренером Миколою Зоцом.

Але у президента Федерації біатлону України Володимира Бринзака такий підхід до тренувального процесу викликає невдоволення. Він поставив перед Варвинець вимогу, щоб до нового сезону вона готувалася з рештою команди.

При цьому слід зауважити, що раніше у збірній України практика роботи за індивідуальними програмами завжди використовувалася. Таким чином з Григорієм Шамраєм працювали сестри Семеренко. На особливому становищі у команді була найтитулованіша українська біатлоністка у історії Олена Зубрилова з тренером Романом Зубриловим та бронзова медалістка Олімпіади-2006 лілія Єфремова, яку готував Костянтин Вайгін.

Остаточно позбутися російського баласту

Ольга Абрамова

Багато років у збірній України існує погана традиція запрошувати до свого складу натуралізованих росіян. На думку Володимира Бринзака легіонери підвищують конкуренцію та підсилюють наші естафети. Хоча, свою найбільшу естафетну перемогу жіноча збірна здобула на Олімпіаді саме суто українським складом.

Перша проблема в тому, що до України їдуть біатлоністи, яким нема місця навіть у другому складі збірної Росії. Друга – постійні допінгові скандали за участю росіян, які таким чином підставляють і команду України.

Найсвіжіший приклад – цьогорічна дискваліфікація натуралізованої росіянки Ольги Абрамової, яку погнали з біатлону на рік за вживання сумнозвісного мельдонію. Через це вона у березні пропустила чемпіонат світу. Цікаво, що на цей турнір не поїхала й інша екс-росіянка - Наталія Бурдига, яку в останній момент тренери виключили зі складу, ніби-то, через проблеми з візою. Вочевидь – перестрахувалися, адже біатлоністка до кінця сезону більше не взяла участі в жодних змаганнях, а по його завершенні – оголосила про завершення кар'єри.

Але й без цих спортсменок російська діаспора у збірній України залишається значною. У жіночій команді продовжує виступати Надія Бєлкіна, у чоловічій – Олександр Жирний, Володимир Сємаков та Дмитро Русінов. Показово, що на усіх вони не виграли жодної нагороди Кубку світу, хоча вже виступають за нашу команду не один рік.

Дати шанс власній молоді

Юлія Журавок

Поки ж безперспективні росіяни займають чужі місця у збірній України, перспективні українські біатлоністи змагаються на другорядних турнірах та не мають можливості здобувати необхідний досвід.

Найголовніше, що перспективна молодь в Україні є – згадувана Ірина Варвинець, Анастасія Меркушина, Юлія Журавок, Яна Бондар та Артем Тищенко – призери юніорського чемпіонату світу. Христина Дмитренко – медалістка юнацької Олімпіади. Усім їм просто необхідно дати шанс.

Не тратити зусиль на другорядні турніри

Сестри Семеренко переможно фінішують на Універсіаді-2011

Ще одна вада, яку потрібно прибрати збірній України – це бажання перемагати на другорядних турнірах. Наші біатлоністи регулярно опиняються на п'єдесталі чемпіонатів Європи та Універсіад. Вони користуються тим, що на цих змаганнях низька конкуренція, натомість державні винагороди досить вагомі.

Проте здобуваючи певні преференції представники збірної України розпорошують сили перед головними стартами – чемпіонатами світу та Олімпійськими іграми.

Чи не єдиним винятком був минулий чемпіонат Європи у російській Тюмені, який наша команда проігнорувала. Добре було б вчинити так саме й цього сезону, коли континентальна першість та студентські ігри пройдуть безпосереднього перед чемпіонатом світу, який стартує 9 лютого 2017 року у австрійському Хохфільцені. ЧЄ відбуватиметься з 22 по 29 січня у польському місті Душники-Здруй, а Універсіада – пройде з 29 січня по 8 лютого у казахському Алмати. На ці змагання основних українських біатлоністів відправляти в жодному разі не потрібно. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:50
збитий "Шахед"
Росія атакувала Україну "шахедами". Ситуація у ніч на 19 квітня
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
Більше новин