Справа Охендовського. Як голова ЦВК підіграв регіоналам та кандидату в диктатори

В історії про вручення підозри очільнику ЦВК Михайлу Охендовському, який є фігурантом "чорної бухгалтерії" регіоналів, є суттєва деталь, яка вичерпно характеризує героя історії

Мало хто звернув увагу на те, звідки прилетів Охендовський до "Борисполя", де він отримав підозру від слідчих Національного антикорупційного бюро (НАБУ). За його власними словами, Михайло Володимирович знаходився у службовому відрядженні в Киргизстані в якості міжнародного спостерігача на місцевих виборах і Конституційному референдумі.

Викликає багато питань участь голови ЦВК України у виборчому процесі в державі, яка є членом кремлівського проекту - Євразійського Економічного Союзу (правонаступник Митного Союзу).

Що не так з референдумом в Киргизстані

Проведений у неділю, 11 грудня, референдум негативно сприймається тією частиною міжнародної спільноти, на яку намагається орієнтуватися Україна. На виборчих дільницях не було спостерігачів авторитетних західних організацій. Там ініціативу президента Алмазбека Атамбаєва розцінили як намагання збільшити свої повноваження шляхом переписування конституції.

Венеційська комісія (дорадчий орган Ради Європи, який надає висновки про відповідність проектів законів європейським стандартам) зробила негативний висновок щодо запланованих Атамбаєвим змін до конституції.

"Запропоновані зміни можуть мати негативний вплив на баланс влади, шляхом посилення повноважень виконавчої гілки і ослаблення повноважень законодавчої і, в ще більшому ступені, судової гілки", - написано у висновку комісії.

Своїх спостерігачів на референдум відмовилась надсилати ОБСЄ. Офіційно в організації заявили, що в них не вистачає коштів та людей, бо їм одночасно треба спостерігати за виборами в Узбекистані та інших країнах. Проте це, скоріш за все, дипломатична "відмазка".

В принципі, українській ЦВК можна було б обрати таку ж позицію - не приїздити на референдум, пославшись на зайнятість. 

А так маємо історію про те, як юрист, який потрапив у ЦВК по квоті регіоналів, поїхав освячувати своєю присутністю референдум, який наші західні партнери розцінили як наступ на демократію. І не варто забувати вигідну Росії позицію Киргизстану по кримському псевдореферендуму.

Кримське питання

Загалом Киргизстан важко назвати дружньо налаштованою до Києва країною - на міжнародній арені офіційний Бішкек діє здебільшого як сателіт Кремля.

У 2014 році МЗС Киргизстану зробило заяву, яку ЗМІ часто розцінюють як визнання Криму російським. Про це зараз нагадали українські журналісти, та висловили здивування тим фактом, що Охендовський поїхав легітимізувати референдум у країні, яка раніше схвалила псевдореферендум.

Та щиро кажучи, позиція Киргизстану по Криму не така вже однозначна. "У той же час результати референдуму в Криму від 16 березня поточного року є волевиявленням абсолютної більшості населення Автономної Республіки. І це теж об'єктивна реальність, які б полярні оцінки не давалися щодо цього референдуму", - сказано у тій самій заяві МЗС республіки, на яку посилаються обурені українці.

Проте саме визнання Криму територією Росії в тій заяві немає, як і законності проведення референдуму. Президент країни Алмазбек Атамбаєв пізніше говорив, що в заяві МЗС Киргизстану "визнається факт референдуму в Криму та що в ньому брали участь. Але там не дається оцінка по ситуації".

Квота регіоналів та "чорна бухгалтерія"

Прізвище Охендовського у "чорній бухгалтерії" "Партії регіонів"

Дивуватись поведінці Охендовського не варто, якщо згадати, що в ЦВК він знаходиться по квоті Партії Регіонів. Питання до нього в НАБУ з'явились ще навесні, одразу після того, як з'явилися дані про "амбарну книгу" регіоналів.

Прізвище Охендовського згадувалось принаймні по чотирьом записам "чорної бухгалтерії". У травні його, як й інших членів ЦВК, викликали на допит в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП).

Антикорупційний прокурор Назар Холодницький на своїй сторінці в Facebook у подробицях розповів, у чому власне підозрюють голову ЦВК.

Мова йде про шість виїздів закордон у 2012 році, офіційно - для "ознайомлення із виборчим законодавством України та особливостями виборчого процесу з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року".

За словами Охендовського, справжньою підставою цих закордонних візитів, як вбачається з матеріалів розслідування, було виконання Охендовським неофіційного доручення від регіоналів - забезпечити позитивні відгуки щодо перебігу виборів в Україні.

Відповідно до записів, Охендовський особисто розписався за отримання $16 734 - відшкодування за понесені витрати. Окрім того, є записи про отримання Охендовським $100 000 та $45 000. Особисто голова ЦВК за них не розписувався, але, як зазначає Холодницький, видачею коштів займалася та ж особа, що і у випадках отримання коштів за відрядження. Раніше вже повідомлялося, що слідчі взяли зразки почерку в Охендовського.

Сам Михайло Володимирович відкидає всі звинувачення. Він пояснював журналістам, що відрядження були, але від ЦВК, а не Партії Регіонів. За його словами, він ніколи не отримував фінансування ні від ПР, ні від будь-якої іншої партії.

"Їм (НАБУ), напевно, дуже хочеться записати цю справу собі в показники 2016 року", - заявив Охендовський/

Очільник ЦВК має цікаву електронну декларацію. Її було оприлюднено в жовтні. З неї випливає, що сам Охендовський живе на зарплату, а от його дружина - мільйонерка. Тобто він отримував у 2015 році десь 24-25 тисячі гривень зарплатні на місяць (за рік задекларовано 310 тисяч), а от дружина за той же рік заробила 1,3 млн грн. Ще вони на двох мають близько 400 тисяч грн готівки, домоволодіння (два будинки із прилеглими будівлями) в Горенці, автомобілі Lexus та Nissan Qashqai, мисливський карабін Remington, ювелірні вироби, картини й ікони.

Утім, скептики вважають, що насправді за Охендовського взялися не через "чорну бухгалтерію", а через близькість виборів.